Ana SayfaBlogMesleklerElektrik Mühendisi Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Mühendislik bölümleri, ülkemizde parlak bir kariyer inşasının ana mesleklerini içeriyor. Bu mesleklerden biri olarak da elektrik elektronik mühendisliği öne çıkıyor. Peki bu bölümü tercih etmeyi düşünenlerin de merakını cezbeden elektrik mühendisi ne iş yapar, maaşı ne kadardır sorusuna ne yanıt verebiliriz. Merak edilen soruların cevabını içeriğimizde bulabileceksiniz.

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektrik mühendislerinin ne iş yaptıklarına ve nerelerde çalıştıklarına göz atmadan önce gelin mesleğe dair birtakım bilgiler sunalım. Kimileri için karmaşık bir alan olarak görülen elektrik-elektronik, içine karma bilgilerden oluşan bir dizi faaliyet alır. Netice olarak bu alanda uzmanlaşmaları beklenen elektronik elektrik mühendisleri de elektrik sisteminin parçalarını ve kaynaklarını öğrenerek gerekli aşamalarda görev yaparlar.

Elektrik mühendisleri, bu unvana sahip olmalarını üniversitelerin elektronik-elektrik mühendisliği ile elektrik mühendisliği bölümlerine borçludurlar. Alınan 4 yıllık eğitim sonrası mezunlar, elektrik üretim ve teknolojisinin temas ettiği tüm yerlerde çalışma imkânına sahip olurlar. Peki alınan eğitim, tek başına elektrik mühendisi oldum demeye yeter mi? Pek çok bölümde de geçerli olduğu üzere bu sorunun yanıtı hayır.

Elektrik mühendisi olarak iş bulmak için bu alandaki bilgi birikimini ve yetkinliğini kanıtlayacak nitelikler edinmek gerekir. Eğitim, en önemli nitelik olmakla beraber 4 yıllık süreçte binlerce mezun ile olan farkı vurgulamak gerekir. Bu bağlamda konuşursak yeni mezun bir elektrik mühendisinin elektrik ve otomasyon sistemleri hakkında bilgi ve fikir sahibi olmasına dikkat edilir.

Mezunların çalışma alanlarına göre farklı niteliklere sahip olmaları gerekse de genel olarak bir elektrik mühendisinin iş yeri eğitimini tamamlaması, staj yapması ve buradan hareketle de gerekli bilgileri edinmesi gerekir. Ayrıca işe alımlarda öne çıkarıcı bir şekilde analiz yetkinliğine ve mühendislik yeteneğine sahip olması da istenen nitelikler arasındadır. Yine uluslararası iş sahasında çalışmak isteyenler mühendis adaylarının da yabancı dil bilme yetkinliğine sahip olmaları gerekecektir.

Elektrik Elektronik Mühendisleri Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır?

Elektrik-elektronik mühendisleri, hem kamuda hem özel sektörde iş bulma imkânlarına sahiptirler. Elektrik elektronik mühendisleri genel olarak elektrik üretim, bakım-onarım işlemleri ve projeleri ile ilgili uygulamalarda yer alırlar. Mühendisler, elektrik üretim yönetiminde görev alarak yapım ve teknik donanım işlerinde çalışırlar. Elektrik elektronik mühendislerinin kamudaki çalışma alanları ise şu şekildedir:

  • Türkiye Elektrik İletim Genel Müdürlüğü
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
  • Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi
  • Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
  • Üniversiteler
  • Dış İşleri Bakanlığı
  • Gelir İdaresi Bakanlığı
  • Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı
  • Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü
  • Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
  • Milli Eğitim Bakanlığı
  • Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğü

Yukarıdaki kurumlar arasında en fazla elektrik elektronik mühendisi alımını gerçekleştiren kurum, Türkiye Elektrik İletim Genel Müdürlüğüdür. Elektrik elektronik mühendislerinin kamu kurumlardaki görevleri ise şöyledir:

  • Elektrik yapım, hizmet alımı ve bakım-onarım işleri ile ilgili etüt ve projeleri hazırlamak,
  • Hâlihazırdaki elektrik sistemlerinin bakım ve işletmesinden rol oynamak,
  • Hizmet alanına giren konu ve ortamlarda iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamak,
  • Elektrik enerjisinin dağıtımı ve kullanım aşamasında gerekli tasarruf ve güvenlik önlemlerini araştırma ve bunlar hakkında raporlar hazırlamak,
  • Görevi dahilinde elektrik projelerindeki hesaplamaları kontrol etmek,
  • Yapım projeleri kapsamında inşaatların, elektrik tesisatı ile ilgili işlerinde maliyet hesaplamalarını ve pursantaj tablolarını hazırlamak,
  • Görev ve sorumluluklarındaki faaliyetler ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve raporlar oluşturmak.

Kamuda çalışan bir elektrik mühendisi, yukarıdaki görevlere ek olarak dair müdürlüğü ve amiri tarafından verilebilecek görevlerden de sorumludur. Elektrik mühendisleri açısından kamuda istihdam seçenekleri olmasına rağmen özel sektörün daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Mesela pek çok elektrik elektronik mühendisinin hayalini ASELSAN’da çalışmak süsler. Yine ulusal ve uluslararası telekomünikasyon şirketleri, savunma sanayi ve otomotiv sanayi de mezunların çalışabileceği çalışma alanları arasında öne çıkarlar. Özel sektörde çalışacak bir elektrik elektronik mühendisinden ise beklenen görevler genel olarak şu şekildedir:

  • Elektrik tesis, tesisat, sistemler ve aletlerinin tasarımlarında yer almak,
  • Elektrik tesisinin ve sistemlerinin kurulum ve test aşamalarını gerçekleştirmek,
  • Elektrik tesisat ve kurulumu ile ilgili projelerde güvenlik standartlarını belirlemek ve denetlemek,
  • Projede yer alan ekip üyelerinin kontrol etmek,
  • Elektrik elektronik sistem operasyonlarının müşteri ve paydaşlara uygunluğunu ölçmek,
  • Mevcut proje ve çalışmalar ile ilgili veri ve bilgileri analiz etmek,
  • İş gücü ile maliyet hesaplamalarını yapmak,
  • Elektrik enerjisinin montaj, proje ve işletmesini yerine getirmek,
  • Rakip analizi ve kurumsal risk analizi kapsamında oluşturulan verileri değerlendirmek,
  • Görev ve sorumlulukları kapsamında iş sağlığı ile kalite kontrol standartlarını uygulamak,
  • Devre şemaları ile proje planlarının oluşturulması sağlamak amacıyla CNC programlamayı kullanmak.

Yukarıdaki görevler, çalışma alanının ihtiyaçlarına göre değişir ve ek görevlerle birleşebilir. Bu görevlere ek olarak mühendislerden istenen nitelikler ise ekip çalışmasına yatkın olmak, İngilizce başta olmak üzere yabancı dil bilgisine sahip olma, ofis programlarını kullanma, veri analizini yapma ve temel düzey programlama bilmek olarak açılanır. Yine bazı şirketlerde elektrik mühendisi; proje yöneticisi, bakım sorumlusu, proje denetçisi ve takım lideri olarak da görevlendirilir. Bu durumda mühendisler, eğitimler ve görev dağılım aracılığıyla bilgilerini aktarma imkânı da bulurlar. Elektrik mühendisi ne iş yapar sorusuna yanıt verdiğimize göre şimdi bir elektrik-elektronik mühendisi ne kadar maaş alır sorusunu da cevaplandıralım.

Elektrik Mühendisi Maaşı Ne Kadardır?

Elektrik mühendisliği, ülkemizde en çok ihtiyacı duyulan mühendislik dallarından biridir. Bu ihtiyaca yönelik olarak da hem kamu hem de özel sektörde çok sayıda elektrik-elektronik mühendisi istihdam edilir. Fakat işin içine maaş girdiğinde elektrik mühendisliği için de geçerli bir maaş aralığından bahsetmek pek mümkün değildir.

Bununla beraber elektrik mühendislerinin 10 bin TL’nin altında maaş aldıklarına pek rastlanmaz. Yeni mezun bir elektrik mühendisinin 2022 yılı itibariyle alacağı maaş da en az 6.000 TL ile 8.000 TL arasındadır. Mühendislerinin hangi sektörde çalıştığı da maaşı etkileyen temel kriterlerden biridir. Devlette çalışan elektrik-elektronik mühendisleri, en az 15 bin TL alarak görevlerini yerine getirirler. Yine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin 2022 Temmuz ayında belirlediği şehir planlayıcısı, mimar ve mühendis brüt asgari ücret tutarı da 11.200 TL olarak duyurulmuştu.

Elektrik mühendisi ne iş yapar, nerelerde çalışır ve maaşı ne kadardır sorularını yanıtladık. Diğer bölümler ve meslekler bazında genel bilgilere ulaşmak isterseniz blog sayfamızı takibe alabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.