Ana SayfaBlogPython Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Python Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Python öğrenmeye karar verip de Python ne kadar sürede öğrenilir, Python programlama dili ile diğer programlama dilleri arasındaki farklar nelerdir öğrenmeye ihtiyaç duyanlar için, Python ve öğrenme süresi konusuna açıklık getirdik.

Yazılım mühendisi ve programcıların gözde programlama dili Python, 1991 yılında Hollandalı programcı Guido van Rossum tarafından geliştirilmiştir. Geliştirildiği tarihten bugüne değin pek çok aşamadan geçmiştir. Python, Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen PARDUS’un bel kemiği ve pek çok mobil uygulama veya oyunun arkasındaki dildir.

Python Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Python özellikle son yıllarda popüler hale gelmiştir. Yazılım dünyasında kendini geliştirmek isteyenler ajandasına  Python programlama dilini öğrenmeyi ekler. Python’un basit bir dil oluşu ve Python ile yapılabileceklerin fazlalığı, dili öğrenme isteği oluşturur.

Python programa dili basit ve özgür bir dildir. Bu nedenle kolaylıkla öğrenileceği düşünülür. Esasında süreyi öğrenmek için şu sorulara yanıt vermek gerekir: Amaç Python’u temel olarak mı öğrenmek yoksa kütüphaneleri de detaylıca öğrenmek mi? Ayrıca Python dilinin hangi sürümünün kullanılacağı da önemlidir.

1 saatte Python öğrenmek mümkündür’ şeklinde bir ifade kullanmak veya Python kaç ayda öğrenilir sorusuna keskin ve net bir yanıt vermek çok doğru değildir. Nitekim öğrenme süresi; kişinin öğrenme hızı ve kapasitesine, yazılım alanında ne kadar bilgili ve deneyimli olduğuna, yabancı dil seviyesine göre  değişkenlik gösterir.

Python öğrenmek için ne kadar süre gerektiğine dair elbette ortalama bir yanıt vermemiz mümkündür. Bir python kursu 100-120 ders saati seren Python eğitimi verir. Bu eğitimde nesne yönelimli programlamadan SQL ve NoSQL hakkında bilgiye, HTML VE CSS ile ilgili uygulamalardan Jupyter Notebook kullanımına pek çok konuda kapsamlı bilgi verilir.

Python Öğrenmek Ne Kadar Sürer

Python’u temel düzeyde öğrenmekle kastettiğimiz şey söz dizimi, anahtar sözcükler, işlevler, veri türleri, sınıflar gibi araçlardır. Bu temelleri öğrenmek için çok uzun süre gerekmeyecektir. Python’u biraz daha detaylı öğrenmek şunları bilmeyi gerektirir: Veri senkronizasyon yöntemleri, çoklu iş parçacığı, soket programlama ve veri tabanı programlama. Python’u profesyonel şekilde öğrenmek ise veri analitiğinden kütüphaneye, görüntü işlemeye birçok detaya hakim olmak anlamına gelir.

Python hakkında yaygın yanlış düşüncelerden biri ileri seviyede matematik konusunda iyi olmak gerektiğidir. Oysa matematikte değil, İngilizcede iyi olmak avantaj sağlar. Kişinin temel anlamda programlama biliyor olması öğrenme sürecini kısaltır. Hiçbir bilgisi olmayan, yalnızca temel seviye Python öğrenmek isteyen kişi, bahsettiğimiz etkenlere göre değişmekle birlikte ortalama 1,5-2 ay sonra istediği bilgileri alabilecektir.

Python öğrenme süresinde etkili olan unsurlardan biri de programlama dilinin sürümüdür. Eski sürümler  kapsamlı kitaplıklara sahiptir. En son sürrümde belirli hata düzeltmeleri yapılmıştır. Bu nedenle yeni proje için en uygun seçim son sürüm olacaktır. Eski sürümleri kullanan kişiler en son sürüm Python’u daha kolay kullanabilir.

Python yorumlanabilir, basit bir dildir. Dolayısıyla kapsamlı düşünmeye yöneltir. Genel olarak düzenli çalışmayla biraz da yazılım dillerine hakim biri 2-4 aylık süre zarfında Python öğrenebilir.

Python Dilinin Avantaj ve Dezavantajları

Python yazılım dilleri arasında oldukça popülerdir. Sektörünün liderleri konumundaki teknoloji şirketlerinin geliştirdiği uygulamaların temelinde Python vardır. Üniversitelerin yazılımcı yetiştiren ilgili bölümlerinde öğretilen dillerden biri de Python programlama dilidir. En çok kullanılan açık kaynaklı işletim sistemi olan Linux paketi içerisinde halihazırda yüklü olan gelen bir dildir.

Bahsettiğimiz popülerlik bile Python dilini öğrenmek için yeterli neden olabilir. Python’un bu denli popüler olmasını sağlayan özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Python basit söz dilimi ile dikkat çeken bir dildir. Söz diziminin karmaşık olmaması sayesinde az komut ile çok sayıda işlem gerçekleştirmek mümkündür. Python dilinin son derece basit bir söz dizilimine sahip olması, özellikle de hızlı proje geliştirmenin gerekli olduğu durumlarda avantaj sağlar.
  • Python pek çok programlama diline göre  yorumlanabilir özelliktedir. Yani, hızlı şekilde geliştirilebilir. Derleme yapmak gerekmeden uygulamalar çalıştırılabilir.
  • Python dili öğrenme konusunda kolaylık sağlayan bir başka özellik programlama dilinde bulunan Garbage Collector (çöp toplayıcı) işlevidir. Çöp toplayıcı sayesinde bellek kullanımının optimize edilmesi geliştirilen uygulamanın performansını artırır.
  • Python ile geliştirilen bir uygulama farklı işletim sistemlerinde kullanılabilir. Nitekim Python Linux sürümlerinde yüklü olarak gelir.
  • Python, farklı geliştirme modellerinin kullanılmasına olanak sağlayan bir dildir. Bu sayede yapay zekadan veri madenciliğine, mobil oyun geliştirmeden web tasarımına pek çok farklı alanda kullanılabilir.
  • Python için büyük bir topluluğun desteği vardır. Bu da kütüphanenin sürekli geliştirilmesi anlamına gelir. Kütüphanenin geliştirilmesi herhangi bir problem olması durumunda çok hızlı bir şekilde kolaylıkla çözüm sağlanmasına imkan verir.
  • Python tamamen ücretsiz bir programlama dilidir. Açık kaynak kodlu bir dil olduğu için lisans ücreti ödenmesini gerektirmez. Bu sayede  erişim kolaydır.
  • Python’un açık kaynaklı ve ücretsiz oluşu sayesinde erişim kolaylığı sunması birkaç dakika içinde ücretsiz indirerek kod yazmaya başlama avantajı sağlar. Bu da yazılımcıların kendini geliştirmeleri için faydalı olur.
  • Daha az kod kulanarak daha çok üretmenin mümkün olması prototip oluşturmayı sağlar. Bu sayede yaratıcılığı geliştirmek ve farklı şeyleri denemek mümkündür.

Python’un avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Python’un eksi yönü hem donanım için uygun olmaması hem de yorumlanabilir özelliği nedeniyle daha yavaş olmasıdır. Mobil uygulama geliştirmek için de kullanılmasına rağmen mobil uygulama, özellikle de yerel uygulama için çok da uygun değildir.

Python daha çok avantajları olan bir dildir. Python öğrenmenin faydaları özellikle de programlamada yeni olanlar için oldukça fazladır. Nitekim bu dil yazılımla ilişkili eğitimlerde temel seviye olarak öğretilen bir dildir. Python hakkında bilgiye sahip olan kişiler birçok alan için farklı yazılımlar geliştirebilir.

Özetle;

Python öğrenmek isteyen kişiler için Python dilinin avantaj ve dezavantajları konusuna değindik ve Python ne kadar sürede öğrenilir sorusunu yanıtladık. Python hakkında çok merak edilen Python ile iş bulunur mu gibi konulara da ışık tutmuş olduk. Tüm bu bilgilerle, Python’un basitliği sayesinde yazılım dünyasında pek çok bakımdan avantaj sağlayan bir programlama dili olduğunu; öğrenme süresinin kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte çok da uzun olmadığını söyleyebiliriz.

Siz de Python öğrenmek ve bu programlama dili hakkında kapsamlı bilgi edinerek yazılım dünyasında ses getirebilecek projelere adınızı yazdırmak istiyorsanız Python eğitimi almanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.