Çocuk gelişimi ve eğitimi, gözden kaçırılmaması gereken en önemli konu başlıklarındandır. Hâl böyle olunca bilinçli ebeveynler için çocukların eğitimi de yalnızca okula bırakılmayacak kadar mühim bir konudur. Bu kapsamdaki oyun ablalığı da sadece çocuklar ile oyun oynamanın ötesinde bir meslektir. Yazımızda bu mesleğin ideal şekilde nasıl ele alınması gerektiğine ve oyun ablası olmak için gereken yeterliliklere göz atacağız.
Oyun Ablası Nedir?
Oyun ablası, çalışan ebeveynlerin çocuklarına çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda yardımcı görevindeki bir meslektir. Oyun ablalığı genellikle yarı zamanlı yürütülen mesleklerden biridir. Oyun ablası kavramının bir de erkekler için olan versiyonu oyun abiliği mevcuttur. Oyun ablası için konuşursak bu alanda çalışanların genellikle 0-13 yaş aralığındaki çocuklara eğitim ve gelişim konularında yardımcı olduğunu belirtebiliriz. Bununla beraber oyun ablalığı, bu konuda hizmet almak isteyen ebeveynlerin istek ve ihtiyaçlarına göre de şekillenir.
Örneğin, bir ebeveyn okul öncesi dönemdeki çocuğunun nitelikli eğitimle büyümesini isteyebilir. Bu kapsamda okul öncesi kurumlar dışında oyun ablalığına da yönelebilir. Çeşitli konularda çocukların oyun ablası olarak çalışanlar genellikle; yabancı dil, satranç, Türkçe, matematik ve yaratıcı drama gibi başlıklar altında bilgilerini sunarlar.
Buradan da anlaşılacağı üzere oyun ablalığı yalnızca çocuklarla oyun oynamayı kapsamaz. Zihinsel, bilişsel ve psiko-sosyal açıdan çocuğunun gelişimini önemseyen her aile, oyun ablası-abisi hizmetinden yararlanabilir. Bununla beraber oyun ablası hizmeti almadan önce bilinmesi gerekenleri de öğrenmek şarttır. Bu kapsamda kimlerden oyun ablası hizmeti alınacağını kavramak gerekir. Şimdi kimler oyun ablası olur sorusunu yanıtlayalım.
Üniversite Öğrencileri İçin Oyun Ablalığı
Üniversite öğrencilerinin değerlendirebileceği yarı zamanlı işlerden biri de oyun ablalığıdır. Fakat oyun ablası olarak çalışmak için birtakım yeterlilikleri taşımak gerekir. Söz konusu mesleki yeterliliklerden birisi, çocuk eğitimi veya gelişimi ile ilgili bir bölümü okumaktır. Bilhassa çocuk gelişimi, PDR, okul öncesi öğretmenliği ve sosyal hizmetler bölüm öğrencilerinin değerlendirebileceği oyun ablalığı, çocuk bakımı ve psikolojisi temelli bir meslektir. Bundan dolayı da bu işi yerine getirmesi gereken kişilerin psikoloji odaklı bölümleri okumaları şarttır.
Saydığımız bölümlerdeki öğrenciler, iş fırsatı olarak geçici oyun ablalığı hizmeti verebilirler. Yalnız söz konusu bölümlerden mezun olmak oyun ablası olarak çalışmak için yeterli değildir. Daha doğrusu birbirinden çeşitli ebeveyn gruplarına kendinizi ifade etmeniz kolay olmayacaktır. Oyun ablası iş ilanlarına baktığımızda ise genel olarak şu niteliklerin öne çıktığını görebiliriz:
- Diksiyonu düzgün,
- Sözlü iletişim becerileri yüksek,
- Çocuklar ile kolay iletişim kurma,
- Daha önce çocuklar ile çalışma deneyimi,
- Eğitici etkinlik ve oyunları bilme,
- Tercihen sigara kullanmamak,
- Montessori veya oyun terapisi eğitimi alma,
- Tercihen İngilizce dil becerisine sahip olma,
- Çocuk eğitimi ve psikolojisinden anlama.
Bu noktada oyun ablası işe alımlarında öne çıkaracak bazı eğitimlerden de bahsetmek gerekir. Çocuk psikolojisiyle ilgili bölümler haricinde bebek bakımı, oyun terapisi ve okul öncesi eğitimi gibi kurslardan faydalanmak yararlı bir seçenektir. Yine akıl ve zekâ oyunları gibi eğitici oyunlar hakkında bilgi sahibi olunduğunu gösteren sertifika ve eğitimler de oyun ablası işe alımlarında etkili olabilir.
Oyun ablalığı için avantaj sağlayan eğitimler hakkında bilgi almak isterseniz kurs sayfamıza tıklayabilirsiniz.
Ailelerin çocuklarına emanet edeceği oyun ablası veya abilerinin, yukarıdaki eğitimleri almaları öne çıkarıcı niteliklerdendir. Gerekli eğitimi alan kişiler, bu işi uzun vadede yürütebileceklerini göstermiş olurlar. Bununla beraber ilgili eğitimler ile birlikte en çok önemsenen niteliklerden biri de çocuk bakımı bilgisi ve çocuklar ile iletişimdir.
Çocuk bakımı bilgisi çeşitli kurslarla öğrenilse de genellikle istenen şey, deneyimdir. Bu açıdan oyun ablası iş ilanlarına başvurmak için deneyimin ve çocuklar ile gerçekleşen gönüllü etkinliklerin daha önemli bir izlenim yarattığını söylemek gerekir. Ayrıca çocuk gelişimi lise mezunları da hem eğitim hem de deneyimden dolayı oyun ablası iş ilanlarına başvurabilirler. Peki oyun ablası olarak işe alınan birinden beklenenler nelerdir? Her ailenin beklentileri ve belirlediği iş tanımı sabit midir? Gelin bu soruların yanıtlarına bakalım.
Oyun Ablası Ne İş Yapar?
Oyun ablası çocuk bakıcısı olarak nitelendirilemez. Çocuk bakıcıları, genel olarak çocuğun fiziksel bakımı ile ilgilenirler. Oyun ablası ifadesi ise çocuğun eğitim ve gelişim yönünden desteklenmesini içerir. Fakat ülkemizde uygulamaya geçildiği zaman bunun böyle işlemediğini görmek de mümkündür. İdeal olarak ise bir oyun ablası ne yapar sorusunun cevaplarını şöyle verebiliriz:
- Çocuğun gelişimini ve güvenliğini önceleyecek uygulamalar yapmak,
- Çocuğun psiko-motor becerilerini geliştirecek eğitsel oyun ve etkinlikler planlamak,
- Çocuğun ilgi alanlarını belirleyerek ona uygun bir ders ve oyun çalışması belirlemek,
- Ebeveynler ile çocuğun mevcut durumuna ilişkin gözlemlerini paylaşmak,
- Çocuk gelişimi ve eğitimi doğrultusunda oyun partneri olmak.
Buradan da anlaşılacağı üzere oyun ablası, çocuğun oyun partneri olabileceği gibi onların psiko-sosyal gelişimlerine katkı sunacak bir öğretmen rolünü de gerçekleştirir. İdeal olarak bir oyun ablası; teşvik etme, yönlendirme, örnek olma ve karşılıklı iletişimi sürdürme gibi sorumluluklarla hareket eder.
Çocuğun derslerine yardımcı olurken bir yandan da onu yabancı dil ya da yaratıcı drama gibi konularda eğitir. Ancak daha önce de belirtiğimiz üzere ülkemizde oyun ablası iş ilanlarına bakıldığında, iş tanımındaki tutarsızlık göze çarpar. Oyun ablası ilanı yayımlayan ebeveynlerin bir kısmı bakıcı aradıklarının farkında değillerdir. Böyle bir durumda oyun ablası ile bakıcı arasında kesinleşmesi gereken ayrım da maalesef netleşmemiş olur. Yine de çocuk gelişimi ve eğitimiyle ilgili bilinçli hareket eden ebeveynler, oyun ablalığının sahip olması gereken beceri ve bilgileri de iş ilanlarında yayınlayabiliyorlar.
Oyun Ablası Maaşları Ne Kadardır?
Oyun ablalığı genellikle yarı zamanlı bir iş olarak değerlendirilir. Bundan dolayı da geçici işlerdeki gibi düşük ücret söz konusudur. Oyun ablası maaşları genellikle saat başı ücret üzerinden hesaplanır. Ayrıca bazı ebeveynler işin geçiciliğinden dolayı sigorta yapmayı da düşünmezler. Genel olarak saat başı ücretler 25 TL’den başlar. Kimi oyun ablası iş ilanlarında ise ücretin 50 TL’den başladığı ve 500’e kadar yükseldiği görülür.
Oyun ablası nedir ve oyun ablası görevleri nelerdir sorularına yanıt verdik. Birbirinden farklı görev tanımlarına sahip meslekler hakkında gerekli bilgilere sahip olmak isterseniz meslekler yazı dizimizi takip edebilirsiniz.