Ana SayfaBlogBüro Memuru Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadardır?

Büro Memuru Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadardır?

Kamu personeli alımlarında sık rastlanılan büro memuru kimdir, hangi görevlere sahiptir? Yazımızda kamu ve özel sektör dahilinde çalışma imkânlarına sahip olan büro memurluğu hakkında merak edilenleri cevaplandıracağız.

Büro Memuru Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Büro memurunun görevlerine geçmeden önce kavramın ne anlama geldiğine bir bakalım. Büro memurluğu, esasen büro personelinin kamudaki ifade edilişidir. İŞKUR ve kamu kurumları alımlarında karşımıza çıkan büro memurluğu, belli başlı şartları karşılama koşulu ister. Kimi işe alımlarda KPSS ön koşul olarak sunulurken kimi yerlerde de deneyim şartı öne çıkarılır.

Büro memurluğu pozisyonu, kamu sektöründe kendini göstermekle birlikte özel sektörde de vardır. Çünkü büro yönetimi içinde barınan büro memurluğu, tamamen büronun genel düzeni ve işleyişi ile ilgili bir meslektir. Kamu ve özel sektörde kendine yer bulan büro memuru aşağıdaki görevleri yerine getirir:

  • Kurum içi ve kurum dışı yazışmaları yapar.
  • Birime gelen malzemelerin kontrolünü gerçekleştirir.
  • Gerekli bilgi ve verileri toplayarak ilgili kuruma ve birime gönderilecek yazılar hazırlar.
  • Kurum içi ve kurum dışı işler ile ilgili telefon görüşmelerini yürütür.
  • İlgili birim dahilinde ekip toplantılarına katılır.
  • Yazışmaları ve belgeleri toplayarak arşiv yönetimini yerine getirir.
  • Mevzuata ve birimi işleyişine uygun olarak her türlü evrak ve dosyayı sisteme aktarır.
  • Postadan gelen evrakları inceler ve ilgili birime ya da kişileri yönlendirir.
  • Birimin ya da kurumun düzenleyeceği sosyo-kültürel etkinlikler için planlama ve organizasyonda yer alır.
  • İlgili departman veya birimlerin personeller ile iletişim kurarak randevular düzenler.
  • Birim sorumlusu veya yöneticisinin vereceği diğer görevleri yerine getirir.

Sıklıkla büro memuru, birim sorumlusuna göre hareket eder. Bilindik büro işlerine ek olarak birim sorumlusunun ilgili iş kapsamında vereceği görevleri de yerine getirmekle sorumludur. Peki genel olarak bu görevlere sahip olan büro memurları kamuda hangi şartları yerine getirerek bu pozisyonda iş yaparlar? Şimdi kamu sektöründe büro memuru alımları için geçerli olan şartlara göz atalım.

KPSS Büro Memuru Alımı Var Mı?

Kamu kurumları personeli alımı için ön şart olarak KPSS puanı istenir. Kimi belediye ve kamu kurumu için ise KPSS’siz alımlar gerçekleştirilir. Sözleşmeli büro personeli veya büro memurluğu da bunlardan biridir. İş ilanlarında da rastlayacağınız üzere büro personelleri için KPSS’siz alımlar da yapılabiliyor. Çeşitli büro işlerini yapmakla görevli olan büro memurları, KPSS dışında belli başlı şartları da yerine getirerek mesleklerini icra ederler. Bu şartlardan biri ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili koşullarını yerine getirmektir. Buna göre;

  • Türk Vatandaşı Olmak,
  • Kanunun 40’ ıncı maddesindeki yaş şartlarını karşılamak,
  • Kanunun 41’ıncı maddesindeki öğrenim şartını karşılamak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • Askerlik durumu olanların askerlikle ilgilerinin olmaması,
  • Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

Bu koşullar, kamu kurumlarında büro personeli olarak çalışmak isteyenlerin karşılaması gereken genel şartlardır. Bir de mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek için kurumların sunduğu özel şartlar mevcuttur. Büro memurları alımlarında bakıldığında bu şartların şöyle olduğu görülür:

  • Ön Lisans veya Lisans Mezunu Olmak,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında 4/b Sözleşmeli Personel Olarak Çalışmıyor Olmak,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında 4/B Sözleşmeli Personel Olarak Çalışmakta İken Sözleşmenin Feshedilmesi Durumunda, Son Başvuru Tarihi İtibariyle Bir Yıllık Bekleme Süresini Tamamlamış Olmak.

Yukarıdaki şartlar haricinde ise KPSS puanı ile alım yapan kurumların ön lisans için istediği KPSS P93 ve lisans KPSS P3 puan türlerinde istenilen puanı almış olmak gerekir. İlgili şartları yerine getirenler, sözleşmeli büro personeli veya büro memuru olarak göreve başlarlar.

Özel Sektörde Büro Memuru Nasıl Olunur?

Kamu kurumları alımları dışında özel sektörde de büro memuru olarak çalışılabilir. Genellikle büro memuru tanımından ziyade büro personeli veya yönetici asistanı adıyla iş ilanları yayınlanır. Özel sektörde büro personeli olmak için ise başta 2 yıllık büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü olmak üzere insan kaynakları yönetimi ve halka ilişkiler gibi iletişim odaklı bölümlerden mezun olmak gerekir. Bununla birlikte büro personeli olarak çalışmak için öncelikli şart bu alandaki deneyimler ve sözlü-yazılı iletişim becerilerine sahip olmaktır.

Bankada Büro Memuru Ne İş Yapar?

Büro memuru veya büro personellerinin çalışma alanlarından biri, bankalardır. Bankalarda görev alan büro personelleri; banka şubelerinin gişe, satış, operasyon, kredi ve temel bankacılık hizmetlerinin sunulması etkinlerdir. Büro memurları iş tanımlarına da uygun olarak ön büroda yer alarak müşteri bilgilendirme ve yönlendirme işini ele alırlar. Bankada büro memuru olarak çalışmak için ise bankaların işe alım koşullarını yerine getirmek gereklidir.

Büro Memurları Maaşları Ne Kadar?

Büro memurluğu hakkında merak edilenlerden biri de meslek elemanlarının aldıkları maaşlardır. Açıkçası büro işleriyle ilgilenmesi beklenen meslek elemanlarının asgari ücret düzeyinde maaş aldıklarını söyleyebiliriz. Bilhassa özel sektörde maaşların artma olasılığı neredeyse yoktur. Bununla birlikte bankalarda ve bazı özel şirketlerde görece daha yüksek maaşlar da verilebilir.  Genel olarak ise büro memuru maaş ortalaması 2022 yılında 6.500 TL’dir. Kamuda çalışan büro memurları veya personellerinin maaşları ise 7.000 TL civarındadır. Özel sektörde ise maaşların daha dengesiz olduğunu söylemek mümkündür. Genellikle ise 2022 yılında 6.0000 TL ile 6.500 TL arasında değişen maaşların verildiği bilinir.

Büro memuru ne iş yapar sorusundan hareketle mesleğe dair merak edilenleri sıraladık. Diğer meslekler hakkında da detaylı bilgilere sahip olmak isterseniz meslekler yazı dizimizi takibe alabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.