MEB onaylı sertifika iş dünyasının kapılarını açmayı sağlayan anahtar işlevi görür. MEB onaylı sertifika veren kurumlar ücret talep eder; fakat bu durumun istisnası niteliğinde sertifika programlarının varlığından söz etmek de mümkündür. Peki, MEB onaylı ücretsiz sertifika programları hangileri? Gelin detaylıca irdeleyelim.
Ücretsiz Alınabilecek Sertifikalar
MEB onaylı sertifika veren kurumlar genellikle ücret talep eder. Bazı kurumlar ise ücret ödemeden de MEB onaylı sertifika almayı sağlar. Bu kurumların başında halk eğitim merkezleri gelir. Yüz yüze eğitim veren halk eğitim merkezlerinde cilt bakımı, aşçılık gibi malzeme kullanımı gerektiren eğitimlerde cüzi bir katılım payı istenebilir. Bununla birlikte eğitim tamamen ücretsizdir. Nitekim bu durum Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği 25. maddesinde şöyle vurgulanmıştır: “Kursa katılanlar kendi istekleriyle okul aile birliğine katkıda bulunabilirler.”
Bazı halk eğitim merkezleri bağış olarak küçük miktar ödeme alabilirler. Yalnız 2019 yılında kurslara mukabil ücret isteyenlere soruşturma açılmasıyla ilgili konu gündeme gelmiştir. MEB’in yaygın eğitim sayfasında yayımlanan bilgilere göre 2022 yılında halk eğitim merkezlerinde açılan kurs sayısı 338.828, kursiyer sayısı ise 7.392.398 olmuştur.
Halk eğitim merkezlerinde sanat eğitimlerinden kişisel gelişim eğitimlerine pek çok farklı kategoride eğitim ve sertifika programı düzenlenir. Türkiye’nin her yerinde halk eğitim merkezi vardır. Aşağıdaki tabloda halk eğitim merkezlerinde düzenlenen sertifika alabileceğiniz alanları ve en çok açılan kursları görebilirsiniz:
El sanatları kursları | Tezhip, takı tasarım, ebru, ahşap boyama, el ve makine nakışçılığı, kanaviçe |
Mesleki ve teknik kurslar | Dijital fotoğrafçılık, emlak danışmanlığı kursu, arıcılık, güzellik bakım, kalorifer ateşçiliği, adli takip elemanı, ahşap doğramacı, |
Yabancı dil kursları | Almanca, İngilizce, Arapça, Rusça, Yabancılar İçin Türkçe, İspanyolca |
Kişisel gelişim kursları | Türk işaret dili, diksiyon, iş ve sosyal hayatta iletişim, çevre koruma bilinci |
Muhasebe ve finans kursları | Bilgisayarlı muhasebe, ön muhasebe |
Bilişim kursları | Bilgisayar İşletmenliği, internet programcılığı, web tasarım, grafik ve animasyon, ağ temelleri |
2022 yılında en çok kursiyer kaydedilen kurslar ise şunlardır:
- Sosyal Uyum ve Yaşam Kursu
- Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi
- Afet Farkındalık Eğitimi
- Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi
- Kur’an-ı Kerim (Elifba) Okuma
- Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık
- Kur’an-ı Kerim Tecvidi Okuma
- Okullarda Yaz Etkinlikleri
- İlk Yardım
Millî Eğitim Bakanlığının onayını taşıyan sertifika alabilmek üzere olgunlaşma enstitülerine de başvurabilirsiniz. İki yıl süreli sertifika eğitimleri veren olgunlaşma enstitülerinde bağış durumuna göre ücretsiz olarak eğitim almak mümkündür. Eğitimler daha çok sanat ve üretim odaklıdır. Enstitülerde verilen kurslar şunlardır:
- Moda tasarım kursu
- Kuyumculuk kursu
- El sanatları kursu
- Seramik ve cam teknolojisi kursu
- Giyim üretim teknolojisi kursu
Ücretsiz MEB onaylı sertifika programları düzenlenen bir başka kurum ise belediyelere bağlı olarak hizmet veren toplumsal dayanışma merkezleridir. Toplumsal dayanışma merkezlerinde 120’den fazla branşta eğitim verilir. Merkezlerde en çok talep gören kurslar şunlardır:
- Mefruşat
- Yoga
- Resim
- Ahşap Boyama
- Latin dansları
- Yabancı dil kursları
- Klasik gitar
Özellikle altını çizmeliyiz ki ücretsiz sertifika almak mümkün olsa bile kapsamlı eğitim konusunda ücretli eğitimler şüphesiz daha faydalıdır. Halk eğitim kurslarında derse katılım zorunluluğu da vardır. Bu açıdan uzaktan eğitim veren kurumlar daha avantajlıdır.
İş Garantili MEB Onaylı Sertifika Programları
MEB onaylı sertifika ücretsiz olsun isteyenler özellikle de iş bulmayı kolaylaştıran alanları tercih eder. Garanti ifadesi kullanılmasa da aşağıdaki kurslar iş bulmayı kolaylaştıran kurslardır:
- Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kursu
Özel sektörde sekreterlik pozisyonunda iş bulma olasılığı yüksektir. Bu amaçla halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kurslara katılım çok fazladır. Kurs programında halkla ilişkilerden protokol kurallarına, insan kaynaklarından zaman yönetimine pek çok konu üzerinde durulur.
- Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında bazı iş kolları için zorunlu tutulan hijyen eğitimi halk eğitim merkezlerinde de verilir. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği baz alınarak verilen eğitimlerin sonunda konaklama, gıda üretimi ve perakende sektörlerinde çalışmak mümkün olur.
- Arıcılık Kursu
Arıcılık sertifika olmadan da yapılabilen bir meslektir; fakat bilinçli olarak modern yöntemler kullanılarak yapılan arıcılık için eğitim almak önem taşır. Arıcılık eğitimi alan kişiler profesyonel gezginci arıcılık da yapabilirler.
- Bilgisayar İşletmenliği Kursu
6225 nitelik kodu gereğince bilgisayar işletmenlik sertifikası verilen kurslara talep de yoğundur. Farklı iş alanlarında çalışmak isteyenler eğitimlere katılır. Bilgisayar işletmenleri genellikle bilişim ve eğitim sektöründe çalışma fırsatı bulur.
- Web Tasarım Kursu
Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği kapsamında halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kurslardan biri de web tasarım kursudur. Web tasarım kursu eğitim sonunda verilen sertifika sayesinde freelance iş imkanları veya şirketlerin bilgi işlem, tasarım veya yazılım departmanlarında çalışma fırsatı oluşur.
Ücretsiz Sertifika Veren Üniversiteler
Birçok üniversite eğitim merkezleriyle çözüm ortaklığı kapsamında sertifika programları düzenler. Üniversite onaylı sertifika e-devlet üzerinden sorgulanabilir. Üniversite onaylı sertifika ile MEB onaylı sertifika programları sonunda verilen sertifika arasında yasal bakımdan farklılık yoktur. Bu yönüyle üniversite onaylı sertifikaların MEB onaylı sertifika programları için alternatif oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilge İş platformu üzerinden ücretsiz online sertifika eğitimi verir. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi de SEM (Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi) kapsamında ücretsiz sertifika ve seminer programları düzenler. Üniversitelerin bazıları özel sektör temsilcileriyle yaptıkları iş birliği kapsamında kendi öğrencilerine özel ücretsiz eğitimler de verir.
Online Sertifika Programları Ücretsiz Olur Mu?
Uzaktan eğitim eğitimde fırsat eşitliği sağlayan bir eğitim yöntemidir. İnternet bağlantısı ve bilgisayarı veya telefonu olan herkesin zamana ve mekâna bağlı kalmaksızın eğitimler alması mümkündür. Uzaktan eğitimin beslenme ve barınma masraflarını ortadan kaldırma gibi avantajları da vardır.
Uzaktan eğitimin avantajları pek çok alanda MEB onaylı uzaktan eğitim kurs programlarının merak konusu olmasını sağlamıştır. MEB ile iş birliği yaparak mesleki eğitim veren kurumlar bazı eğitim programlarına dahil olan öğrencilere ilgili diğer eğitimleri katılım sertifikası ile tamamen ücretsiz “hediye” olarak tanımlayabilmektedir.
Online ücretsiz eğitimler söz konusu olduğunda akla gelen diğer kurum KOSGEB’tir. KOSGEB’te ücretsiz olarak geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimleri almak mümkündür. Ne var ki bu kursların sonunda verilen sertifikada MEB onayı değil, KOSGEB onayı vardır.
MEB onaylı olmasa da ücretsiz eğitim almayı sağlayan bir başka kurum ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumudur. Kurumun e-devlet üzerinden de bağlantı kurulabilen BTK Akademi sitesinde dijital pazarlama gibi günümüzde önem taşıyan eğitim programları vardır. 1 Milyon İstihdam Projesi sayesinde sitede eğitim alan kişilerin bilgi teknolojileri sektöründe çalışabilecek yeterliliğe ulaşmaları amaçlanmıştır.
Özetle;
Kişisel gelişim veya mesleki ve teknik gelişim alanlarına yönelik “tamamen ücretsizdir” ibareli bir sertifika programı bulmak pek kolay olmayabilir. Türkiye’nin eğitim portalı olarak internet üzerinden alabileceğim sertifikalar şeklindeki araştırma sürecini kolaylaştırmak istedik. Bunun için de MEB onaylı ücretsiz sertifika programları hakkında yazdık. İş hayatına bir adım öde başlamayı sağlayabilecek programlar sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz. İş garantili kurslar yazımızı da okumanızı öneririz.