Ana SayfaBlogMesleklerBüyükelçi Nasıl Olunur? Büyükelçi Olma Şartları 2022

Büyükelçi Nasıl Olunur? Büyükelçi Olma Şartları 2022

Büyükelçilik devletin yurt dışında bulunan resmi kurumudur. Büyükelçi devleti, kendi ülkesini başka bir devlet nezdinde temsil etmekle sorumlu kişidir. Birçok insan büyükelçi olma hayali kurarken birçok insan da büyükelçi nasıl olunur sorusuna yanıt arıyor. Büyükelçi olma şartları gibi büyükelçiliğe dair merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Nasıl Büyükelçi Olunur?

Birçok meslek için geçerli olduğu gibi büyükelçilikte de birtakım şartlar söz konusudur. 2022 yılı için büyükelçi olma şartları merak edilen bir konudur. Büyükelçiler genellikle siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler veya tarih bölümlerinden mezun olmuş kişilerdir. Bununla birlikte farklı birkaç bölümden mezun olanlar da büyükelçi olabilirler. Bu bölümler şunlardır:

  • Halkla İlişkiler
  • Kamu Yönetimi
  • Kamu Politikası

Büyükelçi olmak için bu bölümlerden mezun olmak yeterli değildir. Birtakım farklı koşulları da sağlamak gerekir.

  • Birden fazla yabancı dil bilmek (özellikle de Arapça, Farsça ve Mandarin)
  • Dış hizmet puanında geçme puanını almak

Büyükelçilerin kişisel özellikler bakımından da mesleğe uygun olması önem taşır. İletişim becerileri gelişmiş olmayan, topluluk önünde konuşma deneyimine sahip olmayan veya problem çözme becerisine sahip olmayan kişilerin mülakatları geçmeleri mümkün olmayacaktır.

Dış hizmet sınavı, bireylerin yabancı dil ve okul bilgileri ile muhakeme, kavrayış ve ifade yeteneklerini ölçen bir sınavdır. Sınav hem yazılı hem de sözlü olarak gerçekleştirilir. Sınavda başarılı olmayan kişilerin diğer şartları taşıması büyükelçi olmaları için yeterli değildir. Sınavda başarılı olanlar ise Dışişleri Bakanlığı Dış Hizmet Enstitüsü’nde, çalışmayı istediği ülkenin tarihini ve dilini öğrenirler. Sınava girmek için şu koşulları sağlamaları zorunludur:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmış olmamak
  • 35 yaşından küçük olmak
  • Askerlik görevini yapmış olmak
  • Yabancı dil sınavından yeterli puanı almış olmak
  • Sağlık raporuna sahip olmak
  • Yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hapis cezası almamış olmak

Uluslararası ilişkiler alanında lisansüstü eğitim aldıysanız veya üniversite eğitiminde bir grubun liderliğini üstlendiyseniz büyükelçi olmanız şansınızın daha yüksek ihtimaldir. Büyükelçilerin doğrudan hükümet yetkilileri tarafından atanmaları da mümkündür. Çoğu büyükelçi de bu şekilde atanır.

Büyükelçilik ve Konsolosluk Farkı

Büyükelçilik genellikle konsoloslukla karıştırılır. İki meslek birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Konsolos büyükelçi farkları şöyledir:

  • Konsolosluklar ülkelerin ticari menfaatleri koruyan ve diplomatik olmayan resmi dairelerdir. Büyükelçilik ise en yetkili diplomatik kurumdur.
  • Konsolosluk idarecilerinin unvanları her ülkede farklıdır. Konsolosluk görevlileri, diplomatik temsilci niteliği taşımazlar.
  • Bir devletin, diğer devletlerde konsolosluk açması zorunlu değildir.
  • Büyükelçilik vize ya da pasaport vermez.

Büyükelçinin Görevleri

Büyükelçiler görev yaptığı ülkede vatandaşı olduğu ülkenin devlet başkanını temsil ederler. Ülkesini temsil eden bir büyükelçi, kendi ülkesi ile o sıra bulunduğu ülke arasında politik açıdan sağlıklı iletişim kurulmasına aracılık eder. Büyükelçinin görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Uluslararası liderlerle toplantı yapmak ve yapılan görüşmelerin ayrıntılarını belgelemek
  • Ticaret veya güvenlik anlaşmalarının ayrıntılarını çalışmak,
  • Vatandaşlarının çalıştıkları ülkede güvende olmalarını sağlamak,
  • Sosyal, ekonomik, askeri, politik gelişmeleri izlemek ve raporlamak.

Büyükelçi Maaşı

Büyükelçiliğe dair yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri de büyükelçi maaşları ne kadar şeklindedir. Büyükelçi maaşı, görev için gidilen ülkenin ekonomik koşulları doğrultusunda değişkenlik gösterir. Maaşlar 5 ila 10 bin dolar civarındadır. Büyükelçiler maaşa ek olarak dışişleri hizmetleri tazminatı alırlar.

Büyükelçi Hakkında SSS

Büyükelçi Ne Demek?

Büyükelçi, diplomatik temsilciliklerdeki protokol sırasına göre misyon şefi grubunda ilk sırada yer alan diplomattır. Görevi bulunduğu ülkede, vatandaşı olduğu ülkeyi temsil etmektir. Büyükelçi ataması sınava göre yapıldığı gibi doğrudan hükümet tarafından yapılması da mümkündür.

Büyükelçi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Büyükelçi olarak çalışmak üzere atanan kişilerin mezun olduğu bölüm genellikle uluslararası ilişkilerdir. Bununla birlikte şu bölümlerden mezun olan kişilerin de büyükelçi olmaları mümkündür: Siyaset Bilimi, Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Kamu Politikası, Tarih.

Büyükelçi Eşine Ne Denir?

Büyükelçiler, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eden kişilerdir. Kadın büyükelçiler ve büyükelçilerin eşleri sefire olarak adlandırılır. Bu tabir Osmanlı Devleti döneminden kalma bir tabirdir.

Özetle;

Günümüzde birçok insan diplomat nasıl olunur sorusuna yanıt arıyor. Biz de bu yazımızda büyükelçi nasıl olunur başlığı altında büyükelçilikle ilgili konulara açıklık getirdik. Meslekler sayfamızı takipte kalarak diğer meslekler hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.