Ana SayfaBlogMesleklerTarih Mezunları Buraya: Tarih Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tarih Mezunları Buraya: Tarih Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Ne iş yaptığı en çok merak edilen mezunlar listesine tarih bölümü mezunlarını da ekleyelim. Bölüm mezunları; somut değil, soyut olgu ve olaylara dayanan bir sosyal bilim alanından mezun olarak çeşitli alanlarda yer alırlar. Peki mezunların dahi merak ettiği sorulardan biri olarak tarih bölümü mezunu ne iş yapar ve nerelerde çalışabilir?

Tarih Mezunu Ne İş Yapar?

Tarih bölümü, 4 yıllık eğitim sunan sözel lisans programlarından biridir. Bölüm, prestijli üniversitelerde de yer almasına rağmen ülkemizde iş olanakları açısından mezunların yüzünü güldürmeyen bölümler listesindedir. Bu durumun en öne çıkan nedenlerinden biri ise kamuda mezunların atanma olanaklarının oldukça sınırlı olmasıdır.

Ayrıca tarih bölümünün genel amacı memur yetiştirmek değil, akademisyen yetiştirmektir. Çoğu sosyal bilim ve fen-edebiyat fakültesi bölümü için de bu geçerlidir. Ayrıca tarih alanında öğretmenlik mesleğini yerine getirmek isteyenlerin de tarih öğretmenliği tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Peki buradan hareketle tarih bölümü mezunları ne iş yaparak bilgi birikimlerini gösterebilirler?

Bölüm mezunları, geçmişi epey eskiye dayanan tarih bilimi ile ilgili araştırmalarda ve çalışmalarda yer alırlar. Esasen mezunların öncelikli hedefleri tarih alanında akademik çalışma yürütmek olmalıydı. Fakat Türkiye’deki tarih mezunlarına baktığımız zaman işlerin böyle yürümediği apaçık ortadadır. Mezunlar, eğer imkânları varsa tarih öğretmenliğini tercih ederler. Yine yaygın olarak memurluğun farklı alanlarına da yönelme söz konusudur. Netice olarak tarih bölümü mezunları için toz pembe bir tablo çizmek epey zordur. Bununla beraber lisansüstü alanda emek sarf ederek bir yerlere gelmeyi amaçlayanların yolu da hepten karanlık değildir. Şimdi tarih mezunu ne iş yapar sorusundan hareketle mezunların çalışabildiği alanlara göz atalım.

Tarih Mezunu Nerelerde Memur Olabilir?

Mezunların en çok merak ettiği sorulardan birine yanıt verelim. Tarih bölümü mezunları; MEB, Türk Tarih Kurumu, Üniversiteler ve düz memurluk dediğimiz kadronun yer aldığı kurumlar. Tarih bölümü mezunlarının öncelikli olarak Türk Tarih Kurumuna atanmaları beklenir. Fakat TTK, yalnızca arşiv uzmanı kadrosuyla mezunlara yer açıyor. Tarih mezunları açısından arşiv uzmanı olarak atanmak ise epey zor. Çünkü arşiv uzmanı olmak için çeviri ve arşiv odaklı çalışmalarda en az 1 yıl yer almak gerekir. Ayrıca Arapça ya da Farsça dersi almak da istenilen nitelikler arasında yer alabilir. Arşiv uzmanı olan tarih mezunlarının yaptığı işler ise şu şekildedir:

  • Daire Başkanı tarafından birimin görev alanıyla ilgili görevleri yerine getirmek,
  • Başkanlık hizmetlerinde etkinlik, verimlilik ve performans artırma ile norm birliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek,
  • Başkanlığın görev alanı ile ilgili olarak politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesinde rol oynamak,
  • Başkanlığın görev alanına ilişkin mevzuatın geliştirilmesi ve uygulamadaki aksaklıkları tespit etmek,
  • Görev alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası komisyon, seminer, kurs, toplantı ve çalışmaları takip etmek,
  • Görevli olduğu konu ile ilgili her tür bilgi ve veriyi derlemek-değerlendirmek,
  • Görevli olduğu konularda, Başkanlık ile ilgili diğer kamu kurumları arasındaki irtibatı sağlamak,
  • Kapsama alanındaki arşiv uzman yardımcılarını bilgi ve deneyim açısından geliştirmek,
  • Görevlendirildiği konularda Başkanlıkta ya da başka kurumlarda eğitim vermek.

Mezunların sıklıkla tercih ettiği çalışma alanı ise öğretmenliktir. Tarih mezunu tarih öğretmeni olmak için formasyon yerine getirilen yüksek lisans seçeneğini tamamlamak zorundadır. Bu seçeneği tamamlaması durumunda da tarih öğretmenliği olarak çalışması garanti edilemez. Bilindiği üzere kamuda atanmak için KPSS şartını yerine getirmek zorunludur. Tarih bölümü mezunları, istenilen puan aralığını aşmaları durumunda tarih öğretmeni olarak çeşitli eğitim kurumlarına atanabilirler. Yalnız bu durumda tarih öğretmenliği bölüm mezunları ile yarışılacağı da unutmamalıdır.

Çok sık olmasa da tarih mezunlarının takip edebilecekleri akademisyenlik yolu da mevcuttur. İlk olarak yüksek lisans ardından da doktora eğitimini tamamlayanlar, araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi kadrosuyla başlayarak akademisyenliğe başlayabilirler.

Tarih alanında araştırma görevlisi olma şartlarına göz atmak için araştırma görevlisi nasıl olunur yazımızı okuyabilirsiniz.

Araştırma görevlisi olmaktan başlayarak bir tarih alanı akademisyeni genel olarak aşağıdaki görevleri yerine getirir:

  • Alanındaki bilimsel makale ve projeleri takip etmek,
  • Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmak üzere bilimsel makaleler yazmak,
  • Tarih alanında uzmanlaşma konusunu bulmak,
  • Konferans, sempozyum, panel ve açık oturum etkinliklerine katılmak,
  • Bilimsel kongre ve konferanslarda görev almak,
  • Üniversitede ilgili tarih ve sosyal bilimler konularında ders programı hazırlamak,
  • Üniversitede ilgili tarih ve sosyal bilim konularında dersler vermek.

Yukarıdaki iş alanları haricinde tarih mezunları çift ana dal yapmaları durumunda daha geniş iş olanaklarına sahip olurlar. Tarih bölümü öğrencilerinin yapabilecekleri çift ana dal seçenekleri ise şöyledir: Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Sosyoloji ve Türk Dili- Edebiyatı. Kimi üniversitelerde daha fazla çift ana dal bölümünü tercih etme olanağı da mevcuttur.

Açıköğretim Tarih Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Açıköğretim bölümleri arasında da yer alan tarih bölümü, yine 4 yıllık lisans eğitimi sunar. Belli başlı uzaktan eğitim veren üniversiteler aracılığıyla sunulan eğitim sürecinde; Türk Devletleri, Tarih Metodu, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti Siyasi Tarihi ve Tarih İncelemeleri gibi dersler yer alır. Genel olarak açıköğretim tarih bölümü, Türk tarihinin ve sosyal bilim metodunun incelenmesini konu edinir. Yalnız açıköğretim tarih bölümü, hem eğitim hem de istihdam açısından önerilen bir seçenek değildir.

Ayrıca açıköğretim tarih bölümü mezunları için de durum pek tabii parlak değildir. Hatta mezunların öncelik sıralamasında ikinci duruma düştüklerini de belirtelim. Her ne kadar mezunlar lisans diplomasına sahip olsalar da atama ve öğretmenlik açısından öncelik, tarih öğretmenliği mezunlarının  daha sonra da tarih bölümü mezunlarındır.

Tarih bölümü mezunu ne iş yapar, tarihi bölümü çalışma alanları nerelerdir sorusunu yanıtladık. Diğer meslekler ve iş alanları hakkında da bilgi edinmek isterseniz blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.