Ana SayfaBlogNe İş Yapar?Sağlık Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık hizmetlerinin sosyo ekonomik gelişimde önemli bir unsur olması, sektörün her kademesinde sağlık yöneticilerine ihtiyaç duyulmasına sebebiyet vermiştir. Siz de sağlık yöneticisi olmak istiyorsanız sağlık yönetimi bölümü okumalısınız. Bölümü tercih etmeden önce iş imkânı bazında değerlendirmek isteyenler için sağlık yönetimi mezunu ne iş yapar sorusunu yanıtlıyoruz.

Sağlık Yönetimi Çalışma Alanları

Sağlık yönetimi iş imkanları ve çalışma alanları geniş bir bölümdür. Bölüm mezunlarının iş tanımı kapsamındaki görev ve sorumluluklarına değinmeden öncesağlık yönetimi bölümünü kısaca açıklayalım. Sağlık yönetimi bir lisans programıdır. 4 yıllık eğitim sürecinde hem klinik sağlık hem de yönetim konuları üzerinde durulur.

Sağlık yönetimi bölümünde sağlık işletmeciliği, sağlık işletmelerinde halkla ilişkiler, sağlık ekonomisi ve sağlık kurumlarında maliyet muhasebesi gibi dersler vardır. Eğitim dilinin Türkçe olduğu bölümde isteğe bağlı olarak yabancı dil hazırlık sınıfı da okutulur. Dolayısıyla mezunlar yabancı dil konusunda da iyi seviyede olabilirler.

Mezunlar sağlık mevzuatı, sağlık ile ilgili yönetimsel konular ve iş güvenliği hakkında bilgi sahibi olurlar. Bu donanımla sağlık yöneticisi, hastane müdürü, yaşlı bakım merkezi işletmecisi ve hasta bakım merkezi işletmecisi unvanıyla çalışabilirler. Sağlık hizmetleri çok geniş bir alan olduğundan bölüm mezunlarının istihdam alanı da kapsamlıdır.

Sağlık yönetimi mezunları kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde kolaylıkla iş bulabilirler. Mezunların tek iş alanı hastaneler de değildir. Mezunlar sağlık danışmanlığı, huzurevi yönetimi, sigorta yönetimi alanlarında da çalışabilirler. Mezunların çalışabilecekleri alanları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sağlık Bakanlığı kurumlarının merkez ve taşra teşkilatı yönetim birimleri
  • İlaç ve tıbbi sarf malzeme şirketleri
  • Sağlık sigortası kuruluşları
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)
  • Faaliyet konularından biri de sağlık sorunları olan gönüllü kuruluşlar
  • Fakülte ve meslek yüksekokulları

Mezunlar hastanelerde ve sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışmak yerine üniversitelerde araştırma görevlisi, doçent ve profesör olarak çalışmayı tercih edebilirler. Bu noktada lisans eğitimlerini yüksek lisans veya doktora ile tamamlamaları gerekir. Sağlık kuruluşlarının yönetim birimlerinde uzman olarak çalışma imkanına sahip olan kişilerin başarılı olup deneyim kazanmaları durumunda müdür veya müdür yardımcısı konumuna yükselmeleri mümkündür.

sağlık yönetimi ne iş yapar

Sağlık Yönetimi Ne İs Yapar?

Bir sağlık yöneticisinin görevi, çalıştığı kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Bununla birlikte sağlık yönetimi ne iş yapar sorusuna yanıt niteliğindeki görev ve sorumluluklar şöyledir:

  • Kurumun amaçlarını belirlemek ve uygun stratejik yöntemlerin uygulanmasını sağlamak,
  • İstihdam edilecek personele karar vermek
  • Personelin eğitilmesini ve denetlenmesini sağlamak,
  • Kurumda hasta mahremiyeti yasaları ve ilgili diğer tüm mevzuatlara uygunluk sağlamak,
  • Çalışma programı oluşturmak ve programı yönetmek,
  • Finansman ve bütçe yönetimi yapmak,
  • Hastane otomasyonlarının yönetimini sağlamak,

Sağlık yöneticilerinin en temel görevi, kurumda verilen sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve genel performansı artırmaktır. Bunun için de sağlık yöneticisi sağlık personelleri ve kurumdaki diğer yöneticiler ile koordineli olarak çalışmak zorundadır.

Sağlık Yönetimi Mezunu Hastanede Ne İş Yapar?

Sağlık sektörünün yönetici pozisyonu için uygun görülen bölüm mezunları için öncelikli istihdam alanı Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren tüm özel ve kamu hastaneleridir. İş tanımı elbette kuruma göre değişkenlik gösterir. Genel olarak sağlık yönetimi okumuş kişiler meslek etiği çerçevesinde şu görevleri yapmakla yükümlüdürler:

  • Hastanede etkinliklerin düzenlenmesi,
  • Hastanedeki bölümlerde ihtiyaç duyulan araç gerecin temin edilmesi,
  • Hastanede personel ihtiyacının giderilmesi,
  • Bütçe hazırlanması,
  • Hasta bakım hizmetleri ücretlerinin saptanması,
  • Yatak gereksinmesini tespit etmek için gerekli çalışmaları yapar.

Genel olarak hastanede yöneticilik yapan bölüm mezunları hastanenin işleyişinde sistemsel herhangi bir sorun olmamasını sağlamakla yükümlüdürler. Bunun için de sıraladığımız görevlere ek olarak farklı departmanların görev ve sorumluluklarını da yerine getirirler. Sağlık yöneticilerinin, hasta ve çalışan haklarına saygılı olmaları ve çağdaş yönetim anlayışını benimsemiş olmaları gereklidir.

Sağlık Yönetimi Ataması Var Mı?

Kamu sektörü düzenli ve sabit gelir, belli çalışma günleri ve çalışma saatleri, hafta sonu ve bayram tatilleri, yan hak ve sosyal haklar gibi avantajlarıyla çoğu insan için cezbedicidir. Bu açıdan KPSS atama durumu birçok bölümde merak edilir. Mezunlar 4597 KPSS nitelik kodu (sağlık idaresi veya sağlık yönetimi lisans programından mezun olmak) ile kamu sektöründe açılan kadrolara başvurabilir. Ne var ki tahmini mezun sayısı ile açılan kadro sayısı arasında ciddi bir farklılık söz konusudur.

190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı” cetvelinde “4597 nitelik kodu ” ve “sağlık idarecisi / sağlık yöneticisi” kadrosuna yer verilmemiştir. Sağlık yönetimi branşında alım henüz yeni yapılmıştır.  Özel sektör ile ilgili dipnot vermeden geçmeyelim. Bölümden mezun olur olmaz yönetici koltuğuna oturmak pek kolay olmayacaktır.

4 Yıllık Sağlık Yönetimi Maaşları

Yazımızın bu aşamasında kadar sağlık yönetimi nasıl bir bölüm, sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar sorularını yanıtlamış olduk. Gelelim en çok merak edilen ne kadar maaş alır konusuna. İşte bu noktada hem kamu sektöründe hem de özel sektörde maaş konusunda önemli farklılıklar olabildiğinin altını çizmeliyiz. Meslek kodu 1342.03 olarak belirlenmiş olan sağlık yöneticileri ortalama aylık 15275 TL maaş alırlar. Sağlık yöneticisi maaşları lisansüstü eğitim alınmış olmasına ve deneyime göre değişir.

Özetle;

Sağlık yönetimi son dönemlerde tercih listelerine eklenen gözde bölümlerden biri. Birçok kişi ise bölümün nasıl iş olanakları sağladığı konusunda fikir sahibi değil. Zaman zaman okuyucularımızdan da sağlık yönetimi mezunu ne iş yapar ne kadar maaş alır konulu içerik talepleriyle karşılaşıyoruz. Biz de bunun üzere konuya açıklık getirmek üzere sağlık yönetimi çalışma alanları ve maaşları gibi detayları aktardık.

Sağlık yönetimi okumalı mıyım sorunuzu iletişim becerileriniz güçlüyse, takım çalışmasına yatkınsanız ve sağlık ile ilgili sistemsel sorunlara karşı duyarlıysanız sağlık kurumlarında yöneticilik yapabilirsiniz şekinde yanıtlayabiliriz. Sağlık yönetimi okuyanların yorumları da sorunuza yanıt bulmanız konusunda yönlendirici olacaktır. Sağlık alanda çalışabileceğiniz dört yıllık bir başka bölüm olan biyoloji bölümünü de merak ediyorsanız buraya tıklayın.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.