Ana SayfaBlogPedagog Ne Demek, Pedagog Nasıl Olunur?

Pedagog Ne Demek, Pedagog Nasıl Olunur?

Çocuklarla çalışma fikri kulağa nasıl geliyor? Bu fikirden hoşlandıysanız ve çocuk psikolojisine ilgi duyuyorsanız sizin için en iyi meslek alternatiflerinden biri de pedagogluktur. Pedagog ne demek, pedagog nasıl olunur gibi soruları yanıtladığımız bu yazı sayesinde mesleğe ilişkin tüm soru işaretlerini giderebilirsiniz. 

Pedagog Nedir Nasıl Olunur?

Çocuk psikolojisi alanında çalışan mesleklerden biri de pedagogdur. Esasında pedagog ne demek sorusunu yanıtlamadan önce pedagojiyi tanımlamalıyız, çünkü pedagogların dayanağı pedagoji adı verilen bilim dalıdır. Pedagoji, çocuklarda davranış bozukluklarının kökenini araştıran ve çocukların duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayabilecek unsurları araştıran bir bilim dalıdır.

Pedagog kavramının kelime anlamı Türk Dil Kurumu tarafından “eğitim bilimci, eğitimci” olarak açıklanmıştır. Bu tanımlama aslında birçok insan için merak konusu olan psikolog ile pedagog arasındaki farklar konusuna da açıklık getirir. Pedagoglar yaygın kanının aksine çocuk psikoloğu değildir. Pedagog olarak çalışan kişilerin görevi ailelere çocukları ile ilgili olarak doğru çocuk yetiştirme konusunda rehberlik etmektir.

Birçok meslekte doğrudan mesleğin gerektirdiği unvana sahip olmayı sağlayan bölüm vardır. Bu durum pedagogluk için geçerli değildir.  2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile pedagog olmak isteyenler için Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik eğitimi zorunlu kılınmıştır. Hem devlet üniversitelerinde hem de vakıf üniversitelerinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü okumak mümkündür.

Halk arasında “pedagoji bölümü” olarak ifade edilen psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü, yasal açıdan pedagog olarak çalışma fırsatı sunar. Bununla birlikte pedagog olma şartları mezuniyet ile sınırlandırılamaz. Geleceğin mimarları çocukların hassas kalplerine dokunabilecek bir pedagog olabilmek için meslekle uyumlu kişisel özelliklere sahip olmak önem taşır. Bu özellikler şöyledir:

  • Çocukları sevmek
  • Güçlü gözlem yeteneğine sahip olmak
  • Empati kurabilmek
  • Sabırlı olmak
  • Stresle başa çıkma ve problem çözme becerisine sahip olmak
  • Etkili iletişim kurabilmek
  • İyi bir dinleyici olmak
  • Çözüm odaklı olmak

Pedagog Nerede Çalışır?

PDR mezunu olup pedagog unvanını elde eden kişilerin çalışma alanları geniştir. Pedagoglar kamu sektöründe adliyelerde, denetimli serbestlik ve cezaevlerinde, sosyal hizmetler bünyesindeki kurumlarda çalışabilirler. Pedagogların özel sektörde istihdamda öncelikli alanı anaokulu ve kreşlerdir.

Pedagogların medya sektöründe çalışması veya eğitim kurumlarında danışmanlık hizmeti vermesi de mümkündür.  PDR mezunları aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanı unvanıyla çalışma fırsatına da sahiptir. Bölüm mezunu olup yabancı dil bilgisi olanlar yurt dışında çalışma izni alıp mesleğini yurt dışında da yapabilir.

Pedagoglar Ne İş Yapar?

Pedagoglar 0-14 yaş grubundaki çocukların gelişimlerini takip ederek değerlendirmekle yükümlüdür. Elbette tek görevleri bu değildir. Pedagogların görev alanları oldukça geniştir. Pedagogların görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir:

  • Çocuk gelişimi ve eğitimi konularında danışmanlık hizmeti vermek
  • Özel gereksinimi olan çocukların gelişimini takip etmek
  • Çocukların kendilerini, sahip oldukları becerileri keşfetmelerini sağlamak
  • Engelli çocukların aileleri için eğitim danışmanlığı hizmeti vermek
  • Hastalık geçirip hastanede yatmak zorunda kalan çocukların gelişimleri ve eğitimleri için etkinlikler düzenlemek
  • Bebek beslenmesi ve bebek bakımı konularında ailelere danışmanlık hizmeti vermek

Adliyede görev yapan pedagoglar adli vakalarda bilirkişi olarak rapor sunma yetkisine sahiptirler. Adliyede pedagog olmak suç işlemiş çocuklarla görüşmeler yapmayı gerektirir. Adliyede pedagogluk yapan kişiler, çocukları suça teşvik eden nedenleri araştırır ve sosyal inceleme raporları veya velayete ilişkin raporları mahkemeye sunar. Pedagog nelere bakar sorusunun yanıtı da oldukça kapsamlıdır. Pedagogların görev ve sorumluluklarını göz önünde bulundurduğumuzda hizmet alanlarını şöyle sıralayabiliriz: Eğitim, zekâ seviyesinden kaynaklanan uyum sorunları, öğrenme bozuklukları, aile danışmanlığı, bilirkişi.

Pedagog Hakkında SSS

Pedagog Ne Mezunudur?

Pedagog olmanın önünü açan bölüm psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) bölümüdür. 4 yıllık lisans bölümlerinden biri olan PDR bölümünü okuyabilmek için TYT-AYT testlerini geçmek ve eşit ağırlık puan türü ile üniversiteye yerleşmek gerekir.

Pedagog ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

Pedagog mesleğine ilişkin en çok merak edilen psikolog ve pedagog arasındaki farktır. Pedagoglar çocuk psikolojisi alanında eğitimler almıştır; fakat çocuk psikolojisinde uzman değildir. Bir pedagogun tedavi edici bir yöntem uygulaması söz konusu değildir. Bir pedagogun psikolog olabilmesi için doktora yapması gereklidir.

Adli Pedagog Nasıl Olunur?

Adliyelerde boşanma ve velayet davaları görülmesi nedeniyle Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında pedagog bulundurulması zorunludur. Adliyelerde görev yapan pedagoglar Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışırlar. Adliyede açılan kadrolara atanarak adliyede pedagog olmak için KPSS 3 puanına sahip olmak gerekir. Başvuru sırasında diplomaya ek olarak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu da verilir.

Pedagog Maaşları Nasıldır?

Pedagog mesleği hakkında merak edilen konulardan biri de maaştır. Şartlar kamu ve özel sektöre göre değişkenlik gösterir. Özel sektörde her kurumun aynı maaşı vermesi beklenemez. Yeni mezun pedagog ile deneyimli pedagogun maaşı da aynı olmayacaktır. Özel sektör için ortalama maaşın 8.250 olduğunu söyleyebiliriz.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim partalı olarak zaman zaman meslekleri ele aldığımız rehber niteliğinde içerikler paylaşıyoruz. Bu yazımızda da pedagog hangi bölüm, pedagog nasıl olunur merak edenler için pedagogluğu mercek alına aldık. Yazımızın pedagog ne demek detaylıca öğrenmeye ihtiyaç duyan herkes için faydalı olmasını istedik. Diğer mesleklere ilişkin bilgi edinmeye ihtiyaç duyuyorsanız meslekler sayfamızı takipte kalın.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.