Ana SayfaKurslarMEB OnaylıAile Danışmanlığı Eğitimi

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Aile Danışmanlığı Nedir?

Sosyokültürel, teknolojik ve ekonomik değişim her zaman her toplumda süreklilik gösterir. Aileler bu değişimlerin etkisiyle işlevlerini yerine getirmekte güçlük çekebilir ve aile bireyleri arasında sağlıksız iletişim veya iletişimsizlik oluşur. Bu durumda aile danışmanlığı hizmeti devreye girer. Bu hizmet bir danışmanlık türüdür. Aynı zamanda psikososyal yardım biçimidir.

Aile danışmanlığı hizmeti, bireysel terapi yöntemlerinden farklı olarak bireye değil, aileye ‘hasta’ olarak yaklaşır ve aile grup dinamiğini baz alır. Aile danışmanının aile terapisti olarak aile danışmanlığı hizmetini vermesindeki amaç; ailenin temel işlevlerinin sürdürülebilmesi ve aile bireylerinin arasındaki sevgi bağını zedeleyen sorunların çözümüne yönelik farkındalık kazandırılmasıdır.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Nedir?

Aile danışmanlığı kursu, katılımcılarına aile danışmanı unvanı kazandıran eğitim programlarıdır. MEB onaylı kurslar arasında en çok talep gören eğitimlerden biridir. Aile danışmanlığı sertifika programı, hem üniversiteler hem de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendiren eğitim kurumları tarafından düzenlenir.

Aile danışmanlığı kursları yüz yüze eğitim şeklinde verilebildiği gibi uzaktan eğitim olarak da verilir. Uzaktan eğitim, zaman ve mekân sınırı olmayan bir eğitim türüdür. Bu özelliği bakımından özellikle de öğrenciler ve çalışanlar için avantaj sağlar. Uzaktan eğitim aile danışmanlığı kursu; video eğitimi, canlı ders ve süpervizyon (kursiyerin en az bir aile veya bir çift görüşmesi yapması ve sürecin eğitmen tarafından takip edilmesi) sürecinden oluşur.

Aile danışmanlığı eğitimi farklı biçimde verilse de müfredat aynıdır. Süpervizyon eğitimi, aile danışmanlığı eğitim sürecinde kritik önem taşır. Aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapanlar eğitimden muaftır. Eğitim sürecinin sonunda aile danışmanlığı sertifikası verilir. Sertifika için eğitimi tamamlamak yeterli değildir. Eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavından, geçerli puanı almış olmak gereklidir. Süpervizyon eğitimi almayan kişilerin de sertifika alması mümkün değildir.

Aile Danışmanlığı Kursu Ders İçerikleri

Aile danışmanlığı kursu, bireylere aile danışmanı unvanı kazandıran bir meslek edindirme kursudur. Dolayısıyla kurs sonunda katılımcılar aile danışmanının görevlerini yapabilme yetisi kazanır. Bu aşamaya kadar eğitim sürecinde aile danışmanlığı yaklaşımlarından aile ve evlilik süreçlerine, ailede eğitim sürecinden ruh sağlığına pek çok konu üzerinde durulur. Aile danışmanlığı kursu ders içeriği şu şekildedir:

  • Aile Yapısı
  • Aile Olma
  • Gelişim Alanları
  • Gençlik Dönemi
  • Uyum Problemleri
  • Yaşlılıkta Görülebilen Uyum Sorunları
  • Çocuk Hakları ve Hukuku
  • Çift İlişkisini Etkileyen Sorunlar
  • Sosyal Vaka Verileri
  • Aile Danışmanlığı Süreci Aile Danışmanlığı Yaklaşımları
  • Aile Danışmanlığında Post Modern Yaklaşımlar
  • Aile Danışmanlığında Kanıta Dayalı Yaklaşımlar
  • Temel Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Becerileri
  • Aile Danışmanlığında Kriz ve Kriz Yönetimi
  • Meslek Etiği
  • Araştırma Teknikleri
  • Aile Danışmanlığında Süpervizyon / Vaka Sunumu

Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?

Aile danışmanı unvanına sahip olmak ve aile danışmanı olarak görev yapabilmek için üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak gereklidir. Sertifika programlarının sonunda aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak aile danışmanı unvanına sahip olmak demektir. Aile danışmanlığı sertifikası olanların özel aile danışmanlığı merkezi açma yetkisi de vardır.

Bazı aile danışmanlığı kurslarında eğitim sürecinin sonunda MEB onaylı sertifikaya alternatif olarak üniversite onaylı sertifika da verilir. Üniversite onaylı sertifika da geçerliliği olan resmi bir belgedir; fakat sertifikanın MEB onaylı olması istihdamda avantaj sağlar. Bakanlık bünyesinde hizmet veren kurumlar aile danışmanının MEB onaylı sertifikaya sahip olmasını güvenilir bulur.

Aile Danışmanı Nerelerde Çalışır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yayımladığı “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” gereğince aile danışmanlığı hizmeti vermek için aile danışmanlığı sertifikası almak zorunludur. Aile danışmanlığı sertifikası olanlar, aile danışmanlığı merkezi açma veya bu merkezde görev yapma yetisine sahip olur.

Aile danışmanlarının çalışma alanı aile danışmanlık merkezleri ile sınırlı değildir. Aile danışmanları; yaşam koçluğu hizmeti verilen koçluk merkezlerinde, bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde istihdam edilir. Aile danışmanlığı konusunda en az 5 yıl çalışan, yüksek lisans veya doktora programlarında eğitmen olarak çalışan kişiler aile danışmanlığı kurslarında eğitmenlik yapabilir.

Aile Danışmanı Ne İş Yapar?

Aile danışmanlığı çalışma alanları oldukça geniştir. Aile danışmanlığı hizmetine ihtiyaç duyanlar yalnızca çocuk sahibi ebeveynler değildir. İlişkilerinde sorun yaşayan çiftler ve evlilik öncesinde endişeleri olan çiftler de aile danışmanlığı hizmeti alabilir. Genel olarak aile danışmanlığı konuları şöyledir:

  • Boşanma süreci ve çocuk
  • Evliliğe hazırlık
  • Doğum ve doğum sonrası süreçte yaşanan sorunlar
  • İhanet ve kıskançlık gibi ilişki sorunları
  • Aile içi şiddet
  • Cinsel istismar
  • Çocukluk ve ergenlik sorunları
  • Yaşlılarda uyum sorunları
  • Anne, baba ve çocuk iletişimi

Aile Danışmanı Olmak İçin Gereken Şartlar

Resmî gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlanan Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereği aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı eğitimi almak zorunludur. Aile danışmanlığı eğitimi en az 450 saat olmalıdır. Aile danışmanlığı eğitim programına alana ilgi duyan herkesin katılması mümkün değildir.

Aile danışmanlığı yüksek lisans eğitim sürecini tamamlayanların, aile danışmanı olabilmek için aile danışmanlığı sertifika programı ile eğitim almasına gerek yoktur. Aile danışmanlığı eğitimine kimler katılabilir konusunda en önemli nokta dört yıllık lisans programlarını tamamlamış olmaktır.

Eğitim alma hakkı olan lisans bölümleri şunlardır: Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik, Tıp. İlgili bölümlerde 4. Sınıf öğrencisi olanlar aile danışmanlığı kursu tarafından verilen eğitimleri alabilir; fakat aile danışmanlık sertifikası için mezuniyet belgesi sahibi olması zorunludur.

Aile danışmanı olmanın öncelikli koşulu söz konusu eğitimi almaktır; fakat kişisel özelliklerin mesleki niteliklerle uyumlu olması da önem taşır. Bir aile danışmanının ikna ve empati yeteneğinin yüksek, iletişim becerileri gelişmiş, yeniliklere açık olması gerekir. Aksi halde danışmanlık süreci başarılı ilerlemeyecektir.

Meslek edindirme amaçlı MEB onaylı kurslardan biri olan aile danışmanlığı kursu, aile danışmanı olmak isteyenlerin katılması gereken bir eğitimdir. Aile danışmanlığı eğitimi sayesinde aile danışmanı olup toplumun en önemli birimi olan ailenin güçlü bir yapıya sahip olmasına katkıda bulunmak mümkündür. Aile danışmanlığı sertifikası ile danışmanlık merkezlerinde çalışmak ya da kendi aile danışmanlık merkezinizi açmak ister misiniz? Öyleyse bilgi formunu doldurarak kurs programı hakkında daha fazla bilgiye sahip olun.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.