Masörlük Kursu

Masaj Nedir?

Masaj kelimesi; Arapça dokunmak, Yunanca yoğurmak ve Latince el anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Bu bağlamda masaj ne demek sorusu elle dokunmak ve yoğurmak suretiyle vücudun manipüle edilmesi olarak karşılık bulur. Masaj tekniği kullanılarak uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen masaj; bir terapi yöntemi, alternatif tıbbın bir parçasıdır.

Masaj terapisi genel olarak ağrı ve stresin giderilmesi amacıyla uygulanır. Masaj uygulamaları amacı ve yapılış şekli doğrultusunda farklılık gösterir. Masaj çeşitleri şunlardır: Klasik masaj, Thai masajı, aromaterapi masajı, refleksoloji masajı, lenf drenaj masajı, sporcu masajı, baş boyun ve omuz masajı, sıcak taş masajı, Shiatsu masajı.

Masöz/ Masör Nedir?

Masaj uygulamalarını profesyonel olarak gerçekleştiren erkeklere masör, kadınlara ise masöz denir. Masör ve masözlerin iş tanımı aynıdır. Kişilerin masör veya masöz unvanına sahip olup mesleği icra edebilmeleri için masaj eğitimi alması ve MEB onaylı masaj belgesi (masaj sertifikası) sahibi olması gerekir.

Masörlük Kursu Nedir?

Masörlük kursu, meslek edindirme kursları arasında bulunan bir eğitim programıdır ve masör ve masöz yetiştirir. İŞKUR (Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü) tarafından iş garantili masörlük kursu verilir. Masörlük kursu halk eğitim merkezlerince de verilir. Masaj eğitim programına en çok yer veren kurumlar ise özel sektörde hizmet veren eğitim kurumlarıdır.

Masörlük eğitimi yüz yüze olabildiği gibi uzaktan eğitim şeklinde de olur. Online masaj eğitimi de sağlık ve hijyen kurallarına uygun şekilde masaj uygulamalarını yapabilme yetisi kazandırır. Uzaktan eğitim masaj kursu özellikle de öğrencilerin ve çalışanların tercihidir. Yüz yüze eğitimlerde eğitim kurumuna göre değişmekle birlikte kozmetik cihaz ve ürün desteği de verilir.

Masaj Kursu Ders İçerikleri

Masörlük kursu sertifika programında insan anatomisinden masaj çeşitlerine, cilt ve vücut bakım kozmetiklerinden klasik masaj tekniklerine pek çok konu üzerinde durulur. Genel olarak konu başlıkları şu şekildedir:

  • Masaj çeşitleri
  • İş sağlığı ve güvenliği
  • Vücut sistemlerinin yapısı ve kasların işlevleri
  • Kişisel hijyen
  • Masaj yapılacak ortamı hazırlama
  • Müşteri karşılama
  • Vücut bakım kozmetikleri (güneş kremleri, sabunlar, kıl dökücü kozmetikler, parfüm ve deodorantlar)

Masaj Sertifikası Nasıl Alınır?

Masörlük eğitimi, masöz/ masör nasıl olunur ve masörlük belgesi nasıl alınır sorusuna yanıt niteliğindedir. Masaj yapma kursu olarak da ifade edilen eğitim programlarının sonunda değerlendirme sınavı yapılır. Sınavda, önceden belirlenmiş olan geçerlilik puanını alan kişiler sertifika almaya hak kazanır.

Masaj Belgesi Ne İşe Yarar?

Masör veya masöz olarak herhangi bir yerde çalışabilmenin ön koşulu masaj belgesidir. Masaj belgesi kişilerin masörlük mesleğini icra etmesine olanak tanır. E-devlet kapısı üzerinden sorgulanabilen masaj sertifikası sayesinde masaj terapisti olmak veya eğitmen olmak mümkündür.

Masör / Masöz Nerede Çalışır?

Masör ya da masözlerin çalışma alanı geniştir. Genel olarak istihdamın gerçekleştiği sektörler sağlık ve turizm sektörlerdir. Masöz ve masörlerin yalnızca masaj ve güzellik salonları veya SPA merkezlerinde değil, şu alanlarda çalışmaları da mümkündür:

  • Kaplıcalar, termal oteller
  • Oteller
  • Spor salonları
  • Kozmetik imalatçıları ve kozmetik satış firmaları

Masör ve masörler, kendilerine ait masaj salonu da açabilir. Profesyonel masaj kursu tarafından masöz/ masör eğitimi aldığını gösteren masörlük belgesi olanlar Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren eğitim kurumlarında masaj kursu eğitmeni olarak çalışabilir.

Masör Ne Yapar?

Evde bilinçsiz şekilde masaj yapmak masajın olumlu sonuç vermesine engel olduğu gibi olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Bu nedenle masaj uygulamalarının profesyonel kişilerce yapılması kritik önem taşır. Eğitim programlarına katılıp masaj alanında uzmanlık elde ederek Sağlık Bakanlığı nezdinde masöz/masör olan kişilerin görevleri şunlardır:

  • Ortamın masaj yapılabilecek kadar hijyenik olmasını sağlamak
  • Masaj terapisi yapmak
  • Masaj uygulamaları için kullanmak gereken araç ve ekipmanların hijyenik olmasını sağlamak
  • Araç gereçleri masajın türüne uygun olacak şekilde kullanmak
  • Masaj öncesinde olduğu gibi masaj sırasında ve masaj sonunda da temizlik kurallarına ve çalıştığı yerin politikalarına uygun hareket etmek

Masöz/ masör ne iş yapar konusunda belli görev tanımı bulunmakla birlikte masaj uygulamalarının yapıldığı yere göre masaja ilişkin farklı sorumluluklar da olabilir.

Masör Olmak İçin Ne Gerekli?

Masöz olmak için masaj eğitimi almak zorunludur. Asıl gerekli olan ise masöz/ masör sertifikası almaktır. Mesleği icra edecek kişilerin refleksoloji ve masaj teknikleri gibi alanlarda bilgili olmasının ve masaj kurslarının sunmuş olduğu sertifikaya sahip olmasının yanı sıra mesleki niteliklerle örtüşen bazı kişilik özelliklerine de sahip olması gerekir. Bu özellikler şu şekildedir:

  • İş disiplinine sahip olmak
  • Meslek etiğine bağlı olmak
  • Titiz olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Uzun süre ayakta çalışma temposu için fiziksel yeterliliğe sahip olmak

Masör ve masözlerin hijyen eğitimi de alması önem taşır. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereği masözlerin aşağıdaki hastalıklara sahip olması durumunda mesleği icra etmesi mümkün değildir:

  • Deri enfeksiyonu veya deri lezyonları olanlar
  • Verem, sifiliz (frengi) veya verem hastalığı olan kişiler
  • Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği ile belirtilmiş bhulaşıcı hastalıkları olan kişiler

Masaj sağlığa faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış bir uygulamadır. Masaj uygulamasına talebin artışı masajı profesyonel olarak yapan kişilere olan ihtiyacı da artırmıştır. Bu nedenle masörlük kursu meslek edindirme kursları arasında oldukça popülerdir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.