Stres Yönetimi Kursu

Stres Yönetimi Nedir?

Stresle başa çıkma yöntemleri, stres yönetiminin içeriğini oluşturur. Günümüzün baş döndürücü ve gerginlik düzeyi yüksek durumlarına karşı önerilen konuların başında stres yönetimi gelir. Ayrıca çalışma hayatına başlayan ve hâlihazırda yoğun tempoda çalışmayı sürdüren personellerin de stres yönetimini tanımaları gerekir. Özellikle belli başlı duygudurumlarından tetiklenen kişilerin stres yönetimini uygulamaları lazımdır.

Stres yönetimi kısaca stres yaratan durumları tanıyarak stresin ne şekilde yönetileceğini uygulamaktır. Stres yönetimini uygulayan kişi, stresi tanır ve duygusal stresin yıkıcı etkilerini önlemiş olur. Kişisel hayatta ve iş hayatında uygulanması gereken stresle başa çıkma ise farklı eğitimlerle öğrenilen bir konudur.

Stres Yönetimi Eğitimi Nedir?

Stresin yarattığı duygusal ve fiziksel durumlara karşı rutinleşmesi gereken bazı stres yönetimi teknikleri vardır. Stres yönetimi eğitimi de bireylerin yaşadığı ve içinden çıkılmaz gibi yaşadığı stres durumlarının nasıl yönetilebileceğini ele alır. Özellikle iş hayatında aktif olarak yer alan çalışanların, belli durumlarda yaşadığı duygusal stres, çalışma düzenini de etkileyerek kişiyi daha da olumsuzluğa itebilir. Stres yönetimi eğitiminin amacı, kişinin stres düzeyini minimum seviyeye çekerek kendi duygusal süreçlerini yönetmesine önayak olmaktır.

Stres yönetimi eğitimi, bireyin yıkıcı bir şekilde yaşadığı stresin kaynağını keşfetmesine yardımcı olur. Stresin aslında faydalı bir belirti olduğuna dikkat çeker fakat hangi durumlarda stresin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini aktarır. Temel olarak da stres yönetimi nasıl yapılır sorusuna yanıt vererek strese maruz kalınan durumlarda ne şekilde hareket edileceğini konu eder.

Stres yönetimi eğitiminin genel konu başlıkları da şöyledir:

  • Stres Nedir?
  • Stresi Tetikleyen Durumlar
  • Stresin Belirtileri
  • Stresle Başa Çıkmada Egzersizler ve Gevşeme Yöntemleri
  • Stres Yönetimi Teknikleri
  • İş Hayatında Stres- Örgütsel Stresle Başa Çıkma
  • Problem Çözme Yolları

Eğitim sonunda ise adaylara sertifika veya kurum onaylı katılım belgesi sunulur. Stres yönetimi eğitimlerinin çoğu da online eğitim koşullarına bağlıdır. Bununla birlikte stres yönetimi birkaç farklı başlık altında da stresi yönetme fırsatı sunar. Genellikle stresle başa çıkma, satışta stres yönetimi, iş hayatında stres yönetimi ile öfke kontrolü ve stres yönetimi başlığı altında kursiyere eğitim verir. En gerekli kişisel gelişim kurslarından biri olan stres yönetimi, kurumsal yaşama uyum sağlama adına da faydalı eğitimler arasındadır.

Stres Yönetimi Eğitimine Kimler Katılmalı?

Stres yönetimi eğitimi, kişisel veya iş hayatında stresin belirtilerini fazlasıyla yaşayanların katılacağı bir kurstur. Genel olarak herkese açık olan kurs, stresle başa çıkmakta zorlanan çalışanlara da uygun bir eğitimdir. Bununla birlikte stres yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak ve stres yönetimi tekniklerini öğrenmek isteyenler de kursa katılarak beklentilerini karşılayabilirler.

Stres Yönetimi Kursu Ne İşe Yarar?

Stres yönetimi eğitiminin en işe yarar yönü, stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmektir. Böylelikle kursiyer, öncelikle kendi stres düzeyi hakkında bilgi edinir, sonra da stresle nasıl başa çıkacağını öğrenir. Eğitim sonunda kursiyerler, hangi durumlarda strese maruz kaldıklarını da tespit edebilirler.

Ayrıca örgütlerde alınması gereken kurumsal eğitimlerinden biri de stres yönetimidir. Çalışanların belli başlı durumlarda stres düzeylerini nasıl düşürerek hem kişisel hem de iş hayatlarında verimliliği koruyabilecekleri eğitimin temel konusunu oluşturur. Şirket yöneticileri ve takım liderleri de çalışan verimliliği ve eğitim kapsamında stres yönetimi eğitimine başvurabilirler.

Genel olarak stres yönetimi eğitimi sonrası kursiyerler;

  • Stresin hangi belirtilere sebep olduğunu,
  • Strese karşı hangi düşünce tekniklerinin geliştirileceğini,
  • Hangi durumlarda stresin kontrol edilmesi gerektiğini,
  • Stres türlerinin neler olduğunu,
  • İş hayatında stresi tetikleyen durumların neler olduğunu,
  • Fiziksel ve duygusal stresin nasıl yönetileceğini,
  • Bedensel ve zihinsel gevşeme tekniklerinin nasıl uygulanması gerektiğini,
  • Stresin hangi rahatsızlıklara sebep olabileceğini,
  • Strese sebep olan düşünce hatalarına karşı hangi düşünceleri öne çıkarmak gerektiğini,
  • Stres yaratan problemlerinin gündelik hayata etkisini nasıl azaltacağını,
  • Hangi günlük rutinlerle stresin yarattığı olumsuzlukları azaltabileceğini öğrenmiş olurlar.

Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Stres yönetiminin işe yaraması için öncelikle mevcut stres belirtilerinin hangi durumlarda ortaya çıktığı saptanır. Stres her zaman zararlı olmadığından, kişinin yaşadığı stresin düzeyini ölçmesi de bir o kadar önemlidir. Duygusal stres, bir süre sonra fiziksel stres belirtilerine de sebep olduğundan, öncelikle zihinde gerçekleşen stres faktörlerini ele almak gerekir. Kişi, farkında olmadan zihinde taşıdığı düşünce hatalarını keşfederek fiziksel stres belirtilerinin de önüne geçebilir.

Ayrıca stres yönetimi tekniklerini belli bir rutine dahil ederek gerçekleştirmek de stresin yıkıcı etkilerini yavaş yavaş azaltır. Kişiyi rahatsız eden düşünce hataları ile beraber bazı gündelik hayat tekrarları da stres yaratabilir. Bundan dolayı stres yaratan ortam, yer, kişi ve olayları tespit ederek mümkün olduğu kadar bu durumlardan uzak kalmak seçilebilir. Yine stres yaratan durumlarda, bir başkasıyla rahatlatıcı bir konudan söz etmek veya sohbet başlatmak da stresi unutmaya yarayabilir. Genel olarak stres yönetimi konusunda kişi ne yapacağını bilemiyorsa profesyonel destek almayı veya bu konudaki eğitimlere katılmayı tercih edebilir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.