Ana SayfaBlogEğitimi Sertifika ile Taçlandırın: Üniversite Onaylı Sertifika Programları

Eğitimi Sertifika ile Taçlandırın: Üniversite Onaylı Sertifika Programları

Hızla gelişen dünyaya ayak uydurmanın tek bir yolu var: Eğitim. Türkiye’de nitelikli eğitime erişmenin yollarından biri ise üniversite onaylı sertifika programları. Bu yazımızda bir sertifikada üniversite onayı bulunmasının ne olduğunu, MEB ve üniversite onaylı sertifika arasında bir farklılık bulunup bulunmadığını ve üniversite onaylı sertifika programlarına dair birçok detayı ele alacağız. Hadi başlayalım!

Sertifika Mı Katılım Belgesi Mi?

Üniversite onaylı sertifika programlarıhakkındaki detaylara değinmeden önce sertifika ile katılım belgesi arasındaki farklılığa açıklık getirelim. Eğitim programları sonunda kursiyerlere sertifika veya katılım belgesi verilir. Öncelikle sertifika ile katılım belgesi arasındaki farklılığın bilincinde olmak gerekir.

Katılım belgesi de sertifika da istihdam için etkili olabilecek belgelerdir. Her iki belge de ilgili konuda eğitim alındığının göstergesidir. Farklılık ise sertifikanın e devlet üzerinden sorgulanabilir nitelikte olmasıdır. Bu nedenle amacınız konu hakkında bilgi edinmek değil de mesleki yeterlilik sahibi olmaksa sertifika almalısınız. Eğitim kurumlarının web sitelerinde “e-devlet üzerinden sorgulanabilir” şeklindeki ibarelerin bulunmasına da özellikle dikkat etmelisiniz.

Üniversite Onaylı Sertifika Nedir?

Gelelim üniversite onaylı sertifika nedir sorusunun yanıtına. Üniversite onaylı sertifika, üzerinde üniversitenin onayını taşıyan sertifikalar için kullanılan bir kavramdır. Üniversite sertifika programları veya üniversite ile iş birliği yapan eğitim kurumlarından alınan eğitimlerin sonunda kursiyerlere üniversite onaylı sertifika verilir. Üniversite eğitim programları da özel bir eğitim kurumundaki kurslar da uzaktan eğitim düzenleyebilir.  

Üniversite onaylı sertifikanın ne anlama geldiğinin bu denli merak edilmesi aslında sertifikanın niteliği ve geçerliliği hakkında bilgi sahibi olunmamasıdır. Üniversite onaylı sertifika programlarıhakkında en çok gündeme gelen şu soruların yanıtları bu belgenin ne olduğu ve neden önemli olduğu konusunu açıklığa kavuşturmuş olacaktır:

MEB ve Üniversite Onaylı Sertifika Farkı Nedir?

Özel kurs merkezlerinden, halk eğitim merkezlerinden ve yaşam boyu eğitim merkezlerinden alınan sertifikalarda bakanlığın onayı vardır. SEM’lerden veya üniversite ile iş birliği yapmış olan eğitim kurumlarından alınan sertifikalarda üniversite onayı vardır. Genel kanı yalnızca MEB onaylı sertifikanın geçerli veya “daha iyi” olduğu yönündedir. Oysa belgeye onay veren kurumun farklılığı dışında yasal açıdan farklılık yoktur. Her iki belgenin de e devlet üzerinden sorgulanabilmesi ve işe alımlarda avantaj sağlaması mümkündür.

Üniversite Onaylı Sertifika Geçerli Mi?

Sertifika geçerliliği hem MEB hem de üniversite onaylı sertifikalar için geçerlidir. Üniversite onaylı sertifika ömür boyu geçerlidir. E- devlet kapısı üzerinde bulunan sertifika sorgulama alanında, alınan sertifika üzerinde bulunan üniversiteyi tıklayarak sertifikayı görüntülemek mümkündür.

Uzaktan Eğitim ile Alınan Sertifikalar Geçerli Mi?

Bir sertifikanın geçerliliğini belirleyen hangi eğitim kurumundan hangi eğitim şekliyle alındığı değil, üzerindeki onaydır. Bireylerin uzaktan eğitim kurumlarından eğitim almaları verimlilik açısından olumsuz sonuç doğurmadığı gibi sertifika açısından da olumsuz sonuç doğurmaz. Önemli olan kurum tarafından verilen belgede herhangi bir üniversitenin onayının bulunmasıdır. Yani, üniversite onaylı uzaktan eğitim programları ile meslek sertifikaları edinmek mümkündür.

Üniversite Onaylı Sertifika Nasıl Verilir?

Üniversite onaylı sertifika almanın iki farklı yolu vardır. İlk yol üniversitelerin sürekli eğitim merkezi (SEM) olarak adlandırılan birimleri tarafından düzenlenen sertifika programını başarıyla tamamlamaktır. İkinci yol ise Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim hizmeti veren ve bir üniversite ile iş birliği çerçevesinde sertifika programları düzenleyen kurslarda eğitim almaktır.

Üniversite onaylı sertifikaya sahip olmak için eğitim programlarına kayıt olmak ve düzenli olarak eğitime katılmak yeterli değildir. Eğitim uzaktan eğitim ile yapılmışsa online ortamda, yüz yüze eğitim verilmişse fiziki ortamda gerçekleştirilen sertifika sınavlarına katılmak gereklidir. Bu sınavlar ölçme ve değerlendirme amacıyla yapılır. Müfredata bağlı olarak yapılan sınavda başarılı olanlar sertifika alabilirler. Başarı puanı üniversite onaylı sertifika için 100 üzerinden en az 45 puandır.

Türkiye’de hem SEM’ler hem de eğitim kurumları tarafından düzenlenen çok sayıda program vardır. En popüler üniversite onaylı sertifika programları şunlardır:

  • Aile Danışmanlığı Kursu: Aile danışmanı olmak istiyorsanız özel birtakım koşulları da sağlıyorsanız aile danışmanlığı kursu eğitim programına katılmanızı öneririz. Aile danışmanlığı eğitimi sayesinde hem iş alanınız genişler hem de toplum için faydalı olabilirsiniz.
  • Emlak Danışmanlığı Eğitimi: Emlak dükkânı açmak veya gayrimenkul şirketlerinde çalışmak gibi planları olanlar sektöre emlakçılık eğitimi alarak giriş yapar. Emlak danışmanlığı kursu ile sektöre ve mesleğe ilişkin bilgi edinebilir ve sektörde ilerleyerek kazancınızı artırabilirsiniz. 
  • Tıbbi Sekreterlik Kursu: Sağlık ile ilgili bir bölümden mezun değilseniz sektörde çalışmak için sağlık kursları almanız gerekir. Tıbbi sekreterlik kursu en çok talep gösterilen sağlık kurslarından biridir. Kurs sonunda sağlık kurumlarında hasta danışmanı veya tıbbi sekreter unvanıyla çalışabilirsiniz.
  • Arıcılık Kursu: Üniversite onaylı sertifika veren kurslardan bazıları hem meslek kazandırma hem de hobi olarak işi yapma fırsatı doğurur. Bu kurslardan biri de arıcılık kursudur. Arıcılık kursu sayesinde arı yetiştiriciliği ile gelir sağlayabilir veya arı ürünleri ile sağlıklı beslenebilirsiniz.
  • Diksiyon Eğitimi: Bazı kurslar vardır ki hangi meslekte olursanız olsun fayda sağlayacağını bilirsiniz. Kişisel gelişim kursları arasında bulunan diksiyon eğitimi sertifika programı da bu kurslardan biridir. Diksiyon eğitimi alarak hem günlük hayatta hem de iş hayatında düzgün konuşmanın faydalarının görebilirsiniz.

Üniversite Onaylı Sertifika Ne İşe Yarar?

OECD tarafından yayımlanan “Bir Bakışta Eğitim” raporuna göre Türkiye’de 24-35 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin %41’i ortaöğretim mezunu bile değildir. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 3 milyon 541 bin kişi olmuştur. Bu iki farklı veriyi göz önünde bulundurduğumuzda sertifika programlarının eğitim oranının yükselmesinde, eş zamanlı olarak da işsizliğin azalmasında ne denli önemli bir role sahip olduğunu anlamak güç değildir.

Sertifikalı eğitimler alarak e-devlet üzerinden sorgulanabilen üniversite onaylı sertifikaya sahip olmanızın size sağlayacağı tek avantaj işe alımlarda öncelik kazanmak değildir. Üniversite onaylı sertifika programlarının avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Sertifika programları, ilgili konudaki meslek lisesi veya üniversite bölümleri müfredatına göre hazırlanmıştır. Dolayısıyla eğitim aldığınız konu ve ilişkili konular hakkında detaylı bilgi edinmeniz mümkün olur.
  • Üniversite onaylı sertifika, sertifikaya konu olan eğitimi aldığınızı ve üniversitenin bunu onayladığını gösterir.
  • Sertifika sayesinde yeni bir meslek edinmek mümkündür.
  • Her alanda, alanın alt dallarına ilişkin eğitim programları bulmak mümkündür. Bu da mesleki gelişim için üniversite onaylı sertifika programlarından yararlanabileceğinizi gösterir.
  • Aynı anda farklı eğitimler alarak iş bulma olasılığını artırabilirsiniz.
  • Dolu dolu bir özgeçmişe sahip değilseniz sertifikalar bölümü ekleyerek üniversite onaylı sertifika programları aldığınızı belirtmelisiniz. Özgeçmişinizde belirteceğiniz üniversite onaylı sertifika programları, cv’nizden olumlu geri dönüş almanız açısından avantaj sağlar.
  • Eğitimi online ortamda aldıysanız atladığınız yerlere geri dönerek bilgilerinizi sürekli tazeleyebiliriz.

Özetle;

Üniversite onaylı bir sertifika programı sayesinde kariyerinizi yeniden şekillendirmeniz, kişisel gelişim için kendinize yatırım yapmanız veya mesleki niteliklerinizi geliştirmeniz mümkündür. Eğitime erişimin artması ve toplumun gelişimi için bu programların daha çok kişi tarafından bilinmesi önem taşır. Türkiye’nin eğitim haber portalı olarak üniversite onaylı sertifika programları konusunu titizlikle ele aldık. Siz de bu sertifika programlarının iş hayatında araladığı kapıdan girebilmek istiyorsanız sertifika almak için harekete geçmenizi öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.