Ana SayfaBlogDiş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Diş hekimliği, çoğu kişinin bildiği ve toplumda karşılığı olan meslekler arasındadır. Bir de diş hekimlerine yardımcı olmakla görevlendirilen diş hekimi asistanlığı mesleği vardır. Yazımızda da diş hekimi asistanı ne iş yapar sorusundan hareket ederek meslekte geçerli olan görev ve sorumlulukları irdeleyeceğiz.

Diş Hekimi Asistanının Görevleri Nelerdir?

Diş hekimi asistanı görevleri, ağız ve diş sağlığı konularına uygun şekildedir. Bu demektir ki bir diş hekimi asistanı, ağız ve diş sağlığını ilgilendiren mesleki bilgileri edinerek çeşitli aşamalarda görev alır. Yani diş hekimi asistanlarının işleri, aldıkları mesleki eğitim ile paraleldir.

Diş hekimi yardımcısı veya asistanının temel işi, diş hekimine yardımcı olmaktır.  Destek elemanı olarak çalışan diş hekimi yardımcıları, diş hekiminin gözetiminde olarak ekipmanları hazırlar ve operasyon öncesi hastayı ilgili işleme yönlendirir.

Sağlık hizmetleri çerçevesinde görev alan diş hekimi asistanlarının genel işlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Ağız ve diş sağlığı ekipmanları ile araçlarını kullanıma hazır hâle getirir.
  • Ekipmanların ve aletlerin sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar.
  • Diş kliniğinin hasta kabul, yönlendirme ve kayıt işlemlerini yerine getirir.
  • Diş röntgeni bakımını ele alarak klinik ve hasta tedavi odasının genel hijyenini ele alır.
  • Klinikteki tıbbi atıkların toplanmasına yardımcı olur.
  • Diş hekimlerinin hastanın ağız, çene veya dişi ile ilgili aldıkları ölçülere uygun olacak şekilde laboratuvardaki protezleri hazırlar.

Genel itibariyle diş hekimi yardımcısının/teknisyeninin görevleri böyledir. İş tanımı sabit olmakla birlikte yapılan görevler, diş hekiminin çalıştığı yere göre de değişir. Örneğin; tıbbi laboratuvarlarda çalışan diş hekimi yardımcıları, laboratuvar çalışma prensipleri doğrultusunda istatistik ve analiz işlemleriyle uğraşır.  

Bununla beraber diş hekimi asistanlarının öncelikli çalışma alanları ağız ve diş sağlığı klinikleridir. Kliniklerde görev alan diş hekimi asistanları, hasta kabulden başlayarak tıbbı atıkların ilgili kuruma teslim edilmesine kadar geniş görevlere sahiptirler. Tabii ki bu görevler, yer aldıkları kliniğe göre de değişir.

Kimi klinikler hasta kabul için tıbbi sekreter veya hasta kayıt kabul elemanı istihdam ederken kimileri de bu işlemleri diş hekimi yardımcısına bırakır. Netice olarak ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olanlar veya diş hekimi asistanlık kursunu bitirenler, yetkinlikleri dahilinde farklı sorumluklar edinebilirler. Şimdi merak edilen bir diğer soruya yanıt verelim: Diş hekimi asistanının çalışma alanları nerelerdir?

Diş Hekimi Asistanı Nerelerde Çalışır?

Diş hekimi asistanlığı, sağlık hizmeti veren kamu veya özel kurumlar bünyesinde yer alan mesleklerden biridir. Ön lisans bir bölüm olan ağız ve diş sağlığı bölüm mezunları hem kamu hem de özel sektörde çalışabilirler. Diş hekimi asistanlık eğitimini, kurs aracılığıyla alanlar ise özel sektöre ait sağlık kurumlarda çalışma olanağına sahiptirler.

Genel olarak diş hekimi asistanının çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  • Kamu veya Özel Sektör Kurumlarına Ait Hastaneler
  • Özel Ağız ve Diş Sağlığı Klinikleri ve Muayeneleri
  • Tıbbi Laboratuvarlar
  • Tıbbi Merkezler
  • Ağız ve Diş Sağlığı Teknik Malzeme Üretimi Yapan Firmalar

Sağlık hizmeti veren kurumlarda çalışma olanakları bulunan diş hekimi asistanları, genellikle özel sektör kurumlarında çalışırlar. Ön lisans ağız ve diş sağlığını bitirenler ise kamu alımları aracılığıyla da iş bulabilirler. Diş hekimi asistanının çalışacağı yeri belirleyen öncelikli kriterlerden biri ise yetkinlikleri ve mesleki bilgisidir. Bu açıdan 2 yıllık bölüm haricindeki sertifikalı diş hekimi asistanlığı programının da ders içeriklerine göz atmak gerekir. Verimli bir eğitim sonrasında diş hekimi asistanı adayı, ağız ve diş sağlığının geniş iş alanlarında çalışma imkânını elinde bulundurmuş olur.

Diş Hekimi Asistanı Çalışma Saatleri

Diş hekimi asistanının genel çalışma alanlarına değindik. Şimdi de diş hekimi asistanı olarak çalışacak birinin günlük çalışma takvimine bir göz atalım.

Öncelikle çalışma saatlerinin yasal olarak günlük ve haftalık olarak hesaplandığını söylemek gerekir. Buradan yol çıkarak kamu ve özel sektör kurumlarında çalışabilen diş hekimi asistanının da en az 8 saat çalıştığını belirtebiliriz. Bununla birlikte özel sektörde çalışan kimi diş hekimi asistanları, 6 günlük çalışma koşullarında iş yaparlar. Genel olarak ise hastanelerde çalışan diş hekimi ve asistanları, haftada 40 saatlik çalışma periyodunda çalışmış olurlar.

Diş Hekimi Asistanlığı Zor Mu?

Mesleği yerine getirmek isteyenlerin sorduğu sorulardan biri de diş hekimi yardımcı mesleğinin zorluk derecesidir. Bir tıbbi hizmet alanı olarak diş hekimi asistanlığı, sağlık hizmetini gerçekleştirmeye yönelik görevler içerir. Bu görevleri yerine getirmek, kimi klinik ve hastanelerde kolayken kimilerinde ise zordur.

Kısacası diş hekimi asistanlık mesleği, görevlerin ele alınışına göre kimisi için zor veya kolay meslek olarak görülebilir. Ayrıca mesleğin belki de en zorlayıcı kısmı, hasta sağlığını ilgilendiren konularda diş hekimi asistanının görev almasıdır. Özellikle ekipman temizliği, bakımı ve zaman zaman diş hekimine yardımcı olmak amaçlı yapılan muayene işlemleri, diş hekimi asistanını terletebilir. Bununla beraber mesleki eğitim dahilinde öğrenilen bilgiler, asistanlığın doğru şekilde icra edilmesini sağlar.

Diş hekimi asistanı ne iş yapar sorusunu yanıtlayarak mesleğin çalışma ortamındaki yerini konu edindik. Diş hekimi asistanı nasıl olunur sorusuna da geniş cevaplar istiyorsanız şu yazımıza göz atarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.