Ana SayfaBlogDiş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de diş hekimi başına düşen kişi sayısı ortalama 2300 civarındadır. Bu veri ülkemizde diş hekimi asistanlarına olan ihtiyacı göz önüne sermektedir. Peki, diş hekimi asistanı nasıl olunur? Diş hekimi asistanlığı ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için yanıtladık.

Diş Asistanı Nasıl Olunur?

Türkiye koşullarında özel niteliklere sahip olmayı gerektiren meslekleri icra edebilmek için eğitim almak gereklidir. Yani, ilgili bölümlerden mezun olmak ya da sertifika programlarına katılmış olmak zorunludur. Diş hekimine yardımcı personel olarak ifade edebileceğimiz diş hekimi asistanı pozisyonu için de aynı şey geçerlidir.

Diş hekimi muayenehanelerinde, polikliniklerde, panoramik görüntüleme merkezlerinde diş hekimi asistanı olarak çalışmak istiyorsanız mesleki eğitim almalısınız. Bu noktada 2 yıllık bölüm okumayı veya birkaç ay süren eğitimle sertifika kazanmayı tercih edebilirsiniz. Gelin iki alternatifi de detaylarıyla irdeleyelim.

Diş hekimi asistanı olmak için üniversitede okuyabileceğiniz bölüm ağız ve diş sağlığı ön lisans programıdır. Ağız ve diş sağlığı bölümü, iki yıllık sağlık bölümleri arasında en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Kliniklerin ve diş hastanelerinin sayısındaki artışla doğru orantılı olarak Türkiye’nin birçok fakültesinde ağız ve diş sağlığı bölümü açılmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı bölümünün amacı diş hekimlerine yardımcı olacak sağlık teknikerleri yetiştirmektir. Bu amaca yönelik olarak temel ağız yapısı üzerinde durulur ve dental maddeler, sterilizasyon esasları, muayene yönetimi gibi dersler okutulur. Bölüm mezunları sağlık teknikleri, diş teknisyeni, diş klinik yardımcısı, diş hekimi asistanı, diş hekimi yardımcısı unvanlarıyla sektörde çalışma fırsatına sahip olurlar. Edindikleri unvan ile diş hekimine yardımcı olurlar ve dolgu, diş teli gibi ürünlerin hazırlanmasını sağlarlar.

Ağız ve diş sağlığı bölüme alternatif olarak kurs programlarına katılıp sertifika alarak da diş hekimi asistanı olmak mümkündür. Üstelik kursa katılmak için özel bir koşul yoktur. Kurs programı ile kursiyerlerin ağız ve diş sağlığına dair kapsamlı bilgi edinmeleri amaçlanır.

Diş hekimi asistanlığı olmak için eğitim almak tek başına yeterli değildir. Eğitim sürecinin sonunda düzenlenen sertifika sınavında geçerli notu alanlar sertifika almaya hak kazanırlar. Bu noktada önemli olan sertifikanın üniversite veya MEB onaylı olmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı diş hekimi asistanlığı kursu ile alınan sertifika e devlet ile sorgulanabilir.

Kurs programı, ilgili ön lisans programının alternatifidir. Esasında kurs programı için eğitimin sıkıştırılmış versiyonu ifadesini kullanmamız yanlış olmayacaktır. İyi bir kurs programında eğitim alanların bölüm mezunları kadar detaylı bilgiye sahip olması mümkündür. Ne var ki alınan sertifika sadece özel sektörde geçerliliğe sahiptir.

Diş Hekimi Asistanının Sahip Olması Gereken Özellikler

Bir diş hekimi asistanının mesleki bilgiye sahip olması en kritik noktadır. Mesleki nitelikleri kazandıran bilgilerin yanı sıra bazı kişilik özelliklerine sahip olması da önem taşır. Diş hekimi asistanının iş birliği ve takım çalışmasına yatkın olması, dikkatli ve titiz olması gerekir. Buna ek olarak diş hekimi asistanında bulunması gereken özellikler şunlardır:

  • Yüksek konsantrasyonu
  • Güçlü hafıza
  • Sorumluluk bilinci
  • Etkili iletişim becerisi
  • El becerisi
  • Stres anında hızlı ve doğru karar alabilme yeteneği
diş hekimi asistanı bilmesi gerekenler

Diş Hekimi Asistanı Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir diş hekimi asistanının başarılı olabilmesi için hasta başında hekimi asiste edebilme becerisine sahip olması gerekir. Elbette teorik açıdan diş hekimi asistanlarının temel diş hekimliği bilgisine ve dental aletler ile ilgiye bilgiye sahip olması da önemlidir. Diş hekimi asistanlarının şu soruları kapsamlı olarak yanıtlayabilecek bilgiye sahip olmaları gerekir:

  • Dental ve medikal hasta kaydı nasıl yapılır?
  • Tedavi süreci için gerekli ekipmanlar nelerdir?
  • Hangi diş tedavisi için hangi malzemeler kullanılır?
  • Tıbbi atıkların tesliminde prosedür nasıldır?
  • Tedavi öncesinde hasta hazırlığında nelere dikkat etmek gerekir?
  • Tedavi ekipmanlarının onarımı ve bakımı nasıl yapılır?
  • Cerrahi tedavi işlemlerinde hastaya nasıl pozisyon verilir?
  • Diş hekimini muayenehanesinin nasıl özelliklere sahip olması gerekir?
  • Sterilizasyon ve dezenfeksiyon prensipleri nelerdir?

Mesleği icra etmek istiyorsanız mesleğin avantaj ve dezavantajlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Mesleğin olumlu ve olumsuz yönlerini aşağıdaki tablodan kontrol edebilirsiniz:

OlumluOlumsuz
Kamu sektöründe çalışmak mümkündür.Kamu sektöründe açılan kadro sayısı çok olmasına rağmen puanlar yüksektir. (en düşük taban puan 85’tir)
Çalışma alanı geniştir.Görev ve sorumluluklar kapsamlıdır.
Enfeksiyon kapma olasılığı vardır.Vardiya sistemiyle çalışmak gerebilir.

Diş Hekimi Asistanlığı Hakkında Merak Edilenler

Diş Hekimi Asistanları Ne Yapar?

Diş hekimi asistanlarının diş laboratuvarlarında, diş kliniklerinde, özel hastane ve kamu hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde çalışmaları mümkündür. Diş hekimi asistanlarının görev ve sorumlulukları geniş kapsamlıdır. Temel görevi tedavi sırasında diş hekimine yardımcı olmaktır.

Diş Hekimi Asistanlığı Kaç Yıl Okur?

Üniversitelerdeki diş hekimi asistanlığı ile ilişkili bölüm ağız ve diş sağlığı bölümüdür. Bölüm bir ön lisans programıdır. Dolayısıyla bölüm mezunu olmak iki yıl sürer. Kurs programı sayesinde sertifika alanlar daha kısa sürede unvanı elde edebilirler.

Devlet Hastanesinde Diş Hekimi Asistanı Olmak Mümkün Mü?

Kamu hastanelerinde diş hekimi asistanı olmak mümkündür; fakat bu durum sertifika sahipleri için geçerli değildir. Kamu sektöründe KPSS ile atanarak devlet memuru olmanın tek yolu ilgili bölümden mezun olmaktır. Dolayısıyla kamu sektöründe diş hekimi yardımcı asistanı olarak çalışabilmenin tek yolu ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olmuş olmaktır.

Diş Hekimi Asistanlığı Zor Mu?

Diş hekimi asistanlığı enfeksiyon kapma riski bulunan bir meslektir. İnsan hayatına doğrudan dokunan bir meslek olması mesleğin en büyük zorluğudur. Diş hekimi asistanlarının görev tanımı da oldukça kapsamlıdır. Asistanların diş tedavilerine ve tedavide kullanılan malzemelere vakıf olmaları gerekir.

Özetle;

Diş hekimliğinde hasta takibinden sterilizasyona, hasta kaydından tıbbi atık teslimine kadar birçok iş için yardımcı personele ihtiyaç vardır. Sağlık sektöründe istihdam edilmek isteyenler için diş hekimi asistanlığı cazip bir meslek haline gelmiştir. Bu gerçeğe dayanarak diş hekimi asistanı nasıl olunur sorusunu yanıtladık ve diş hekimi asistanı bilmesi gerekenler konusuna açıklık getirdik. Zaman kaybetmeden diş hekimi asistanı olmak için sertifika alma taraftarıysanız diş hekimi sertifikası kurs programına kayıt olmanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.