Ana SayfaHaberlerMilli Eğitim Bakanlığından "Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu"

Milli Eğitim Bakanlığından “Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu”

Milli Eğitim Bakanlığınca, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında rehber teşkil etmesi için hazırlanan, “Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu” yayımlandı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının koordinasyonunda hazırlanan raporda, Bakanlığın, gerçekleştirdiği projelerden birinin de eğitimde geleceğe bakışı şekillendirilmeyi amaçlayan “Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu” olduğu belirtildi.

Eğitimdeki gelişmelerin, Türk milletinin varlığını sürdürmesi, gelişmesi, güçlenmesi ve refah seviyesini artırması açısından önemli olduğuna vurgu yapılan raporda, dört farklı bölüm ve zengin konu başlıkları yer alıyor.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından desteklenen farklı üniversitelerdeki akademisyenler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve MEB uzmanlarının katkılarıyla hazırlanan rapor, Türkiye’nin eğitim sisteminin daha nitelikli olabilmesi için bir çerçeve sunuyor.

Çalışmanın Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmada bir kaynak ve tüm eğitimciler için bir başvuru metni olması amaçlanıyor. Rapor, “Eğitim Felsefesi ve Değerler”, “Teknoloji ve Eğitim”, “Eğitimde Yeni Yaklaşımlar”, “Sürdürülebilirlik ve Eğitim” ana başlıklarındaki konuları kapsıyor.

“Eğitim Felsefesi ve Değerler”

Rapordaki bu başlığa göre, sistematik bir eğitim felsefesinin eğitim sisteminin temeline konulmasının, adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi kök değerlerin benimsenmesini sağlayacağı öngörülüyor.

“Teknoloji ve Eğitim”

Raporun bu bölümünde, gelecek teknolojilerine dair öngörülerin ve eğitimin bu teknolojik değişiklikleri yakalayarak uyma noktasındaki kilit rolünün altı çiziliyor.

Teknolojideki hızlı gelişim ve değişimlerin, bireylerin değişen dijital yeterliliklere sahip olma, yeni dijital öğrenme ortamlarına uyum sağlama, değişen öğrenme rollerine adapte olma ile eğitimin planlanma ve yönetiminde eksikleri tamamlama gibi ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca dijital yeterlikler ve teknoloji öğretimi, teknoloji destekli öğrenme ortamları, dijital dünyada öğrenmenin dönüşümü ve eğitimde teknolojik planlama ve yönetimi konuları bu bölümde ele alınıyor.

“Eğitimde Yeni Yaklaşımlar”

Bu bölümde eğitimde öğrenme ve dönüşüm, ölçme ve değerlendirme ile eğitim yönetimi başlıklarında, geleceğe yönelik ancak günümüzde de yararlanılabilecek çeşitli eğitim yaklaşımları ve yönelimleri hakkında bilgiler yer alıyor.

Sorgulamaya dayalı öğrenme, iş birlikli öğrenme, bağlam temelli öğrenme, aktif öğrenme, hayat boyu öğrenme gibi başlıklarla sunulan bölümde, sadece öğrenciler için değil, öğretmen ve okul yöneticileri için de tavsiyeler bulunuyor.

“Sürdürülebilirlik ve Eğitim”

Sürdürülebilirlik ve Eğitim bölümünde, eğitim ekseninde sürdürülebilirliğin temelleri ve hedefleri, çevresel, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik ile sürdürülebilir bir toplum inşasında eğitimin işlevi konuları ele alınıyor.

Bu kapsamda eğitimin sürdürülebilirliği başta olmak üzere, çevresel etmenlerin sürdürülebilirliği gibi konu başlıkları altında tavsiye ve öneriler yer alıyor. Rapor genel itibarıyla, Türkiye’nin ikinci yüzyılında eğitimin geleceği açısından, yenilikçi teknolojileri, değişen ve dönüşen dünya düzenini ele alarak, bu konularda tavsiye ve önerileri bir çatı altında birleştiriyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/milli-egitim-bakanligindan-cumhuriyetin-100-yili-egitimde-gelecege-bakis-raporu/3101792

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler