Ana SayfaBlogCV Nasıl Yazılır, İyi Bir CV Nasıl Olmalı?

CV Nasıl Yazılır, İyi Bir CV Nasıl Olmalı?

TUİK Hane Halkı İşgücü Araştırması’na göre Türkiye’de 3 milyonu aşkın işsiz var. Bu durum, işletmeler açık pozisyon için ilan verdiğinde başvuru sayısının binlere ulaşabileceğini gösteriyor. Rakiplerin arasından sıyrılmak için en iyi yol ise etkili bir CV hazırlamak. Peki, CV nasıl yazılır? Gelin, iyi bir CV nasıl olmalı detaylıca irdeleyelim.

İş dünyasına adım atmak veya kariyerinizi farklı bir işletmede şekillendirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey CV hazırlamak. CV’nin baş harflerini oluştuğu curriculum vitae Türkçede özgeçmiş olarak karşılık bulur. Özgeçmiş kavramı aslında CV’nin ayrıntılı olması gerektiğine dair ipucudur. İlgi çekici iyi bir CV sayesinde kendinizi anlatmak için harika bir fırsat yakalamış olursunuz.

CV Nasıl Olmalı?

CV için bireysel ve profesyonel deneyimin özetlenmiş hali diyebiliriz. İnsan kaynakları yöneticilerinin işe alım kararları üzerinde oldukça etkilidir. Adaya yüz yüze görüşme için fırsat verilmesini sağlayan özgeçmiştir. Dolayısıyla CV’nizi çok iyi bir şekilde kurgulamalısınız.

Bir CV hem kişisel bilgileri hem de mesleki bilgileri içermelidir. Elbette düz bir yazıyla da kendinizi anlatmanız mümkün olabilir; fakat genel olarak CV belirli bölümlerden oluşacak şekilde kurgulanır. Genellikle her iş başvurusu için aynı CV kullanılır. Bu yanlış olmasa da farklı durumlara uygun CV versiyonu hazırlamak faydalı olur. CV bölümleri şu şekilde olmalıdır:

  • Kişisel bilgiler
  • Kariyer hedefi
  • Eğitim bilgileri
  • İş ve staj deneyimleri
  • Beceriler (yabancı dil ve bilgisayar bilgisi)
  • Eğitim bilgileri
  • Kurslar ve sertifikalar
  • İlgi alanları, hobiler
  • Referanslar

CV her bölümünde başvurulan pozisyona veya kişiliğe dair ipucu veren bir bilgi içerir. Dolayısıyla staj deneyimlerinden ilgi alanlarına pek çok detayı titizlikle ele almak gereklidir. Dolayısıyla CV hazırlamadan önce aşağıdaki soruların yanıtlarını biliyor olmak önemli ölçüde avantaj sağlar:

  • CV’de İletişim Bilgileri Nasıl Yazılır?

CV’de ad ve soyad bilgisinin ardından e posta, telefon numarası gibi iletişim bilgileri yazılır. İletişim bilgilerinin güncel olması önemlidir. Aramalara yanıt vermemeniz mülakat fırsatını kaçırmanız anlamına gelebilir. İletişim bilgilerine sosyal medya profilinizi eklemeniz olumsuz izlenim oluşturabilir. Bununla birlikte özellikle Linkedin hesabı olumlu etki oluşturabilir. En doğru yaklaşım, hangi platformu paylaşıp paylaşmayacağınıza başvurduğunuz şirket ve pozisyon doğrultusunda karar vermenizdir.

  • CV’de Referans Nasıl Yazılır?

CV’nin her bölümü her satırı önemlidir. Referans bölümü ise bir tık daha önemlidir. Referans olabilecek kişinin adı soyadı ve telefon numarasının yanı sıra konumunu ve çalıştığı şirketi yazmak gerekir. Başvurulan işle ilişkili bir referans avantaj sağlar. Referans yazmak zorunlu değildir. Referans bilgisini paylaşmadığınız veya “istenildiğinde verilecektir” ifadesini kullandığınız bir CV de hakkınızda olumlu izlenim oluşmasını sağlayabilir.

  • CV’de İlgi Alanlarına Ne Yazılır?

CV’deki ilgi alanları bölümünün önemsenmediği doğru değildir. Hatta ilgi alanları mülakat sırasında konuşmayı yönlendirici etkiye sahiptir. İlgi alanı kişisel özelliklere dair ipucu verir. Bu nedenle CV’de başarı kazandırmış veya kişisel gelişim için katkı sağlayabilmiş hobileri eklemek gereklidir. Örneğin, satranç turnuvalarına katılmış olmanız hızlı ve doğru karar alabilme becerisine sahip olduğunuzu gösterebilir.

  • CV’de İş Deneyimleri Nasıl Yazılır?

İş dünyasına dahil olmak için tecrübeye sahip olmak önem taşır. Bunun için iş deneyimlerini CV’de belirtmek gerekir. Deneyimleri son iş deneyiminden başlayarak yazmak önemlidir. Varsa staj deneyimlerini eklemeniz de avantaj sağlar.

  • CV’de Kurs ve Sertifikalar Nasıl Yazılır?

Meslek edindirme kursları veya kişisel gelişim kursları tarafından alınan sertifikalar eğitim sürecinin başarıyla tamamlandığının ve ilgili konuda ayrıntılı bilgiye sahip olunduğunun göstergesidir. CV’de sertifika bilgisi eklemek özellikle de iş ile ilgili olması durumunda işe alınma olasılığını artırır. Kurs ve sertifika bilgisini yazarken eğitim adı ve eğitimin alındığı kurum bilgilisinin yanı sıra eğitimin içeriğini, sertifika tarihini ve ders saatini belirtmelisiniz.

Cv hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

CV’nin belirli bölümlerden oluşması gerektiğine değinmiştik. Elbette CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler CV bölümlerinin kurgulanmasından ibaret değildir. CV’nin kolay okunan bir yazı tipinde hazırlanmış olması, yazım kuralları doğrultusunda yazılmış olması, yazı puntosunun çok küçük veya çok büyük olmaması ve fotoğraflı olması da önemlidir. CV hazırlarken mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.

  • İş ilanları çoğunlukla “fotoğrafsız özgeçmişler dikkate alınmayacaktır” ibaresiyle yayımlanır. Dolayısıyla CV’de fotoğraf olmalıdır. Fotoğraf için yüz hatlarını ve mimikleri net gösteren biyometrik fotoğraf kullanmak faydalı olur.
  • CV sayfasının düzenli olması ve iyi kullanılmış olması olumlu izlenim oluşturmada etkilidir. Bu nedenle Arial ya da Times New Roman yazı tipi kullanmalı ve Word dosyasını mümkünse PDF dosyasına çevirmenizi öneririz.
  • Okunabilirliğin iyi olabilmesi için hizalama ve kenar boşlukları konusunda dikkatli olun. Beyaz arka planda siyah kullanmak okunabilirliği olumlu etkiler.
  • Her pozisyon farklı nitelik ve kişisel becerilere sahip olmayı gerektirir. Dolayısıyla farklı pozisyonlar için başvuruda bulunmayı planlıyorsanız farklı CV oluşturmanız faydalı olur.
  • Referans ilgisi paylaşmak avantaj sağlar; fakat referansın aile üyelerinden biri olması ters etki oluşturur. Referans olarak belirtilen kişinin durumdan habersiz olması da olumsuz izlenim oluşturacaktır. Bu nedenle referans belirtmemeli veya tatsızlık yaşamadığınız bir yöneticinizi referans olarak belirtmelisiniz. İş deneyiminizin olmaması durumunda akademik geçmişinizde danışmanlığından yararlandığınız kişileri haber vermek koşuluyla referans olarak belirtebilirsiniz.
  • Kariyer ve eğitim geçmişinizde ters kronolojik sıralama kullanın. Yani, deneyimlerinizi sıralarken en son çalıştığınız şirketi başa alın.
  • CV’nizin iki sayfayı aşmamasına dikkat etmelisiniz.

CV Hakkında Merak Edilen Sorular

CV Nedir Nasıl Hazırlanır?

CV, Türkçede özgeçmiş olarak karşılık bulan curriculum vitae kelimelerinin kısalmış halidir. Bu bağlamda aslında soruyu özgeçmiş nasıl yazılır şeklinde de çevirebiliriz. Özgeçmişi, belirli kurallar çerçevesinde A4 kağıdında mesleki ve kişisel nitelikleri yansıtacak şekilde sunmak gerekir.

CV Hazır Şablon Nedir, Nasıl Oluşturulur?

CV hazırlamada hassasiyet göstermek önemlidir. Bunun farkında olan kişiler de CV örnekleri arasından en iyiyi seçmeye çalışır. Bu örnekleri özellikle de kariyer ve iş dünyası odaklı web sitelerinde bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra CV hazır şablon oluşturma araçları da vardır. Ücretsiz olarak kullanılabilen şablonlar da kurslar, stajlar, sosyal aktiviteler, referanslar gibi bölümlerden oluşur.

Ayrıntılı CV Nasıl Hazırlanır?

Ayrıntılı bir CV mülakat randevusu almak için fırsat oluşturabilir. Önemli olan, en kritik bilgilerin doğru bölümde verilmesidir. Örneğin, özel bir üniversiteye iş başvurusu yaparken araştırma ve yayınları CV’de belirtmek faydalı olur.

Özetle;

İyi hazırlanmış bir CV, mail adresinde veya kariyer sitesinin veri tabanında kalmayıp yöneticinin ofisindeki evrak rafında yerini alabilecektir. Bunun için de dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Bu detayları ele alarak CV nasıl yazılır ve iyi bir CV nasıl olmalı sorusunu yanıtladık. Güçlü özgeçmiş istihdamda öncelik anlamına gelse de tek başına yeterli değildir. İş görüşmelerinde niteliklerinizi ve bilginizi en iyi şekilde pazarlayabilmelisiniz. Bunun için de “Mülakat Soruları Nasıl Cevaplanır?” yazımızı da okumanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.