Ana SayfaHaberlerSiber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Açılıyor

Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Açılıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, siber güvenlik meslek yüksekokullarının açılmasına ilişkin protokol kapsamında nitelikli iş gücü sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

“Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Açılmasına İlişkin Protokol” imza töreni, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi arasında düzenlendi. İmza töreni YÖK Başkanı Erol Özvar ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un katılımıyla gerçekleşti.

Özvar, törendeki konuşmasında, ülkelerin güvenliğinin 21. yüzyılda sanal bir yapıya büründüğünü belirtti. Güvenlik anlayışının boyutunun sanal duvarlara dönüştüğüne işaret eden Özvar, iletişim ağlarının güvenli olmasının hayatın akışı, ekonomik hayatın sürekliliği ve siyasal sistemlerin iş birliği için de önemli olduğunu vurguladı.

Ülkelerin sahip olduğu bilginin siber saldırılara uğraması ihtimaline karşı, insan-süreç ve teknoloji üçgeninde önlem alınması gerektiğine dikkati çeken Özvar, siber güvenliğe ilişkin konuların ülkelerin güvenliğini sağlayan operasyonel yetkinliklere dahil olduğunu anlattı.

Özvar, istihdama yönelik politika oluşturulması ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip iş gücünün yetiştirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Ülkenin kalkınma hedefleri doğrultusunda ihtisaslaşmış meslek yüksekokulları açarak nitelikli iş gücünü yetiştirmeye önem verdiklerini belirten Özvar, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile siber güvenlik meslek yüksekokullarının ve programlarının açılmasına ilişkin protokol sayesinde siber güvenlik alanında nitelikli iş gücü yetişmesini, eğiticilerin yetkinliklerinin artırılmasını, mevcut siber güvenlik eğitim içeriklerinin zenginleştirilmesini, siber güvenlik programlarının yaygınlaştırılmasını ve alanda istihdamın artırılmasını hedefliyoruz.”

Protokolün ardından siber güvenlik meslek yüksekokullarının açılacağı pilot üniversiteleri tespit edeceklerini kaydeden Özvar, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin teknik alt yapı uzman desteği ve mezunların istihdamı için katkıda bulunacağını, ayrıca bilişim sektörü, iş gücü ve üniversiteler arasında köprü işlevi göreceğini ifade etti.

“Siber saldırılar, hibrit savaş yöntemi olarak kullanılıyor “

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ise yenilikçi teknolojilerin sosyal hayatı dönüştürdüğünü söyledi. Dijitalleşmenin hayat kalitesini artırdığı gibi siber tehditlerin artmasına sebebiyet işaret eden Koç, hizmetlerin dijital ortama taşınması sayesinde kritik altyapıların daha hedef haline geldiğini, bu durumun siber güvenliği önemli kıldığını ifade etti.

Koç, siber tehditlere karşı koruma sağlanmasına daha çok ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Siber saldırıların hibrit savaş yöntemlerinin bir unsuru olduğunu, askeri ve siyasi hedeflerine ulaşmasında etkin rol üstlendiğini belirten Koç, siber saldırıların ülkeler için dijital altyapılarını korumayı zorunlu kıldığını söyledi.

Siber tehditlerin yıkıcı etkilerinden korunmak için caydırıcı bir siber güç olmasının gerekliliğine işaret eden Koç, “Caydırıcı bir siber güç olmak için doğru politika ve stratejiler belirlemek, etkin organizasyon yapısı oluşturmak, milli teknolojiler geliştirmek ve nitelikli iş gücü yetiştirmek gerekiyor.” diye konuştu.

Siber güvenlik kavramının yalnızca organizasyonel ve teknolojik altyapıdan ibaret olmadığını, nitelikli insan kaynağını yetiştirmenin de gerekli olduğuna değinen Koç, siber saldırılara karşı bütüncül bir yaklaşımla mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Ülke olarak önemli adımlar attıklarını belirten Koç, şunları söyledi:

Bu alanları bir zincirin halkaları gibi düşünebiliriz. Bu zincirde en güçlü halka teknoloji, en etkili halka ise organizasyon yapısıdır. Ancak bir zincirin en zayıf halkası kadar güçlü olduğunu unutmamak gerekir. Bu zincirin en zayıf halkası insandır. Bu nedenle en fazla önem verilmesi gereken unsur insandır.”

“Ülkemizde önemli bir potansiyel var”

Uluslararası siber güvenlik endekslerinde üst sıralarda yer alan ülkelere bakıldığında yüzde 60’ında siber güvenlik müfredatının bulunduğunu aktaran Koç, “15-24 yaş aralığındaki gençlerin, nüfusun yüzde 15,3’ünü oluşturduğu ülkemizde, siber güvenlik alanında önemli bir potansiyel bulunuyor. Bu potansiyeli, teknolojiyi üreten ve teknolojiye yön veren neslin yetişmesi için değerlendirmeliyiz. Nitelikli uzman yetiştirmenin de yerli ve milli ürün geliştirmek kadar önemli olduğu düşüncesindeyiz.” dedi.

Koç, siber güvenliği gençler için kariyer bakımından cezbedici bir alan haline getirmeye çalıştıklarını, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde Türkiye’nin ilk siber güvenlik meslek lisesinin açıldığını anımsatarak, “Henüz ikinci yılında fen lisesine gidebilecek öğrenciler bu liseyi tercih ediyor. Bu da siber güvenlik uzmanlarının yetişmesi için umut verici.” dedi.

Koç, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ortaklığıyla siber güvenlik meslek yüksekokullarının açılmasına yönelik adım attıklarını ifade etti. Koç, siber güvenlik meslek yüksekokullarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Kamu, akademi ve özel sektördeki temsilci kurumlar ile siber güvenlik üniversitelerini tespit edip araştırma ve uygulama merkezlerinin aha etkin olmasını sağlayacağız. Temel bilgi güvenliği ve siber güvenlik müfredatını standartlaştıracağız. Siber olay müdahale uzmanı, siber tehdit istihbarat analisti, güvenlik sistemleri operatörü gibi meslek tanımları oluşturacağız ve mezunlara istihdam desteği sunacağız.

Ön lisans düzeyinde attığımız bu adım lisans seviyesindeki programlara da zemin oluşturacak. Siber güvenlik meslek yüksekokullarından yetişecek iş gücünün ara eleman değil aranan eleman ve uzman olacağını belirtmek istiyorum.”

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/siber-guvenlik-meslek-yuksekokullari-aciliyor/2703178

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler