Ana SayfaHaberlerScopus'ta Türkiye Adresli 232 Dergi Bulunuyor

Scopus’ta Türkiye Adresli 232 Dergi Bulunuyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Scopus’ta Türkiye adresli 232 dergi bulunduğunu açıkladı. Özvar, üniversite dergilerinin durumunu anlamak için Türkiye adresli akademik yayınlar ile Türkiye adresli dergileri karşılaştırmanın faydalı olduğunu belirtti.

Özvar’ın açıklamalarına göre bağımsız konu uzmanları tarafından oluşturulmuş, özet ve atıf indeksi Scopus’un verilerine göre, 2021’de dünyadaki toplam doküman sayısı 4 milyon 960 bin 674 iken Türkiye adresli araştırmacılara ait doküman sayısının 67 bini geçti. Özvar, konuya ilişkin şu sözleri kullandı: “Scopus verilerine göre, 2021 yılında dünya genelindeki 1000 bilimsel dokümandan 14’ü Türkiye’deki araştırmacılara aitken 1000 bilimsel dokümandan sadece 3’ü ulusal tabanlı yani Türkiye adresli dergilerde yayınlanmış eserlerdir. Ülkemizdeki araştırmacıların ürettiği uluslararası bilimsel doküman sayısından çok daha az miktarda uluslararası bilimsel dokümanlara, ulusal tabanlı dergiler ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan baktığımızda, üniversite dergilerimizin mevcut durumunu iyileştirmek adına yapılacak tartışmaların ne kadar önemli hale geldiğini bir kez daha görmekteyiz.”

Türkçe yayınlar da çok

Özvar, Dergipark sisteminde kayıtlı 1386 üniversite dergisinin bulunduğunun ve bunlardan 502’sinin TR-Dizin’de tarandığının altını çizdi. Scopus’ta 36 üniversite dergisi olduğunu belirten Özvar, sözlerine şöyle devam etti:

Dergipark bünyesindeki dergilerin daha çok endekste yer almaları için neler yapılabileceğinin tartışılmasına da ihtiyaç vardır. Hiç şüphesiz bu rakamlar bundan 15-20 yıl öncesi ile mukayese edildiğinde muazzam bir gelişme olduğu mutlaka vurgulanmalıdır. Üniversitelerimizin yavaş da olsa bu alanlara girdiğini memnuniyetle ifade etmek gerekir. Üniversitelerimizin kendi ana dilinde Türkçe yayın yapmaları en az uluslararası yayın dilinde yapılan makaleler kadar önemlidir. Kendi dilini işlemeyen, zenginleştirmeyen, bilimsel yayın aracı olarak kullanmayan üniversitelerin uzun vadede dünyaya söz söyleme imkânı bulunmayabilir. Bunu da hesaba katarak bu hususlarda katkı bekliyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler