Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeÇilek Yetiştiriciliği Kursu Eğitim Programı

Çilek Yetiştiriciliği Kursu Eğitim Programı

Çilek Yetiştiriciliği Nedir?

Çilek tarımı, üzümsü meyve yetiştiriciliği kapsamında ele alınan faaliyetlerden biridir. Ülkemizde önemli bir üretim potansiyelini barındıran çilek üretimi, başta Akdeniz bölgesi olmak üzere Ege ve Marmara bölgesinde de yapılabilir tarım üretimlerdendir. Çilek yetiştiriciliğinde; yetiştirme koşulları, büyüme şartları ve yetiştirme sürecindeki bakım oldukça önemli görülür. Bundan dolayı da çilek yetiştiricisi olmak isteyen kişilerin üretim aşamalarına dair bilgi ve fikir sahibi olmaları gerekir. Bu kapsamda ise çilek yetiştiriciliği eğitimi ilgili kişilere sunulur. Kursun temel amacı, çilek tarımına teşvik etmek ve çilek yetiştiriciliği kapsamında dikkat edilmesi gereken aşamaları açıklamaktır.

Çilek Yetiştiriciliği Kursu Nedir?

Çilek yetiştiriciliği kurs programı, çilek tarımına yönelik yetiştirilme sürecini konu edinir. Bu kapsamda çilek yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenleri ve meslek elemanlarının bilmesi gereken konulara yer verilir. Çilek yetiştiriciliği kursunu genellikle hak eğitim merkezleri, sürekli eğitim merkezleri ve Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl Müdürlükleri tarafından kursiyere sunulur. Kursun ders içerikleri, çilek yetiştiriciliğinde bilinmesi gereken tarımsal bilgi ve yetkinlikleri içerir. Ayrıca kurs kapsamında çilek üretiminde karşılaşılan sorunlara dair de bilgiler sunulur.

Çilek yetiştiriciliği kursun genel ders içerikleri şu şekildedir:

  • Çilek Meyvesinin Genel Özellikleri
  • Çilek Üretimi İçin Uygun Yer ve Zaman Seçimi
  • Çilek Üretimi İçin Gereken Mevsimsel Koşullar
  • Çilek Yetiştiriciliğinde Üretim Teknikleri
  • Çilek Yetiştiriciliğinde Toprak ve Arazi Hazırlıkları
  • Çilek Yetiştiriciliğinde Gübreleme Teknikleri
  • Çilek Yetiştirme Sürecinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Yöntemleri
  • Çilek Yetiştiriciliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Kurs ders içeriklerinin tamamlanmasıyla kursiyerin bilgi kazanımını ölçen sertifika sınavına geçilir. Uygulanacak sertifika sınavı, kurs merkezinin sınav politikasına öre yapılır. Genellikle sınavdan geçme notu 45 puandır. Başarılı bir sertifika sınavı geçiren kursiyerlere ise bilgi kazanımını belgeleyen katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası verilir.

Çilek Yetiştiriciliği Kursu Ders Süresi

Kurs programı, eğitim merkezlerinde de belirtildiği üzere en az 100 saatlik ders süresi içerir.

Çilek Yetiştiriciliği Kursuna Kimler Katılabilir?

Çilek yetiştiriciliği kursuna, bu alanda üretim bilgisine sahip olmak isteyen herkes katılabilir. Çilek yetiştiriciliği alanında ilerlemek isteyenlerin eğitim ile yetinmeyip çilek yetiştiriciliği konusunda deneyim sahibi kişilerden destek almaları da gerekir.

Online Çilek Yetiştiriciliği Eğitimi Var Mı?

Kalite kontrol elemanı eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Çilek yetiştirme sürecini ve mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online çilek yetiştiriciliği kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online çilek yetiştiriciliği eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacı taşır. Genel olarak online çilek yetiştiriciliği kurs programı, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygundur.

Online Çilek Yetiştiriciliği Kursu Faydalı Mıdır?

Online çilek yetiştiriciliği kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler hazırlanan video ya da PDF içerik yoluyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve alınan iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online çilek yetiştiriciliği kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneği olarak tercih edilebilir.

Çilek Yetiştiriciliği Kursu Kazanımları

Kursu başarıyla bitirenler;

  • Çilek meyvesinin genel üretim özelliklerini,
  • Çileğin yetiştirilmesi için gerekli görülen mevsimsel ve iklimsel faktörleri,
  • Meyve yetiştiriciliği için arazi ve toprak hazırlığı aşamalarını,
  • Çilek yetiştiriciliği üretim tekniklerini,
  • Çilek yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadele etme yollarını,
  • Çilek yetiştiriciliğinde gübreleme yollarını,
  • Üretim elemanlarının çilek yetiştirme sürecinde alması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini,
  • Çilek yetiştiriciliği kapsamında bitki bakımı ve korumasının nasıl yapılması gerektiğini öğrenmiş olurlar.

Çilek Yetiştiriciliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Kursiyerin aldığı kurs sertifikası, çilek yetiştiricisi mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.

Çilek Yetiştiriciliği Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Alınan çilek yetiştiriciliği kurs belgesi; Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite ya da kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşıladıklarını belgelemiş olurlar.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.