Ana SayfaBlogQR Kodu Nedir?

QR Kodu Nedir?

QR kodu bir diğer ismi ile Quick Response (Hızlı Yanıt), kişilerin temassız bir şekilde bilgi almasına veya ödeme gibi mali işlemleri gerçekleştirmesine olanak tanıyan bir barkod türüdür. Günümüzde hemen her cep telefonu tarafından taranabilen bu barkodlar hızlı ve basit olmaları sayesinde kullanıcılara anında çözüm sunmaktadır.

Şimdi gelin hayatımıza bir anda dahil olan bu QR kod uygulamalarını yakından inceleyelim.

En temel özellikleri bilgi akışını hızlandırmak olan QR kodu uygulaması dijital ya da basılı olarak birçok yerde karşınıza çıkabilir. Bu noktada bir dergide gördüğünüz ilanı ya da bir alışveriş merkezinde beğendiğiniz ürünü veya bir web sitesi linkini not almak yerine cep telefonunuzda bulunan QR kodu tarayıcınız sayesinde hemen inceleyebilir veya taratarak daha sonra bakmak için kaydedebilirsiniz.

Bu yönü ile bakıldığında QR kodu dijital dünyadaki bilgi paylaşımını hızlandırmanın en etkin görsel güçlerinden biri olarak kabul edilebilir.

QR Kodu Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk kez 1994 yılında, Japon firma Denso tarafından patenti alınan bu barkod içeriği, özel matriks (iki boyutlu) bir kod türüdür. Mobil cihaz kameraları ile uygun bir sistemde çalışan bu kodlar okunduğu zaman üzerine kayıtlı olan internet sayfasına ya da ilgili dosyalara yönlendirme yapan bir düzeneğin ürünüdür.

QR Kodu yaygın kullanım şekli ile genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşturulmaktadır. Asıl olarak otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla tasarlanan QR Kodu Japonya ve Güney Kore’den dünyaya yayılmıştır. Günümüzde de hemen hemen dijital kameralı cep telefonlarının kullanımının yaygınlığıyla birlikte QR Kodu kullanım alanı da çok fazla genişlemiştir.

QR Kodu Hangi Alanlarda Kullanılır?

QR kod sistemi ile gelen hayat kolaylaştırıcı gelişmelerin sağladığı avantajlar kendini etkin bir biçimde gösteriyor. QR kod ile yapabileceğiniz bazı işlemler ise şu şekilde;

  • Kartvizit ya da broşür üzerine tanıtım amaçlı QR kodu oluşturmak,
  • Sosyal medya hesaplarına ait linklerini içeren QR kodu oluşturmak,
  • Web sitesi linki içeren QR kodu oluşturmak,
  • Ürün tanıtım amacıyla ilgili ürünün sayfasına yönlendirecek QR kodu oluşturmak,
  • Müze, tiyatro, sinema gibi etkinlik biletleri üzerinde yer alacak QR kodu oluşturmak,
  • Wi-Fi erişimine sahip olabilmesi QR kodu oluşturmak,
  • Yine restoranlarda ve kafelerde menüye erişim sağlanması amacıyla QR kodu oluşturmak,
  • Whatsapp uygulamasını bilgisayarınızda kullanmak için QR kodu kullanmak,
  • Levhalar üzerine basılmış QR kodlar ile, Google Haritalar için erişimi edinmek,
  • Bankaların para çekme, yatırma veya transfer etme gibi işlemleri için QR kodu kullanmak gibi çok fazla seçenek bulunmaktadır.

QR Kodu Hangi Parçalardan Oluşur?

Standart bir QR kodu sisteminin 6 ana bileşeni bulunmaktadır.

Sessiz bölge

Sessiz Bölge bölümü, bir QR kodunun en dış bölümünde yer alır. Kod deseninin etrafında yer alan boş beyaz sınırın ismidir. Bir QR okuyucu, bu sınır bulunmaması halinde dışardaki bağımsız unsurların neden olabileceği parazitlenme sebebi ile QR kodunun içindekileri ve içinde olmayanları tanımlayamaz.

Tespit şablonu

Tespit Şablonu genellikle QR kodlarında sol alt, sol üst ve sağ üst köşelerinde bulunmaktadır. Bu şablonlar siyah noktalar şeklindedir. Tespit şablonunun grevi QR okuyucuya bir QR kodunu incelediğini ve kodun dış sınırlarının nereler olduğunu söyler.

Hizalama şablonu

Hizalama şablonu kısmı, sağ alt köşeye yakın bir bölgede bulunan bir başka küçük karedir. Bu karenin kod üzerindeki görevi QR kodunun yamuk veya açılı olarak taratıldığında okunabilmesini sağlamaktır.

Zamanlama şablonu

Zamanlama şablonu, tespit şablonunda yer alan üç karenin arasında bulunan L biçimindeki çizgilere verilen isimdir. Zamanlama şablonu bu noktada, kod okuyucunun kodun tamamı içerisinde bulunan her bir kareyi eksiksiz olarak tespit etmesine yardım eder ve yine aynı zamanda da hasar görmüş olma ihtimali olan QR kodun okunabilmesine olanak sağlar.

Versiyon bilgisi                                                                                  

Versiyon bilgisi küçük bir bilgi alanından oluşmaktadır. Bu küçük bilgi alanı, sağ üstteki tespit şablonu hücresinin yanında bulunur. Bilgi alanı bu noktada görev kapsamına göre , QR kodunun hangi sürümünün okunduğunu belirler.

Veri hücreleri

Son bileşen olan veri hücreleri ise QR kodunun geri kalan kısımlarında yer alan; URL, telefon numarası veya içeriği gibi gerçek bilgileri temsil etmektedir.

Nasıl QR Kodu Oluşturulur?

QR kodu oluşturmak aslında tahmin ettiğinizden çok daha kolaydır.

App Store ve Google Play üzerinden akıllı telefonunuza indirerek kullanabileceğiz çok sayıda QR kodu oluşturma uygulaması olmakla birlikte pek çok web sitesi de QP kodu oluşturmak için imkân sağlamaktadır.

QR kodu oluşturucu kullanmanın avantajlarından yararlanmak için bu basit işlemleri uygulayarak hızlıca kendi kodunuzu oluşturabilirsiniz. Bu aşamada girdiğiniz bilgilere (URL, iletişim kartı, takvim etkinliği veya metin) göre kolayca bir QR kodu oluşturabilmek ve kodunuzu farklı renklerle ve çarpıcı tasarımlarla özelleştirebilmek sizin elinizde. İşlemleri tamamladıktan sonra geriye sadece resim dosyasını anında indirip paylaşmak kalıyor.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.