Ana SayfaBlogNe İş Yapar?Acil Yardım ve Afet Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Acil yardım ve afet yönetimi bölümünü tercih listesine eklemeyi mi düşünüyorsanız? Öyleyse yardım ve afet yönetimi bölümü mezunu ne iş yapar, kamu ve özel sektörde acil durum ve afet yönetimi iş imkanları nasıldır gibi konulara ilişkin bilgi edinmelisiniz. Sizin için ihtiyacınız olan bilgileri gerçek mezun yorumlarıyla harmanladık. İşte afet yönetimi bölümünden mezun olanları bekleyen iş olanakları ve maaş 👇

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Nedir?

Bölümden mezun olanlar için sunulan fırsatlara değinmeden önce acil yardım ve afet yönetimi kavramının aslından ne olduğundan ve afet yönetimi bölümü dersleri için nasıl bir müfredat belirlendiğinden kısaca bahsetmeliyiz. Acil yardım ve afet yönetimi, afet veya acil durumun etkilerini azaltmaya yönelik çalışmaların yapılması anlamına gelir. Söz konusu bölümde acil durum türleri ve afet yönetimi hakkında temel bilgilerin yanı sıra arama kurtarma ve ilk yardım eğitimi verilir.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Okuyan Ne İş Yapar?

Söz konusu bölümün amacı her türlü sağlık kuruluşu ile itfaiye teşkilatı bünyesinde çalışacak yetkin kişiler yetiştirmektir. Acil yardım ve afet yönetimi mezunları için belirlenmiş olan unvan “acil yardım ve afet yöneticisi” unvanıdır. Mezunlar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başkanlığı başta olmak üzere birçok kurumda çalışma fırsatına sahip olurlar. Aşağıdaki tabloda mezunların çalışma alanlarını ve ilgili alanda hangi unvan ile çalışabileceklerini görebilirsiniz:

KurumUnvan
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)Enformasyon memuru
Belediye İtfaiye Teşkilatlarıİtfaiye eri
Devlet Hava Meydanları İşletmeleriARFF memuru (Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele)
112 Ambulans MerkezleriUzman veya koordinatör
Türk KızılayıAcil yardım ve afet yönetim uzman yardımcısı
Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik MüdürlükleriMemur, saha elemanı, afet yönetimi teknikeri
Emniyet Genel MüdürlüğüAcil yardım ve afet yönetim uzmanı/uzman yardımcısı
Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık ÖrgütüAcil yardım ve afet yönetim uzmanı/uzman yardımcısı

Acil yardım ve afet yönetimi bölümü mezunları ilgi alanlarına göre şu alanlarda yüksek lisans yaparak üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler:

  • Afet Yönetimi
  • Afet Eğitimi ve Yönetimi
  • Halk Sağlığı
  • Fizyoloji
  • Anatomi
  • Sağlık Yönetimi
  • Kamu Yönetimi

Acil yardım ve afet yönetimi bölümünde okuyanlar, acil ve afet durumları ve bilim dalları konularında kapsamlı bilgiye sahip olurlar. Bölümde verilen bütünleşik afet yönetim sisteminin dört evresinin uygulanması eğitimi sayesinde;

  • Analitik yöntemler ve çözüm teknikleri seçme,
  • Modern müdahale yöntemleri uygulama,
  • Bilişim teknolojilerini kullanarak konuya ilişkin veri toplama ve veriyi yorumlama yeterliliği kazanırlar. 

Sıraladığımız bu yeterliliklere sahip olan bir acil yardım ve afet yönetim uzmanı, görev aldığı kurumlarda iş tanımına dahil olan görev ve sorumlulukları üstlenir:

  • Sağlık hizmetleri verilen çalışma alanlarında triaj, acil tıbbi müdahale, güvenli ve uygun nakil, haberleşme ve kayıt işlemleri yapılmasını sağlamak,
  • Mahalli idareler ile kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak afet ve acil durum önleme ve müdahale planlarını oluşturmak ve planların uygulanmasını sağlamak,
  • Bir afet olması durumunda kayıpların azaltılmasına yönelik çalışma yapmak,
  • Afet ve acil durumlara ilişkin eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek,
  • Arama ve kurtarma malzemelerini temin etmek, depolamak ve malzeme yönetimini sağlamak,
  • Arama ve kurtarma hizmeti veren kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapma,
  • Personeli deprem ve yangından korunma ve önleme tedbirleri konusunda bilgilendirmek,
  • İtfaiyenin standartlarını tespit etmek, itfaiye teşkilatı bünyesinde çalışan personeli eğitmek ve denetlemek,
  • Arama ve kurtarma ekibi oluşturmak ve her an göreve hazır bulundurmak,
  • Arama ve kurtarma gerektiren durumlarda ekibi göreve sevk etmek.

Acil yardım ve afet yönetimi alanında uzman kişiler, görevlerini acil durum mevzuatı kılavuzluğunda yaparlar.

acil yardım ve afet yönetimi mezunu ne iş yapar

Acil Afet Yönetimi Ataması Var Mı?

Acil yardım ve yönetim bölümü mezunları, birçok kamu kuruluşlarının ilgili merkezlerinde yöneticilik yapabilirler. Açılan kadrolar için belirlenen nitelik kodları ve anlamları şöyledir:

  • 4700: Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans programından mezun olmak.
  • 6510: C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • 7307: ARRF memuru pozisyonunda aranan şartlar. Bu şartlar şöyledir:
  • En az 1 metre 65 santimetre boyunda olmak,
  • Sağlık kurulu raporu ile sağlık durumunun pozisyon için uygun olduğunu belgelemek.
  • 7322: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü özel şartlar.
  • 7225: Güvenlik tahkikatının olumlu sonuçlanması.

Son yapılan atamalarda bölüm için açılan kontenjan sayısı 136 olmuştur. En yüksek puan ile ( 98.200) atama yapan kurum Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü olmuştur. En küçük puan ile (77.760) ile atama yapan kurum ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olmuştur. Bu bilgiler ışığında acil yardım ve afet yönetimi okumak kolay atanma açısından pek cazip olmayabilir. Nitekim bölüm okuyanlar da bu yönde şikayetlerini ifade etmektedirler. Bununla birlikte iş alanının genişliği ve Türkiye’nin afetlere meyili olan bir ülke olması bölümün önünün açık olduğunu da göstermektedir.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Maaşları Ne Kadar?

Acil yardım uzmanlarının maaşı, tüm meslekler için geçerli olduğu gibi özel kurumlar ve kamu kurumları arasında farklılık gösterir. Uzmanın lisansüstü eğitim alıp almamış olması ve deneyimi iki sektörde de maaş üzerinde en belirleyici etkendir. Derecesi yüksek olanların maaşları ile henüz göreve yeni başlamış olan kişilerin maaşları arasında farklılık olur.

Mezunların öncelikli istihdam alanı olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan, geçmiş tarihli sözleşmeli personel alım ilanda maaş en az 22.442 TL, en fazla 44.884 TL olarak belirlenmişti. En yüksek kıdemli ARFF Memur maaşı 2022 yılında 11 bine kadar ulaşabilmektedir.

Özetle;

Üniversite bölümü seçiminde en çok etkili olan unsurlardan biri iş olanaklarıdır. Bu gerçekten yola çıkarak ‘ne iş yapar’ yazı dizimizde, acil yardım ve afet yönetimi bölümü mezunu ne iş yapar konusuna da yer verdik. Böylece bölümü seçmeyi planlayanların veya bölümün iş hayatındaki yerini merak edenlerin, acil durum ve afet yönetimi iş imkanları nasıldır sorusunu yanıtlamış olduk. Yazımızı sonlandırırken; bu meslekte üzücü olaylara şahit olabileceğinizi, aşırı duygusal yapınız varsa farklı alanlara yönelmeniz gerektiğinin altını çizelim.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.