Ana SayfaBlogNikah Memuru Nasıl Olunur?

Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Hayatın dönüm noktası olarak ifade edebileceğimiz evlilik birliği ancak nikah memurunun nikah akdini gerçekleştirmesi ile mümkündür. Bu herkes tarafından bilinen bir gerçektir; fakat nikah memuru olma şartları gizemini koruyan bir konudur. Nikah memuru nasıl olunur ve nikah memuru maaşı ne kadar gibi soruların karşılığını yazımızda bulabilirsiniz.

Resmi Nikah Nedir?

Evlenme töreni olarak da ifade edilen resmi nikah, evlendirme memuru tarafından şahitler huzurunda gerçekleştirilen resmi işlemdir. Nikah akdi evlendirme dairesinde veya nikah memurunun uygun bulduğu diğer yerlerde gerçekleştirilir. Resmi nikahın amacı soy bağlarının kesin olarak belirlenmesidir. Belediye başkanları ve nikah memurunun yanı sıra muhtarlar da nikah kıyabilirler. Nikah memurunun görevleri ise şöyledir:

  • Çiftlerin evlenmelerine engel bir durum olup olmadığını tespit etmek
  • Evlilik için gereken dosyayı hazırlamak
  • Evlenmek isteyen çiftler tarafından belirlenen tarihte nikah kıymak
  • Kıydıkları nikahların zorlama veya tehdit sonucu gerçekleşmediğine emin olmak
  • Evlilik cüzdanını çiftlere teslim etmek
  • Kıydıkları nikahların evraklarını kütüğe kaydetmek ve gerekli olması durumunda arşivden çıkararak ilgili mecralara teslim etmek

Nasıl Nikah Memuru Olunur?

Nikah memuru olmak için belediye başkanından yetki almış olmak gerekir. Dolayısıyla kişilere nikah memuru unvanını kazandıran aslında devlet memuru olmaktır. 657 sayılı devlet memuru statüsüne sahip olmayanların nikah memuru olması mümkün değildir. Nikah memuru olma şartlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az 18 yaşında olmak
  • En az yüksekokul mezunu olmak
  • KPSS’den en az 80 puan almış olmak
  • Belediye çalışanı olmak
  • Belediye başkanı tarafından yapılan sözlü mülakatı geçmiş ve nikah memuru olarak görevlendirilmiş olmak
  • Terör gruplarıyla bağlantıda olmamak
  • Askerlik hizmetini yapmış olmak

Nikah memurlarının meslekle uyumlu birtakım kişisel özelliklere de sahip olması gerekir. Belediye nezdinde görev yapmak kişisel bakıma ve dış görünüme dikkat etmeyi gerektirir. Disiplin sahibi olmak, topluluk önünde etkili konuşma becerisine sahip olmak ve insan ilişkilerinde iyi olmak da önemlidir.

Nikah memurları genellikle yazı işleri müdürlüğü biriminde çalışanlar arasında görevlendirilir. Belediye başkanı tarafından nikah memurluğunda yetkilendirilmek için seminer ve eğitim programlarına katılmış olmak gerekir. Aile ve arşiv taraması olumsuz sonuçlanan kişilerin ve yüz kızartıcı suç nedeniyle mahkemelik olan veya hüküm giyen kişilerin nikah memuru olarak atanması ve yetkilendirilmesi mümkün değildir.

Nikah memuru olmanın birtakım dezavantajları da vardır. Düğün merasimleri genellikle hafta sonu yapılır. Bu nedenle dinlenme imkânı olmaz. Dini ve resmî tatillerde nikah akdi gerçekleştirmek gerekli olabilir. Peş peşe nikah kıymak gerektiğinde zamanlama konusunda sorunlar olması mümkündür.

Nikah Memuru Maaşı Ne Kadar?

Nikah memur nasıl olunur yanıtladık. Gelelim nikah memurluğu hakkında en çok merak edilen bir diğer konu olan maaş konusuna. En yüksek nikah memuru maaşı 10 bin TL düzeyindedir. Nikah memuru maaşı üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. Bu unsurları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sahip olunan çocuk sayısı
  • Okula giden çocuk sayısı
  • Terör tazminatı
  • Lisansüstü eğitim
  • YDS sınavı
  • Fazla mesai
  • Lokasyon dışına çıkma zorunluluğu

Nikah Memurluğu Hakkında SSS

Evlendirme Memuru Nasıl Olunur?

Evlendirme memuru olmak isteyenlerin öncelikle KPSS puanı ile belediyede çalışma fırsatı yakalamaları gerekir.  Belediye başkanı tarafından yapılan yetkilendirme devlet memuruna nikah kıyma yetkisi verir. Nikah memurlarının düzgün diksiyona ve toplum önünde konuşma yeteneğine sahip olmaları da önem taşır.

Nikah Memuru Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

Nikah memuru olmak için belediyede memur olmanız gerekir. Bunun için de en az ön lisans mezunu olmak gerekir. Yani, direkt olarak nikah memuru unvanı kazandıran bir bölüm yoktur. Lise bölümü açısından hangi bölümde okunduğunun önemi yoktur. Herhangi bir alanda mezuniyetin olması yeterlidir.

Nikah Memurlarının Çalışma Saatleri Nasıldır?

Nikah memurlarının çalışma saatleri esasında diğer memurlar ile aynıdır. Haftalık 40 saatlik çalışma süresi vardır. Yıllık izin ve tatil günleri de diğer memurlar ile aynıdır. Bu nedenle mesai dışında kıyılan nikahlar için ekstra ücret alırlar.

Nikah Memuru Ne Kadar Maaş Alıyor?

Evlendirme memuru maaşları belediyenin maaş politikasının yanı sıra hizmet yılı, medeni hal, çocuk sayısı gibi unsurlar doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mesai saatleri dışında ve hafta sonu görev yapan nikah memurları ekstra ücret alırlar. İlçe ışına çıkmaları gereken durumlarda yolluk ücreti de alırlar.

Nikah Memuru Nasıl Giyinir?

Nikah memurları topluluk içinde nikah işlemlerini gerçekleştirir. Mesleki etik gereği de kişisel olarak da temiz ve bakımlı giyinmeleri önem taşır. Genellikle erkek nikah memurları takım elbise, kadın nikah memurları ise sade kıyafetler giyer. Kıyafetlerin üzerine nikah memuru cübbesi giyilir.

Özetle;

Nikah memuru olma şartlarını merak edenler için nikah memuru nasıl olunur sorusunu yanıtladık. Nikah memuru maaşı gibi konulara da değinerek nikah memuru olmak isteyen kişiler için meslek rehberi oluşturmuş olduk. Paylaştığımız bilgiler ışığında memur nasıl olunur konusuna açıklık getirdik. Devlet memuru olmak üzere KPSS hazırlık sürecindeyseniz KPSS nasıl çalışılır yazımızı da okumanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.