Ana SayfaBlogKPSS’ye Nasıl Çalışılır?

KPSS’ye Nasıl Çalışılır?

Kamu personeli olmak isteyen ortaöğretim ve lise mezunları çift yıllarda; lisans mezunları ise her yıl KPSS’de (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ter döker. Öncesindeyse zorlu bir hazırlık sürecinden geçer. Hem hızlı hem de verimli çalışmak kritik önem taşır. Peki, KPSS’ye nasıl çalışılır? Gelin, alanlara göre yanıtı detaylıca irdeleyelim.

KPSS birkaç farklı oturumda yapılır. Kadrolar A grubu, B grubu ve eğitim bilimlerine yönelik olarak açılır. KPSS dersleri de bu doğrultuda değişkenlik gösterir. Dolayısıyla KPSS çalışma programı için belirleyici olan sınava hangi oturumdan girileceğidir.

KPSS Çalışmaya Ne Zaman Başlamalı?

Devlet memuru olmak için memurluk sınavlarına girmeye hazırlanan hemen her aday başlangıç aşamasında bocalayarak KPSS en hızlı nasıl çalışır gibi konularda standart bir yöntem bulmaya çalışır. En çok merak edilen de çalışmaya ne zaman başlamak gerektiğidir. Öğrenme süresinin değişkenliği bu konuda net bir süre belirtmenin yanlış olacağı sonucunu doğurur. Nitekim KPSS geniş kapsamlı ders içeriği bulunan ve zamanla yarışılan bir sınavdır. Yine de belirli faktörleri göz önünde bulundurarak olası süreyi belirtebiliriz.

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde KPSS’ye girecek adayların ortak derslerinden biri matematiktir. Hem konu hem test çalışması açısından matematik uzun zaman ayırmayı gerektiren bir alandır. Bu nedenle çalışma süresinde matematik dersi önemli bir belirleyicidir. Matematik deneme testlerinde hemen tüm konularda iyi sonuçlar alabilen bir adayın 6 aylık süre zarfından KPSS için hazır olması mümkündür.

Sınav tecrübesi de sınava hazırlık sürecinde etkilidir. Daha önce KPSS’ye girmiş olan biri soru tipi ve sınav zamanını yönetebilme konusunda tecrübelidir. Özellikle de sınav sonucu ortalamanın üzerinde olan biri tekrar sınava girdiğinde konulara hakim olduğundan daha başarılı olabilecektir. KPSS çalışmaları sırasında en doğru yaklaşım hangi konuda eksiklik varsa o konuya odaklanmak ve bol soru çözümü yapmaktır.

KPSS çalışmaya erken başlanır mı veya KPSS’ye son hafta nasıl çalışır gibi konular da kişisel olarak değişkenlik gösterir. Alanında otorite olan kişiler bu konuda son haftaya veya son güne kadar ders çalışılmasının yanlış olup olmadığı konusunda bölünmüşlerdir. Bu noktada doğru olan, süreyi sınava kalan zamana göre doğru kullanabilmektir.

Son ayın ilk haftasında konu anlatımı videoları izleyerek tekrar yapmak ardından deneme testleri çözmek faydalı olur. Son haftada bilgileri unutmamak için tekrar yapmak gerekir. Özellikle sözel derslerde tekrar yapmak netleri artırmada etkili olur. Sınava ramak kaldığına en faydalı kaynaklar videolar ve hap bilgi, cep kitap gibi ibarelerle satılan kitaplardır.

KPSS’de lisans, ortaöğretim ve ön lisans için ortak dersler vardır. Bu nedenle genel olarak ön lisans KPSS nasıl çalışılır veya KPSS lisans nasıl çalışılır sorularında yanıt pek de farklılık göstermez. Tüm alanlar için ortak ipucu ise konu anlatımında en iyi kaynağı seçmek, çözümlü soru bankalarını tercih etmek, konu tekrarı ve deneme sınavına önem vermektir.

KPSS Tarih Nasıl Çalışılır?

Tarih dersi, ezbere dayalı bir ders olması nedeniyle adayları korkutan derslerden biridir. Tarih dersinde hemen her olay birbiriyle bağlantılıdır. Bu bağlantıyı çözebilmenin yolu kronolojiyi öğrenmektir. Bu noktada ezber yapmanız gerekebilir. ÖSYM’nin tarih dersinde en çok tercih ettiği soru tipi kavramların tanımıdır. Bu nedenle kurgan, külliye, atabey gibi kavramları iyi öğrenmelisiniz.

KPSS tarih dersine çalışırken kısa kodlamalar (Misak-ı milli maddeleri KABSAR – Kapitülasyonlar Araplar Boğazlar Sınırlık Azınlık Referandum) kullanabilirsiniz. Konu çalışması yaparken konuları günümüze göre yorumlayarak hafızanızda kalmasını sağlayabilirsiniz. Tarih çabuk unutulan bir ders olduğu için en önemli nokta haftalık veya aylık tekrar yapmaktır. Her ünitenin sonunda en az iki farklı soru bankasından bol bol soru çözmek de faydalı olur.

KPSS Matematik Nasıl Çalışılır?

KPSS’de her alan önemlidir; fakat matematiğin biraz daha önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz. KPSS Matematik dersinde başarılı sonuçlar almanın ilk yolu sabırlı olmak ve çok sayıda soru çözmektir. Konu çalışması için de iyi bir kaynak seçmek gerekir. Video eğitimler bu konuda faydalı olacaktır. Ayrıca çalışma planınızı kolaydan zora doğru yapmalısınız.

KPSS Türkçe Nasıl Çalışılır?

Genel yetenek Türkçe alanında ağırlıklı olarak anlama ilişkin sorular sorulur. Bu nedenle bol bol paragraf soruları çözmelisiniz. Farklı konularda kitaplar okumak da faydalı olur. KPSS Türkçe dersinde en çok zorlanılan konu dil bilgisidir. Bu konuyu çalışırken kavram haritaları ve zihin haritaları kullanmakta fayda vardır.

KPSS Coğrafya Nasıl Çalışılır?

KPSS Coğrafya dersi genel kültür alanına dahildir. KPSS coğrafya çalışırken en faydalı yöntem fiziki harita kullanmaktır. Tarih dersinde olduğu gibi coğrafya dersinde de kısa kodlamalardan yararlanabilirsiniz. Coğrafyada somut kavramların ağırlıklı olması nedeniyle günlük hayattan örnekler vermek (doğduğum il Zonguldak kömür havzasıdır gibi) de öğrenmeyi kolaylaştırır.

KPSS Anayasa Nasıl Çalışılır?

KPSS vatandaşlık dersi bilginin yoğun olduğu bir derstir. Çok fazla terim vardır. Bu nedenle vatandaşlık çalışırken terimleri ve anlamlarını not almanızı öneririz. Vatandaşlık dersinde yasama, yürütme, yargı süreçlerine hakim olmalısınız. TBMM’ye ait haberleri takip etmek anayasa dersi için oldukça faydalı olur.

KPSS Eğitim Bilimleri Nasıl Çalışılır?

KPSS eğitim bilimleri, öğretmen olmak isteyenlerin katıldığı KPSS oturumudur. Eğitim bilimleri; gelişim ve öğrenme psikolojisi, rehberlik, ölçme ve değerlendirme, program geliştirme, öğretim yöntem ve teknikler olmak üzere dersten oluşur. Eğitim bilimleri derslerine çalışırken tüm dersleri periyotlara bölün. Bu sayede karmaşa oluşmayacaktır.

Özetle;

Kamu personeli olma hayalini kuran ve KPSS nasıl çalışılır öğrenmeye ihtiyaç duyanlar için farklı derslere yönelik çalışma ipuçlarını paylaştık. Elbette yöntemlerin etkisi kişisel olarak değişkenlik gösterir. Ders çalışmada başarılı sonuç almayı sağlayan en etkili yöntem şüphesiz ki istikrarlı, sabırlı ve disiplinli olmaktır. Öğretim yöntem ve teknikleri de destekleyicidir.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.