Hosteslik Eğitimi

Hostes ve Host Kimdir?

Yolcuların güvenli ve konforlu seyahat etmelerini sağlayan görevlilere kabin memuru denir. Erkek kabin memuru host, kadın kabin memuru ise hostes olarak adlandırılır. Kabin memurları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş şartlara tabi olarak görev yapar.

Hostes Eğitimi Nedir?

Üniversitelerin havacılık meslek yüksekokulunda Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü okuyan kişilerin kabin memurluğu kursu için kayıt olup hosteslik eğitimi alması gerekli değildir. Bu bölümden mezun olmayıp kabin memuru sertifikası almak ve host ya da hostes olarak çalışmak isteyenler enstitü veya eğitim kurumlarından hosteslik eğitimlerini almalıdır.

Eğitimler online olarak da verilir; fakat hava yolu şirketleri tarafından verilen yüz yüze hosteslik eğitimi daha yaygındır. Eğitimde detaylarına değinilen konu başlıkları ise şöyledir:

  • Havacılık bilgisi ve havacılık alfabesi
  • Uçağın parçaları
  • Havacılık İngilizcesi
  • Havaalanı bölümleri
  • Uçağa iniş ve uçağa biniş işlemleri
  • Uçağa yükleme yapma ve uçağı boşaltma
  • Havacılıkta taşınması tehlikeli maddeler
  • Yer hizmetleri
  • Havacılıkta kargo işleme prosedürü
  • Hava durumu terimleri

Hosteslik Eğitimine Kimler Katılabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup hostes olmanın şartları bakımından bir sorunu bulunmayan ve yolcu hizmetleri çalışmayı hedefleyen herkesin hosteslik kursu tarafından verilen eğitimleri alması mümkündür. Hosteslik eğitimi veren kurslar, hostes olmak için gerekli şartları sağlayanlara açıktır. Eğitimlere başvurmadan önce mülakatların geçilmesine engel olabilecek bir hastalığın veya cilt sorununun olup olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir.

Hosteslik Kursları İşe Yarar Mı?

Bir hava yolu şirketinde uçuş hostesi olarak görev yapmak için hosteslik sertifikası gereklidir. Bu sertifikaya sahip olmanın yolu ise kabin memurluğu eğitimi almaktır. Bu nedenle ‘hosteslik okulu’ gibi ibarelerle eğitim veren kurslar meslek kursları kategorisinde sayılır. Bu kurslar istihdam için önemli ölçüde katkı sağlar.

Hostes Nerelerde Çalışır?

Kabin memurları, yer hostesi veya hava hostesi olarak çalışır. Çalışma alanı havalimanı ve havaalanı olarak kabul edilir. Türkiye’de host ve hostes unvanını kazanan kişiler Türk Hava Yolları bünyesinde çalışabileceği gibi özel hava yolu şirketlerinde de çalışabilir. Hosteslerin turizm şirketlerinde, seyahat acentelerinde ve otel lobilerinin seyahat alanlarında çalışması mümkündür. THY seferi olan ülkelerde de çalışılabilir. Green Card ile Amerika’daki hava yolu şirketlerinde kabin memurluğu yapmak mümkündür.

Host ve Hostes Ne İş Yapar?

Host ve hostes görev alanı kokpit kapısından başlar ve mutfak bölümüne kadar devam eder. Yer hostesliği yapan kabin memurları, uçağın dışından ve kokpitin (pilotun uçağı kontrol ettiği alan) içinden sorumlu değildir. Genel olarak kabin memuru görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanır:

  • Uçak çıkış kapılarını açmak ve kapatmak
  • Servis ve büfe hizmeti vermek (havayolu şirketine göre değişiklik göstermektedir)
  • Yolculara uçuş öncesi veya uçuş sırasında yolculukla ilgili bilgi vermek
  • Acil durumlarda yapılması gerekenleri işitsel ve görsel olarak aktarmak
  • Gerekli olan anonsları yapmak (uçak kalış saati vb.)
  • Refakatçisi olmadan seyahat etmesi geren çocukların, yaşlıların ve engellilerin uçuş işlemlerini yanmak ve uçaktaki yerlerine yerleşmelerine yardımcı olmak

Hostes Olmak İçin Gerekenler

Hostes olabilmek için herhangi bir bölümden mezun olunması şeklinde ön koşul yoktur. En az lise mezunu olup olma şartlarını sağlayabilen herkesin hava yolu şirketlerine hosteslik başvurusu yapması mümkündür. Bununla birlikte Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü okuyanlar istihdamda avantaj sahibidir.

Hosteslerin şartları sağlamasının yanı sıra mesleki nitelikleriyle uyumlu birtakım kişisel özelliklere de sahip olması gerekir. Bir hostesin akıcı konuşmaması, zarif ve temiz görünmemesi, sabırsız olması, dinamik olmayıp bitkin görünmesi söz konusu olamaz. Hostes olma şartları şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (bazı şirketlerde mavi kart sahipleri de başvuru yapabilir)
  • 30 yaşını doldurmamış olmak
  • En az lise mezunu olmak (denk eğitim kurumu da kabul edilir)
  • İyi seviye İngilizce bilmek (genellikle ikinci veya üçüncü bir dili olanlara öncelik verilir)
  • Sicil kaydı temiz olmak (yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak)
  • Daha önce herhangi bir havacılık kuruluşlarındaki görevinden sağlık problemleri ya da disiplinsizlik nedeniyle ayrılmamış olmak
  • Kadın adaylarda 160 ile 180 cm aralığında; erkek adaylarda ise 170 ile 190 cm aralığında boya sahip olmak

Hostes olabilmek için bu şartların sağlanması yeterlidir. Bu şartları sağlayanların hosteslik için başvuru yapmadan önce her meslek için geçerli olduğu gibi hostesliğin de zorlukları olabileceğini göz önünde bulundurması gerekir. Host veya hosteslerin kamuda iş olanağı düşüktür; fakat özel sektörde geniş çalışma alanı vardır.

Vücudun görünen bir bölgesinde dövme, piercing, yanık ve yara izi bulunan kişiler eğitim almış olsa bile mülakatta elenir. Mülakatı kazanan adaylardan sağlık raporu istenir ve şu aşıların tamamlanmış olması beklenir: COVID-19, menenjit, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), sarı humma.

Hosteslik İçin İngilizce Seviyesi Ne Olmalı?

Hostes olma şartları boy kilo gibi sınırlamaların yanı sıra yabancı dil bilgisi konusunda da devreye girer.Sivil havacılık sektörünün gözde mesleği olan hostesliği yapabilmek için eğitim almış olmak yeterli değildir. Hosteslik sınavları olarak adlandırılan mülakatları geçmek gerekir.

Hosteslik mülakatlarında İngilizce bilgisi kritik önem taşır. Mülakatta akıcı İngilizce konuşmak gerekir. Aksi halde mülakatın kazanılması mümkün değildir. Genellikle hosteslerin İngilizce dışında farklı yabancı dil bilgisinin de olması istihdamda öncelik açısından avantaj sağlar.

Hava yolu şirketlerindeki artış, turizm ve uluslararası ticaretteki gelişmeler gibi nedenlerle hosteslik eğitimi için talep hızla artmaktadır. Kabin görevlisi ve uçak hostesi değerli hale gelen mesleklerdir. Dolayısıyla kabin memuru kursu ve hosteslik eğitimi en iyi meslek edindirme kursları arasında yer alır.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.