Ana SayfaBlogKitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Küçük yaşlardan itibaren bizlere öğretilen temel şeylerden biri, kitap okuma alışkanlığı edinmemiz gerektiğidir. Bu oldukça doğru ve faydalı bir tavsiye olsa da iş pratiğe geldiğinde, kitap okuma alışkanlığını besleyecek yöntemlerden epey uzak kaldığımız aşikardır. Peki çocukların ve yetişkinliklerin gündeme aldıkları konularından biri olan kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Bir müddetten sonra kitap okuma alışkanlığı geri kazanılabilir mi? İçeriğimizde bu soruyu merkeze alacağız. Hadi başlayalım!

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 5 Uygulama Önerisi

Boşa geçmemiş bir ömrün en önemli göstergelerinden biri de kitaplardır. Bununla birlikte ülkemiz nezdinde konuşmamız gerekirse alışkanlığı bırakın, kitap okuma konusunda bile yolun başındayız. Bu konuda birkaç istatistik de ülkemizdeki kitap okuma serüvenini gösteriyor.

Global English Editing’in 2021 yılını baz alan okuma alışkanlığı araştırmasına göre Türkiye, ortalama 5 saat 54 dakikalık okuma payı ile 18’inci sırada yer aldı. Türkiye Okuma Kültürü Araştırmasına göre ise Türkiye genelinde yüzde 42,3’ünün kitap okuduğu bilgisi ortaya çıktı.

Bütün bu istatistik bilgilerinin ardından konumuzun odağına geri dönelim. Öncelikle kitap okuma alışkanlığı kazanmanın son derece özel bir durum teşkil ettiğini açıklamalıyız. Vereceğimiz tavsiyeler garantili olmadığı gibi sizin alışkanlık kavramınıza da uyarlanamayabilir. Yine de tavsiye edeceğimiz adımların birkaçını denemenizde fayda var.

Okuduğunuz ve Okuyacağınız Kitapları Listeleyin

İnsan beyni, bir şeye ön hazırlık yapması durumunda, o şeyin gerçekleşmesine yönelik de çaba sarf etmeye hazırdır. Alışkanlık da temel olarak bir şeyi sık tekrarlamaya istekli ve hevesli olma durumudur. Kitap okuma durumunda da geçerli olan unsur, sizin kitap okumaya hazır hissetmenizdir.

Kitap okumaya hazır hissetmenin en keyifli yollarından biri liste oluşturmaktır. Hepsini alamayacak olsanız bile okuyacağınız kitapları listelemek, işin başına geçmeniz için sizi teşvik eder. Listeler hazırlamak, gitgide kitap okumayı daha öne çıkarmanıza ve bunu yerine getirmeye istekli olmanızı önayak olur. Yine okuduğunuz kitapları da not etmek, düzenli ve planlı bir okumaya geçmek için yararınıza olacaktır. Ayrıca okuduğunuz kitapları listelemek, daha önce bu kadar kitap okuyabildiysem şimdi de okuyabilirim düşüncesini doğurun. Okuyacağınız kitapları yoğunluğunuza göre aylık veya yıllık olarak sıralayabilirsiniz.

Kitap Okumaya Alan Açın

Kitap okumanın alternatifi olarak görülen telefona vakit harcama, televizyon izleme veya uzun sohbetler bir müddet ertelenebilir. Kitap okumanın en azından yıllık bir rutine dönüşmesi için kitap okumaya alan açmak gerekir. Zaten çoğu alternatifleri kısa süreliğine de olsa bıraktığınızda, kitap okumaya geçtiğinizi fark edeceksiniz. Ayrıca belli başlı durumlarda da kitap okuma alanı açarak okuma serüveninizi başlatabilirsiniz. Özellikle tatil, toplu ulaşım araçları ve kütüphaneler bunun için en uygun zaman dilimlerini barındırırlar. Yine erkenden kaldığınız veya gececi kuş olduğunuz bir günü de kitap okumaya ayırabilirsiniz.

Kitapları Önceliklere Göre Satın Alın

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın önündeki engellerden birisi de aslında kitaplardır. O anki ruh halinize uygun olmayan, okunması oldukça zor olan veya ilginizi o kadar da cezbetmeyen kitaplar, bir sonraki kitabın da katili olabilir. Mevcut kitaplarla kaybettiğiniz vakti, diğer kitaplarla da kaybetmemek isteyebilirsiniz. Bundan dolayı bir kitabı okumaya gerçekten hazır olmayı beklemek ve en önemlisi gerçekten ilginizi çeken kitaplara öncelik vermeyi tercih edin. Her zaman için olmasa da sürdürülebilir kitap okuma deneyimi için ilgi alanlarınıza ve okuma hassasiyetlerinizi dikkate alan kitapları okuyabilirsiniz. Böylece keyifli bir okuma deneyimi sonrasında bir sonraki deneyime de kucak açma motivasyonu bulabilirsiniz.

Hızlı Okuma Uygulamasına Geçin

Kitap okuma alışkanlığı kazanma yolunda bir diğer tavsiyemiz ise hızlı okuma uygulamasıdır. Öncelikle şunu belirtelim ki hızlı okumayı yalnızca hızlı hızlı kitabın sayfalarını çevirme olarak algılamayın. Hızlı okuma uygulaması, anlamayı içermediğini sürece kişinin okuma deneyimini iyileştirmez. Bundan dolayı bazı kâr amaçlı kurumların hızlı okuma kurslarına değil, anlayarak hızlı okuma programlarına göz atın.

Anlayarak hızlı okumayı uygulayan biri, bir sonraki kitaba geçmek için ayların geçmesini beklemeyecek. Kitap okuma alışkanlığını söndüren etkenlerden biri olarak bir önceki kitap okuma deneyiminin uzunluğu da dikkate alınmaya değerdir. Kitap okuma şevkinin tam ortasındayken okuma deneyiminin uzun sürmesi, sonraki kitaplara geçişi de yavaşlatabilir. Bunu önlemenin yolu ise anlayarak hızlı okumadan geçer. Gayet basit yöntemlerle hızlı okumayı etkinleştirebilir ve bir sonraki kitaba geçişi hızlandırabilirsiniz. Eğer yöntemleri daha uzman bir görüşten öğrenmek istiyorsanız hızlı okuma kurslarına başvurabilirsiniz.

Kitaplarla İlgili İçerikleri Takip Edin

Geldik şimdi, günümüzdeki içerik üreticiliğinin okuma alışkanlığı açısından nasıl fayda sunabileceğine. Düzenli olarak kitapların merkezde olduğu mecraları veya içerikleri takip etmek, kitap okuma şevkini de canlandırır. Örneğin, takip ettiğiniz bir youtuberın, kitap tavsiye içeriklerine göz atmak, onunla birlikte kitap okumaya başlamak, kitap fuarlarına katılmak, kitap okuma deneyimini paylaşan mecralara üye olmak, okuma deneyimini de rutin hâline dönüştürebilir. Yine kitaplarla ilgili bilgi paylaşımında bulunmak ve kitaplarla ilgili sohbet açmak da okuma alışkanlığını besler.

Yetişkinlerde Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Eğitim, iş hayatı ve özel hayat derken yetişkinliklerin kendi içsel süreçlerine ayırdıkları vakit bile yeterli değil. Böyle bir durumda sıranın kitaplara gelmesi de zorlaşabiliyor. Yalnız bilinenin aksine çocukluk döneminde değil, erken gençlik döneminden başlayarak yetişkinlikte kitap okumak, çok daha ufuk açısı bir süreci içeriyor. Çünkü yetişkin kişinin düşünce dünyası, yavaş yavaş asıl şeklini alırken daha geniş düşünme ve farklı düşüncelere açık olma yetkinliğini de kabul edebiliyor. Böyle olunca birbirinden ilginç ve farklı kitaplara yer açılıyor. Peki iş kitap okuma alışkanlığına geldiğinde yetişkinlere yönelik neler diyebiliriz?

Kitap okuma alışkanlığı kazanma söz konusu olduğunda, yetişkinliklerinin bunu rutine çevirmesi daha zor gözükebilir. Bunun nedeni çoğu kişinin zaman yönetimini uygulamayarak 24 saati değerlendirememesidir. Buna bağlı olarak da bir şey yapılacaksa öncelikli sıralama iş, aile, yemek, aktiviteler ve sosyal medyaya göz atma şeklinde ilerliyor. Kitap okuma alışkanlığı edinme veya bu alışkanlığı geri kazanmak için yapılacak şey aslında zaman yönetimi çerçevesinde kitap okumaya alan açmaktır.

Sosyal medyaya göz atmak yerine kitap okumak tercih edilebilir. Yine toplu taşıma araçlarıyla seyahat gibi durumlardan da faydalanılabilir. Ayrıca eğer çalışan bir yetişkin söz konusuysa kendi mesleği ile ilgili kitaplar okumaya başlaması, alışkanlık edinmek için de keyifli bir başlangıç olacaktır.

Kitap okuma alışkanlığı kazanma yollarını irdeledik ve size bazı tavsiyelerde bulunduk. Dilerseniz kitap okuma ile ilgili diğer blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.