Ana SayfaBlogSünger Avcılığı Nedir?

Sünger Avcılığı Nedir?

Sünger avcılığı 1920’li yıllardan beri yapılan bir oldukça önemli bir iştir. Geçmiş dönemlerde dalgıçlar denizde metrelerce derinliğe inip ellerindeki kesici aletler aracılığıyla süngerleri alt taraflarından keserek av işlemini gerçekleştirirlerdi. Bu durum sünger avcıları için su basıncından dolayı çeşitli hastalıklara sebebiyet verirdi. İlerleyen dönemlerde dalgıçlar teknelerden sarkıtılan sürtme ağlarla, bol miktarda sünger toplanmaya başladılar. Ancak bu işlem genç süngerleri de koparması sebebi ile denizdeki doğal yaşama zarar vermekteydi bu sebeple günümüzde sünger avcılığı için yeni yöntemler belirlendi.

Günümüzde sünger avcılığı dalgıç elbiseleriyle ve son teknoloji araçlar ile yapılmaktadır. Sünger avcısı bu yöntemle süngerleri inceleyerek kaliteli ve genç olmayanları topları toplayarak ekosisteme zarar vermeden av faaliyetini gerçekleştirir. Bu şekilde toplanan süngerler de temizleme ve kurutma işlemleri gerçekleştikten sonra piyasaya sürülür.

Peki deniz süngerleri nedir, gelin bu sorumuza yanıt bulalım.

Deniz Süngeri Nedir?

Deniz süngerleri, denizin derinliklerinde dip bölgelerde yaşayan canlılardır. Süngerler genellikle diplerdeki kayalarda ve hayvan kabuklarına yapışık bir şekilde yaşarlar. Deniz süngerlerinin belirli şekilleri yoktur. Bu canlılar duyu sinir ve hareketi sağlayan hücreleri bulunmadığından yapıştıkları zeminlerde sabit yaşarlar yani bir nevi bitkisel hayat yaşamaktadırlar. Deniz süngerlerinin boyları birkaç milimetreden 3 metreye kadar değişir. Diğer canlıların kabuklarına ve zemine yapışarak bir hayat yaşayan bu canlı grubunun büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşar.  Parlak sarı, turuncu, kırmızımtrak, siyah ve menekşe renkli olabilirler. Deniz süngerlerinin 5000’e yakın türü vardır. Deniz süngerleri arasında tek başına yaşayanlar olsa bile genel olarak toplu halde yaşam sürerler.

Deniz Süngeri Ne İşe Yarar?

Sünger avcılığı oldukça önemli bir meslektir. Sünger avcıları tarafından toplanan süngerler gerekli fabrikasyon işlemlerini gerçekleştirdikten sonra kullanıma hazır duruma gelirler. Süngerler insan yaşamını kolaylaştıran pek çok alanda kullanılmaktadır. Deniz süngeri ev ve vücut temizliğinin yanında kozmetik amaçlı kullanımlara da sahiptirler. En önemli işlevlerinden biri ölü derileri ve ölü hücreleri vücuttan temizlemektir. Deniz süngerleri bu amaçla vücut temizliği için kullanılmaktadır. Çeşitli mağazalarda görmüş olduğunuz süngerlerin pek çoğu sahtedir. Gerçek süngerler, taklit versiyonlarından görüntüleri ve fiyatlarıyla ayırt edilebilirler. Gerçek süngerler sahte süngerlere nazaran oldukça basit bir görünüme sahiptir ayrıca orijinal süngerler fiyat olarak da fabrikasyon üretimi olan süngerlerden pahalıdır.

Sünger çeşitleri ve işlevleri;

Kaba sünger: Kaba süngerlerin kullanım alanları genellikle cilt ve makyaj temizliği üzerinedir. Ayrıca bebeklerin yıkanmasında, cerrahi ve optik temizliklerde de kullanılırlar.

Melat ile mandaba süngeri: Melat ve mandaba süngerleri öncelikli olarak mutfak temizliği olmak üzere tüm yüzeylerin temizliğinde ve endüstriyel temizlik amacı ile kullanılmaktadır.

Parmaklı sünger: Parmaklı süngerlerin en önemli özelliği koku emmeleri ve görsel olarak diğer türlerine göre daha estetik olmalarıdır. Bu şekilde parmaklı sünger evlerde ve diğer tüm kapalı mekanlarda dekorasyon ve süs eşyası olarak kullanılabilir.

Türk fincan ve fil kulağı süngerleri: Türk fincan ve fil kulağı süngerleri ise medikal amaçlı kullanıma sahiptir. Genel olarak ameliyathanelerde kan emici işlevleri ile kullanılmaktadır. Bu sünger türünün mikrop taşımama özelliği bulunmaktadır. Türk fincan ve fil kulağı süngerlerin zaman zaman filtre amaçlı kullanıldığı da olur.

Sünger Avcılığı Dünyada En Çok Nerede Yapılır?

Sünger avcılığının dünyada en çok yapıldığı bölge Florida sahilleridir. Meksika Körfezi’nde yer alan Florida sahillerinde büyük sünger tarlaları bulunmaktadır.

Sünger Avcılığı Türkiye’de En Çok Nerede Yapılır?

Sünger avcılığının Türkiye’deki en önemli merkezleri ise daha çok Güney Ege, Bodrum ve Marmaris kıyılarıdır. Bununla birlikte Akdeniz kıyılarında da sünger avcılığı yapılır.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.