Bölümler yazı dizimize, sayısal bölümlerden biri olan ama diğer sayısal bölümlere göre daha az bilinen bir programla devam ediyoruz. Tercih dönemindeki öğrencileri bilgilendirmek amacıyla endüstriyel tasarım bölümü nedir, endüstriyel tasarım dersleri nelerdir ve bu alandaki iş imkanları ne durumdadır sorularını yanıtlayacağız.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir?
Endüstriyel tasarım programı, SAY puan türünden öğrenci alan 4 yıllık bir bölümdür. Bölüm, endüstriyel üretimin bir parçası olarak ürün ve model tasarımı alanında çalışacak nitelikli elemanlar yetiştirme amacı taşır. Endüstriyel tasarım programı, üretim ve tüketim amacıyla sunulacak ürünlerin nasıl bir prototip ve tasarım geliştirme aşamasından geçmesi gerektiğini konu edinir.
Endüstriyel tasarım bölümü, ürün geliştirme ve ürün tasarımı konularında mezunların ne işler yapılabileceği de aktarır. Bölümün 4 yıllık eğitim süresinde; endüstriyel ürün tasarımı nedir, kullanım alanları nelerdir sorularına yanıt veren dersler aracılığıyla öğrencilerin çok yönlü bakış açısı kazanmaları hedeflenir. Buna yönelik olarak da endüstri ürününün tasarımını ve işlevlerini ele alan üzerine aşamalara dair bilgileri sunulur. Endüstriyel tasarım bölümünde yer alan dersler de teorik arka planla beraber pratik bilgiler sunan içerikleri barındırır. Şimdi bölümü tercih etmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken unsurlardan biri olarak bölüm derslerine göz atacağız.
Endüstriyel Tasarım Dersleri Nelerdir?
Endüstriyel tasarımının geniş kullanımlarını konu edinen dersler, çoğunlukla pratik bilgilere dayalıdır. Bölümde yer alan dersler, endüstriyel ürünün tasarlanma süreçlerini ve ürün tasarımında dikkate alınması gerekenleri kapsar. Ayrıca ambalaj tasarımı, ergonomik tasarım, maket yapımı ve modelleme gibi dersler de öğrencilerinin pratik olarak işin kapsamını öğrenmelerini sağlar.
Bölümde verilen seçmeli ve zorunlu ders kategorisinde genel ders içerikleri şöyledir:
- Ürün Tasarımına Giriş
- Temel Tasarım İlkeleri
- Endüstri Ürünleri Tasarımına Giriş
- Endüstriyel Tasarım Tarihi
- Ürün Görselleştirme Teknikleri
- Ürün Tasarımında Ergonomi
- Bilgisayar Destekli Tasarım
- Desen
- Tipografi
- Tasarım Yönetimi
- Mobilya Tasarımı
- Mekân Tasarımı
- Prototip ve Maket Yapımı
- Tasarım Kuramları
- Bilgisayarda 3D Modelleme Teknikleri
- Portfolyo Tasarımı
- Ambalaj Tasarımı
Yukarıdaki dersler dışında çoğu bölümün 1. sınıfında yer alan Türk Dili, İngilizce, İletişim Teknolojileri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri de verilir. Ayrıca kimi üniversitelerde zorunlu veya seçmeli olarak staj uygulaması da mevcuttur.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Olan Üniversiteler
Türkiye’de endüstriyel tasarım eğitimi sunan toplam 31 üniversite mevcuttur. Devlet ve vakıf üniversitelerinde yer alan endüstriyel tasarım bölümü; genellikle Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde bulunur. Bölümün hangi üniversitelerde yer aldığını merak ediyorsanız aşağıdaki listeden ilgili üniversiteleri göz atabilirsiniz.
Bölüme yer veren devlet üniversitelerin listesi şu şekildedir:
- Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Karabük Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Selçuk Üniversitesi
Bölüme yer veren vakıf üniversitelerin tam listesi şu şekildedir:
- Atılım Üniversitesi
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Beykent Üniversitesi
- Doğuş Üniversitesi
- Haliç Üniversitesi
- Işık Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- İstanbul Medipol Üniversitesi
- İstanbul Ticaret Üniversitesi
- İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Kadir Has Üniversitesi
- Nişantaşı Üniversitesi
- Ostim Teknik Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- TED Üniversitesi
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
Ayrıca yüksekokul düzeyinde eğitim sunan Afyon Kocatepe Üniversitesi ve KKTC’de eğitim veren Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi de mevcuttur.
Endüstriyel Tasarım Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Diğer lisans bölümlerinde olduğu gibi endüstriyel tasarım bölümünü tercih etmek isteyenlerin bakacağı ilk veri başarı sıralaması ve yerleştirme puanlarıdır. Endüstriyel tasarım programını tercih etmek isteyenlerin TYT ile birlikte AYT SAY testlerine de hazırlanmaları gerekir. İki sınav sonucunun ölçülmesiyle hesaplanan taban puan ve sıralamalar, yerleştirme hakkında da bilgi verir. Bölüm tercih ederken ise dikkat edilmesi gereken öncelikli unsur, başarı sıralamasıdır. Biz de içeriğimizde açıklanan 2022 yerleştirme verilerine göre oluşan listeyi paylaşacağız.
İlk 10’da yer alan üniversitelerdeki endüstriyel tasarım bölümü başarı sıralamaları ve puanları şu şekildedir:
Üniversite | Taban Puan | Başarı Sıralaması |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | 469,73490 | 39.894 |
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | 465,46646 | 43.495 |
İstanbul Teknik Üniversitesi | 463,51345 | 45.062 |
Özyeğin Üniversitesi | 460,20154 | 47.811 |
Bahçeşehir Üniversitesi | 457,42592 | 50.147 |
İstanbul Bilgi Üniversitesi | 440,50040 | 65.168 |
TED Üniversitesi | 437,64272 | 67.708 |
İzmir Ekonomi Üniversitesi | 434,94511 | 70.180 |
Yeditepe Üniversitesi | 434,44827 | 70.623 |
Kadir Has Üniversitesi | 431,09578 | 73.835 |
Görüldüğü üzere ilk 10’da yer alan üniversiteler, prestijli üniversiteler olarak bilinen yükseköğretim kurumları arasındadır. Sayısal alanda ilk 30 bine giren öğrenciler, çok rahat şekilde yukarıda yer alan üniversiteleri tercih edebilirler. Eğitim süreçlerinde de hem daha geniş olanaklara sahip olurlar hem de yabancı dillerini geliştirebilirler.
Endüstriyel Tasarım İş İmkanları
Endüstriyel tasarım bölümü ile ilgili merak edilenlerden biri, bölüm mezunlarına yönelik iş olanaklarıdır. Tasarım ve üretim aşamasının önemli bir konusu olarak endüstriyel tasarım alanı, en elzem iş bölümlerinden biridir. Sanayi ürünleri ve tüketim amaçlı ürünlerin belli bir ihtiyacı karşılaması için öncelikle tasarımının ve modellemesinin yapılması gerekir. Endüstriyel tasarım mesleki eğitimini tamamlayanlar da tasarım ve imalat aşamalarında yer alarak görevlerini yerine getirirler. Mezunların başlıca çalışma alanları ise şu şekildedir:
- Reklam Ajansları
- Mimarlık-Mühendislik Atölyeleri
- Otomotiv Şirketleri
- Beyaz Eşya Sektörü ve Mobilya Üretim İşletmeleri
- Elektrik-Elektronik Sanayi
- Teknoloji Şirketleri
- Savunma Sanayi
- Oyun Yapımı Şirketleri
- İlaç ve Biyomedikal Şirketler
Kendini bilgisayar destekli tasarım ve imalat konusunda geliştiren mezunlar için çalışma alanları oldukça geniştir. Buna ek olarak grafik tasarım alanında programları öğrenmek de reklamcılık sektöründe iş bulmayı kolaylaştırır.
İstatistiklerle Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Bölümün Yer Aldığı Toplam Üniversite Sayısı: 32
- Bölümün Bulunduğu Toplam Devlet Üniversitesi Sayısı: 12
- Bölümün Bulunduğu Toplam Vakıf Üniversitesi Sayısı: 19
- KKTC’de Bölüme Yer Veren Üniversite Sayısı: 1
- Bölümün Toplam Kontenjanı: 1620
- Bölüme Yerleşen Öğrenci Sayısı: 1186
- Bölüme Yerleşen Son Kişinin Sıralaması: 390.039
Bölüm Hakkında Merak Edilenler
Endüstriyel Tasarım Bölümünün 2 Yıllık Karşılığı Var Mı?
Endüstriyel tasarım bölümü, 4 yıllık eğitim sunmasıyla birlikte bölümün 2 yıllık karşılığı da mevcuttur. Endüstri ürünleri tasarımı adıyla bilinen bölüm, 4 yıllık bölüm derslerine benzer ders içerikleri sunar. Ayrıca 2 yıllık endüstri ürünleri tasarımını bitirenler, DGS aracılığıyla 4 yıllık endüstriyel tasarım programına da geçebilirler.
Endüstriyel Tasarım Staj Uygulaması Var mı?
Endüstriyel tasarımı bölümüne yer veren kimi üniversitelerde staj uygulaması da yer alır. Staj uygulamasına yer veren üniversitelerde, seçmeli ders kapsamında staj yapma imkânı sağlanır. Bununla birlikte öğrencinin staj yerlerini kendisinin belirlemesi istenir.
Endüstriyel Tasarım Bölümünde Yetenek Sınavı Var Mı?
Endüstriyel tasarım alanı, tasarımı ve yaratıcılığı konu edindiği için bu bölüm dahilinde yetenek sınavının olup olmadığı merak edilir. Lisans bir bölüm olarak endüstriyel tasarım bölümüne yerleşmek için ön şart olarak belirlenen bir yetenek sınavı bulunmamaktadır. Bölümü tercih etmek isteyenlerin TYT ve AYT’ye girmeleri yeterlidir.
Siz de ürün tasarımı ve ambalajı alanında yaratıcı ve akıllıca işlere el atma niyetindeyseniz endüstriyel tasarım bölümünü incelemenizde yarar var. Birbirinden farklı bölümler ve meslekler hakkında bilgi edinmek isterseniz blog sayfamızı takibe alabilirsiniz.