Ana SayfaBlogBölümleri Tanıyalım: Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Bölümü 101

Bölümleri Tanıyalım: Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Bölümü 101

Türkiye’nin denizlerdeki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları hız kazanırken yapılan enerji atılımları gençlerin açık deniz sondaj teknolojisi bölümüne yönelmesine ortam hazırladı. Öyle ki bölüm için açılan kontenjan tamamen doldu. Peki, açık deniz sondaj teknolojisi bölümü nedir? Siz de söz konusu gelişmelerle birlikte bölümü merak ediyorsanız aradığınız soruların karşılığı için yazımızın devamını okumalısınız.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Bölümü Nedir?

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2020 yılında Sakarya Gaz Sahasında 405 milyar m³ doğal gaz keşfi gerçekleştirmiştir. Amasra-1 kuyusunda bulunan ek keşifle birlikte toplam rezerv büyüklüğü 540 milyar m³ olmuştur. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında boru hattı çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde teknisyen ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Açık deniz sondaj teknolojisi bölümü bu ihtiyacı karşılama amacıyla açılmıştır.

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştirilmesi ve söz konusu projenin başlamasıyla birlikte YÖK (Yükseköğretim Kurumu) ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bir alt şirketi olan TP-OTC arasında iş birliği yapılmıştır. Bu iş birliği ile İngilizce hazırlığın zorunlu olacağı açık deniz sondaj teknolojisi bölümü açılmıştır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi açık deniz sondaj teknolojisi bölümü, 2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

Açık deniz sondaj teknoloji bölümünün en önemli avantajı, dünyanın konuştuğu Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesinde staj yapma ve proje kapsamında doğal gaz arama ve üretme faaliyetlerinde bulunma ayrıcalığı sağlamasıdır. Bölüm mezunları doğal gazın keşfinde görev alacaklar. Dolayısıyla bölümü okuyabilmek birtakım şartları gerektirir. Açık deniz sondaj teknolojisi bölümü okuma şartlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Yurt içinde veya yurt dışında daha önce lisans veya ön lisans derecesine sahip olmamış durumda olmak
  • Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir ibareli heyet raporu almak
  • Sınavın yapıldığı yıl, TP-OTC tarafından belirlenen ön lisans programına kesin kayıt yaptırmak

Programa kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3000 TL olmak üzere her yıl için 12 ay boyunca kesintisiz burs verilir. Bu sayede öğrencilerin eğitim öğretim masraflarının azalması ve daha konforlu bir dönem geçirmeleri amaçlanmıştır. Eğitim ise sektörel başarısıyla profesyonelleşmiş kişiler tarafından verilecektir.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Dersleri Nelerdir?

Açık deniz sondaj teknolojisi bölümü, sondaj operasyonlarını ve sondaj gemilerini işletmekten sorumlu teknisyen ihtiyacını karşılama amacını taşıyan bir bölümdür. Bu amaca yönelik olarak bölümde;

  • Sondaj akışkanları,
  • Kuyubaşı sistemleri,
  • Yönlü sondaj,
  • Kuyu servisleri,
  • Tahlisiye operasyonları gibi dersler verilir.

Teorik bilgiyle yapılandırılan açık deniz sondaj teknolojisi bölümü, TP-OTC operasyon lokasyonlarında uzun dönem staj programı ile desteklenir. Bu sayede yerinde öğrenme modeli uygulanmış olur. Sektörde hakim dil İngilizcedir. Bu nedenle İngilizce hazırlık zorunludur. Eğitim dili %30 İngilizcedir.

Açık deniz sondaj teknolojisi bölümünde, aynı proje kapsamında açılan bölümden farklı olarak meslekle ilgili şu dersler okutulur:

  • Yönlü Sondaj
  • Girişimcilik ve Rekabet
  • Tahlisiye Operasyonları (İngilizce Seçmeli)
  • Kuyu Kontrol Uygulamalarına Giriş (İngilizce Seçmeli)
  • İnspekte ve Sertifikasyon
  • Yüksekte Güvenli Çalışma ve Güvenli Kaldırma Operasyonları
  • Acil Durumlar ve Tehlikeli Madde
  • İmalat Yöntemleri

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Hangi Üniversitelerde Var?

Açık deniz sondaj teknolojisi bölümü, yalnızca Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulunda bulunan bir programdır. Henüz başka herhangi bir üniversitede yoktur. Türkiye’de henüz yeni açılan çok sayıda üniversite vardır. Bölümün yeni açılan üniversitelerde veya köklü geçmişe sahip olan üniversitelerde açılması olası bir durumdur.

Bölümün bulunduğu Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesi köklü ve zengin tarihsel geçmişe sahiptir. Merkez nüfusu 27.815 olan Çaycuma, ulaşım ve sosyo kültürel imkanlar bakımından da gelişmiştir. Sosyal hayatın canlı olduğu ilçede geleneksel birçok spor yapılabilmektedir.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Taban Puanları

Doğal gaz kâşifi gençler yetiştiren açık deniz sondaj teknolojisi bölümü, 30 öğrenci kontenjanıyla açılmıştır. Türk petrol ve doğal gaz sektörüne yerli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlayan bölüm yüzde 100 dolmuştur. Açık deniz sondaj teknolojisi bölümü taban puanları ve başarı sıralaması şöyledir:

ÜniversiteBölümPuan türüBaşarı sırasıTaban puanı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek YüksekokuluAçık Deniz Sondaj TeknolojisiTYT191.025           398,93417

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Ne İş Yapar?

Açık deniz sondaj teknolojisi bölümünde okuyan öğrenciler Tp Otc yönetimindeki son teknoloji sondaj platformlarında, kıyı lojistik merkezlerinde ve Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde staj yapacaklardır. Mezun olanlar TP-OTC işe alım koşullarını sağlamaları durumunda söz konusu şirket bünyesinde çalışmak için başvuruda bulunabilirler. Bölüm mezunları başvurular arasında öncelikli olarak değerlendirilecektir. Çalışma fırsatına sahip olanlar açık denizde yürütülen sondaj operasyonlarında ve sondaj gemilerinin işletilmesinde görev alacaklardır.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Ne İş Yapar?

Açık deniz sondaj teknolojisi bölümünde okuyan öğrenciler Tp Otc yönetimindeki son teknoloji sondaj platformlarında, kıyı lojistik merkezlerinde ve Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde staj yapacaklardır. Mezun olanlar TP-OTC işe alım koşullarını sağlamaları durumunda söz konusu şirket bünyesinde çalışmak için başvuruda bulunabilirler. Bölüm mezunları başvurular arasında öncelikli olarak değerlendirilecektir. Çalışma fırsatına sahip olanlar açık denizde yürütülen sondaj operasyonlarında ve sondaj gemilerinin işletilmesinde görev alacaklardır.

Bölüm Hakkında Sık Sorulan Sorular

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Nedir?

Açık deniz sondaj teknolojisi, milli ve yerli kaynakların kullanılması ve enerji ithalatının azalması amacıyla kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde sondaj gemileri işletilebilir. Böylece keşfedilen enerji kaynakları kullanılabilir duruma gelir.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Kaç Yıllık?

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi açık deniz sondaj teknolojisi bölümü Çaycuma Meslek Yüksekokulu bünyesindedir. Dolayısıyla bölüm iki yıllıktır. Bölümde İngilizce hazırlık zorunludur. Hazırlık ile birlikte toplam eğitim süresi 3 yıldır.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Maaşları Nasıl?

Açık deniz sondaj teknolojisi programından mezun olan öğrenciler için verilecek ücret konusunda henüz bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte öğrenciler henüz mezun olmadan, maaş gibi aylık 3 bin lira burs alabileceklerdir. Üstelik mezun olduktan sonra istihdamda öncelik kazanmaları dikkate değer bir avantajdır.

Özetle;

Sakarya sahasında Türkiye Petrolleri Offshore Technology tarafından keşfedilen doğal gaz kaynağının ekonomik değeri, ithal edilen doğal gaza ödenen tutarın çok üzerindedir. Bu durum karşısında YÖK ve Bülent Ecevit Üniversitesi ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center arasında iş birliği yapılmıştır. Bu iş birliği ile açılan açık deniz sondaj teknolojisi bölümü hakkındaki detayları aktardık. Bölümü okuyabileceğiniz üniversiteyi merak ediyorsanız Üniversite Dosyası: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 101 yazımızı okuyabilirsiniz. Bölüm tanıtım kılavuzuna ise buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.