Ana SayfaBlogAğız ve Diş Sağlığı Mezunu Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunu Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Merak edilen sağlık bölümlerinden biri de ağız ve diş sağlığıdır. Ağız ve diş sağlığı bölümü mezunlarının ne iş yaptığı ise en alana dair en merak edilen konuların başında gelir. Biz de içeriğimizde ağız ve diş sağlığı mezunlarının ne iş yaptıklarına, görevlerine ve tabii ki bir diğer merak konusu olan maaşlarına göz atacağız.

Ağız ve Diş Sağlığı Ne İş Yapar? Departman Görevleri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı mezunlarının yaptığı işlere geçmeden önce ağız ve diş sağlığı ile ne kast edilmek istendiğine bir bakalım. Ağız ve diş sağlığı, Türkiye’de 2 yıllık eğitimi verilen ve mezunlarına ağız ve diş sağlığı teknikeri unvanı verilir. Bu aşamada ağız ve diş sağlığı okuyan ne olur sorusu da gündeme gelir. Mezunlar, 2 yıllık eğitimlerini tamamlamaları durumunda kamu ve özel sektöre bağlı diş sağlığı klinik ve muayenelerde çalışırlar.

Ağız ve diş sağlığı teknikeri olarak görev alanlar, dental maddeler ve alet bilgisine sahip olarak işlerini yerine getirirler. Bunun yanı sıra bölüm mezunları, sterilizasyon esasları ve yöntemleri hakkında da bilgi ve fikir sahibidirler. Çalıştıkları kurumun işleyişine ve iş tanımına göre yerine getirmeleri gereken görevler farklılaşsa da genellikle ağız ve diş sağlığı teknikerinin yapacakları bellidir.

 Sağlık Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımları Mevzuatına göre ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevleri şu şekildedir:

  • Diş ünitelerini hasta muayenesini ve diğer işlemlere hazır hale getirmek,
  • Kullanılacak malzemelerinin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonu işlemini yapmak,
  • Hasta muayenesi ve gerekli işlemler için diş hekimine yardımcı olmak,
  • Hekimini uygulayacağı tedavi şekline uygun olarak gerekli malzemeleri temin etmek, hazırlamak,
  • Kliniğin tedavi ve sarf malzemelerinin tedarik ve kontrolünü ele almak,
  • Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardımcı olmak.

Yasal mevzuattan da anlaşılacağı üzere ağız ve diş sağlığı teknikerleri genel olarak kullanılacak ağız ve diş sağlığı ekipmanlarının sterilize ve dezenfeksiyon işlemlerini yaparlar. Hasta muayenelerinde ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarında da diş hekiminin yanında bulunurlar. Hasta muayene işlemleri ve sterilizasyon-dezenfeksiyon işleri dışında ise evsel ve tıbbi atıkların ayrıştırılarak atılmasından sorumludur. Yine arızalanan alet ve cihazların onarımının sağlanması adına arıza bildirim formu doldurulmasını sağlar. Buradan hareketle ağız ve diş sağlığı mezunlarının resmi mevzuata ek olarak yerine getirmesi gereken işleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kullanılacak tüm malzeme ve ekipmanlarının son kullanma sürelerini ve bozuk olup olmadığını kontrol eder.
  • Bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş malzemenin depoya imha veya iade amacıyla iletilmesini sağlar.
  • Kullanılacak tüm malzemelerinin kayıtlarını tutmak ve malzeme eksildiğinde temini sağlamak için diş hekimlerini bilgilendirir.
  • Kliniğin enfeksiyon kontrolünü sağlar.
  • Diş hekiminin veya birim sorumlusunun vereceği diğer işleri yerine getirir.

Bu görevler haricinde ağız ve diş sağlığı teknikeri, hasta kayıtlarından da sorumlu olurlar. Muayeneye gelen hastaların başvuru kayıtlarını yapar ve gerekli bilgi ve evrakları da diş hekimiyle paylaşır. Ağız ve diş sağlığı mezunlarının görevlerine dair detayları verdiğimize göre şimdi bir diğer merak edilen soruya geçelim.

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunları Nerelerde Çalışır?

Ağız ve diş sağlığı alanı iş olanakları açısından en avantajlı sağlık alanlarından biridir. Mezunlar açısından hem kamu hem de özel sağlık sektöründe iş bulmak mümkündür. Ağız ve diş sağlığı bölüm mezunları, KPSS aracılığıyla ilgili atama koşullarını yerine getirmeleri durumunda pek çok kamu kurumunda çalışabilirler. Bu kurumlar şu şekildedir:

  • Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri
  • Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri
  • Üniversite ve Kamu Hastaneleri

Ağız ve diş teknikerleri, 2022’nin atama verilerine göre en az 86 puan alarak kamu kurumlarına atanabilirler. İlgili kamu kurumları dışında ise özel sektöre ait kurumlarda da çalışma imkânı mevcuttur. Yine özel hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve diş klinikleri, mezunların özel sektörde iş bulabilecekleri alanlardır. Peki kamu ve özel sektörde çalışma imkânı bulunan bölüm mezunlarının aldıkları maaşlar ne durumdadır?

Ağız ve Diş Sağlığı Maaşları Ne Kadardır?

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri hakkında en çok merak edilenlerden biri de alınan maaşlardır. Ağız ve diş sağlığı mezunları, tekniker unvanına sahip olarak işlerini yerine getirirler. Bu da demektir ki bir ağız ve diş sağlığı teknikeri ile diş hekiminin maaşı aynı alanda çalışsalar bile aynı olamaz. Ayrıca teknikerinin kendi aralarında da maaş farkı bulunur. Kamuda çalışan bir ağız ve diş sağlığı teknikeri ile özel sektörde çalışan bir meslektaşın maaşı da aynı değildir. Maaşı belirleyen diğer etkenler ise deneyim, eğitim ve niteliklerdir.

Devlette çalışan bir ağız ve diş sağlığı teknikeri, en az 8.000 TL’den başlar. Devlet kurumlarında eş durumu ve kıdem gibi belli durumlar da maaşın daha fazla artmasına önayak olur. Özel sektörde ise maaşların daha dengesiz olduğu görülür. Kimi ağız ve diş sağlığı merkezi, bölüm mezunlarının kayıt kabul alanında da yer almasını isteyebilir. Bu durumda da maaşta az da olsa bir artış olabilir. Genel olarak ise özel sektörde ağız ve diş sağlığı maaşı 2022 yılında 6.600 TL ile 8.000 TL arasında değişir. Yine özel sektörde de deneyimli ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin daha fazla maaş aldıkları bilinir.

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunları Hakkında Merak Edilenler

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunu Diş Hekimi Olabilir Mi?

Ağız ve diş sağlığı bölümü, 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Bu da demek oluyor ki bölüm mezunları, 2 yıllık ağız ve diş sağlığı eğitimi de alsalar bizzat 4 yıllık diş hekimliği fakültesinden mezun olmadan hiçbir şekilde diş hekimi olarak çalışamazlar. Ayrıca ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olanlar, DGS aracılığıyla da diş hekimliğini tercih edemezler.

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunları Hangi DGS Bölümlerini Yerleşebilirler?

Ağız ve diş sağlığı bölüm mezunlarının DGS aracılığıyla yerleşebilecekleri bölümler şöyledir: hemşirelik, acil yardım ve afet yönetimi, sağlık yönetimi ve sosyal hizmet.

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunu ile Diş Hekimi Asistanlık Eğitimi Alanlar Aynı İşi Mi Yapar?

Ağız ve diş sağlığı mezunlarının şikayet ettiği konulardan biri de diş hekimi asistanlığı kurslarıdır. Mezunlar, 2 yıllık üniversiteden mezun olarak görevlerini icra etme hakkına sahipken kurs aracılığıyla eğitimi tamamlayanlar da bu hakka sahiptirler.

Diş hekimi asistanlığı kursunu tamamlayanlar, diş hekimi asistanı olarak görev yaparlar. Bununla beraber bu kişiler, kamu sektöründe çalışamazlar. Özel sektörde de ağız ve diş sağlığı bölüm mezunlarına öncelik verilir. Yine de teorik olarak diş hekimi asistanları ile ağız ve diş sağlığı teknikerleri aynı iş tanımına sahiptirler. Bazı kurumlarda diş hekimi asistanlığı eğitimi alanların hasta kabul alanında da görev aldıkları bilinir.

Ağız ve diş sağlığı ne iş yapar sorusundan hareketle bölüm mezunlarının yapacağı işlere göz attık. Diğer meslekler hakkında da gerekli bilgileri edinmek isterseniz meslekler yazı dizimizi takibe alabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.