Ana SayfaHaberlerSahtecilikte Yeni Trend: PDF Eğitim ile Yüksek Lisans, Doktora Fırsatı

Sahtecilikte Yeni Trend: PDF Eğitim ile Yüksek Lisans, Doktora Fırsatı

Akademik kariyer yolculuğunda yüksek lisans ve doktora önemli iki basamaktır. Bu eğitimler seçilen alanlarda uzmanlaşmayı sağlayarak hem mesleki hem de akademik statünün yükselmesine olanak sağlamaktadır. Bu noktada kişiler için bu uzmanlık süreçlerine dahil olmak oldukça kıymetlidir. Çok fazla talep gören bu eğitimler için bireylerin tercih ettikleri eğitim yöntemlerinden biri ise yurt dışı eğitimleridir. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimleri, sektörün öne çıkması ile sahte diploma verenlerin yeni gözdesi olmuş durumda.

Yurt Dışındaki Eğitim Dolandırıcıları

Amerika, Kanada, Avusturalya ve pek çok Avrupa ülkesi yurt dışından gelen öğrenciler için oldukça önemli cazibe merkezleri haline gelmiştir. Birçok lisans ve lisansüstü programa sahip olan üniversiteler her yıl binlerce yabancı öğrenciye eğitim vermektedir. Bununla beraber bünyesinde pdf ve video eğitim ile yüksek lisans ve doktora eğitimi verdiğini beyan eden kuruluşlar da bulunmaktadır. Akademik eğitimin bu önemli basamakları için online eğitim türü mümkün olmamakla beraber bireyler ne yazık ki bu aldatmacaya ikna olarak bu tip programlara dahil olmaktadır. Sözde eğitimler tamamlandıktan sonra alınan diplomalar ise dünyanın hiçbir yerinde geçerliliğe sahip değildir.

Yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrenciler bilinçsiz bir şekilde dahil oldukları bu süreç ile sahte eğitim simsarlarının eline düşebilmektedirler. Bu tür eğitim tacirlerinin çoğunun adında “Devlet (State)” kelimesi bulunmakta olup eğitim kurumlarının pek çok imkanı, öğrencilerinin başarı hikayeleri, derslikleri, kampüsleri, sosyal tesisleri, etkinlik takvimleri ve faaliyet örnekleri web sitesinde yer alarak inandırıcılık sağlamaktadır. Üstelik eğitim alabilmek için belirlenen kabul şartlarının oldukça esnek olması da kişilerin bu eğitim(!) programlarına yönelmesine etkendir.

Sahte Diploma Veren Kurumlar Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Öğrenim türü örgün veya yalnızca canlı ders üzerinden gerçekleşen kurumlar yüksek lisans ve doktora eğitimi verebilmektedir. Bunun haricinde hiçbir şekilde online videolu eğitimler ya da pdf üzerinden tarafınıza tanımlanan eğitimlerin geçerliliği bulunmamaktadır.
  • Eğitim almayı planladığınız yurt dışı eğitim kurumlarının eğitim ücretlerini toplu bir şekilde ödemek gerekmektedir. Her dönemin eğitim ücreti ilgili dönem başlangıcında okula ödenebilmektedir ve tüm süreç için toptan bir ödeme söz konusu değildir.
  • Yurt dışı üniversitelerinde posta kutusu adresi (Post Office P.O. Box Number) bulunmamaktadır. Posta kutusu numarası paylaşan ve fiziki bir varlığı bulunmayan sahte kurumların sadece posta adresi veren websiteleri vardır.
  • Gerçek ve sağlıklı bir eğitim sunan kurumlar, kendi ülkelerinin eğitim bakanlıkları tarafından akreditedir ve sorgulanır durumdadır. Örneğin bu Amerikan üniversiteleri için Amerika Milli Eğitim Bakanlığı’na (U.S. Department of Education) akredite ve ilgili üniversite detaylarını EducationUSA websitesinden sorgulayabileceğiniz bir üniversite olmalıdır.
  • Eşdeğerli eğitim programlarına kıyasla eğitim içerik ve süreleri farklı olan, eğitim ücretleri düşük tutulan kuruluşlara ayrıca dikkat edilmelidir.
  • Dünyanın hiçbir ülkesinde akademik eğitim için kurumlar adayları belirli şartlara tabi tutmadan kabul etmeyecektir. Bu sebeple en az İngilizce yeterlilik sınavı, diploma ve transkript dökümleri talep etmeyen kuruluşlardan uzak durulmalıdır.
  • Mutlaka eğitim alınacak üniversitenin vereceği diplomaların ulusal ve uluslararası geçerliliği araştırılmalı ve ilgili resmi makamlarca teyit edilmelidir.

Tüm bunlara karşı oldukça nitelikli bir planlama yapan eğitim tacirlerine av olmamak için bütün öğrenim süreci çok dikkatli adımlarla programlandırılmalıdır. Yüksek lisans veya doktora yapmaya başlanacak yurt dışı kurumlarının araştırılması, karşılıklı iletişime geçilerek ve her bir cevabın yasal teyidi alınarak karar verilmelidir.

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler