Ana SayfaBlogTers Yüz Öğrenme (Flipped Learning) Nedir? Ne İşe Yarar?

Ters Yüz Öğrenme (Flipped Learning) Nedir? Ne İşe Yarar?

Son yıllarda eğitim modelleri arasında kendine yer bulan ve eğitim kurumlarında da uygulanmaya başlanan ters yüz öğrenme nedir? Diğer eğitim modellerinden farkı nedir ve temel olarak ne işe yarar? Yazımızda ters yüz eğitim modelinden ve şu anda hakim olan örgün eğitim modelinden farklarından bahsedeceğiz.

Ters Yüz Edilmiş Öğrenme Modeli Nedir?

Teknoloji kullanımının hayatımızın içine nüfuz etmesiyle değişen ve gelişen alanlardan biri de eğitimdir. Son yıllarda eğitim dünyasını yakından ilgilendiren bir model de tam olarak gelişen teknolojinin bir yansıması olarak karşımıza çıktı. Ters yüz edilmiş öğrenme veya eğitim olarak adlandırılan model, video derslerden oluşan bir öğrenme süreci içerir. Bu kapsamda öğrencilerin kendi öğrenme durumlarına ve hızlarına göre bir ders süreci işlenmesi sağlanır.

Ters yüz edilmiş öğrenme yönteminin amacı da bireyselleştirilmiş öğrenme durumu olumlu bir şekilde gerçekleştirmektir. Bu amaca yönelik olarak önceden kaydedilmiş videolar öğrencilere sunulur. Ters yüz edilme durumu da burada ortaya çıkar. Öğretmenler geleneksel eğitim modelinin dışına çıkarak ders okulda dinlenir anlayışını da terk etmiş olurlar. Ayrıca bu eğitim modelinde, öğrenci merkezli öğrenme de devreye girer. Öğretmenden ziyade öğrenci, kendi öğrenme deneyimine ve hızına göre video aracılığıyla derste aktif durumda olur.

Harmanlanmış eğitim modelinin içinde yer alan ters yüz öğrenme, hibrit öğrenmeyi de destekler. Derse gelmeden önce kaynak gönderimi ve elektronik ortamda gerçekleşen video ders ile önce online eğitim tamamlanır. Daha sonra ise önceden aktarılan bilgiler ışığında, sınıf içi etkinliklere ve tartışmalara geçilir. Böylece ders sürecinin daha etkin değerlendirilmiş olduğuna yer verilir. Peki ters yüz edilmiş sınıf veya öğrenme modelinin ne gibi avantajları mevcuttur? Ters yüz öğrenme modeli gerçekten örgün eğitim ile yarışabilir mi? Şimdi bu öğrenme modelinin belli başlı avantajlarına geçelim.

Ters Yüz Öğrenme Modelinin Avantajları Nelerdir?

Ters yüz öğrenme modelinin öne çıkan avantajı, her öğrencinin istek ve ihtiyacına uygun bir öğrenme yöntemini barındırmasıdır. Öğrenci bu eğitim model aracılığıyla istediği yerde ve zamanda dersi takip edebilir. Yine, kendi dinleme hızına göre dersi oynatabilir ve eğitim materyallerini daha etkin kullanabilir. Çünkü ters yüz edilmiş öğrenme modeli, bir öğrenme alanı açar. Bu öğrenme alanını dilediği zaman açan öğrenci; ders videolarını PDF kaynak, ders notu ve diğer ders videoları ile destekler. Böylece ortaya öğrencinin gerçekten öğrenmesini destekleyen bir ders süreci çıkar.

Ters yüz öğrenme modelinin uygulanmasındaki genel avantajlar ise şu şekildedir:

  • Öğrenci istediği yer ve zamanda derse katılabilir.
  • Öğrenciler, kendi öğrenme deneyimi ve hızlarına göre videoları istedikleri gibi takip edebilirler.
  • Videoyu tekrara alıp eksik kaldıkları veya anlamadıkları noktaları geri sarabilirler.
  • Ters yüz edilmiş model, bireysel öğrenmeye de olumlu etkiler sunar.
  • Öğrenci derse hazır şekilde gelir ve konuyu kavradığı için derse daha kolay adapte olur.
  • Öğrenilmesi gereken bilgiler önceden öğrenildiği için sınıf içi etkinliklere de vakit kalır.
  • Öğretmenler, öğrencilerinin kendi öğrenme deneyimlerini ölçmüş olur.
  • Ders saatlerinin daha etkin, yaratıcı ve verimli değerlendirilmesine zaman kazandırır.

Buradan da anlaşılacağı üzere ters yüz edilmiş öğrenme, öğrenme deneyimini kişiselleştiren bir özelliği barındırır. Ayrıca öğrencinin, öğrenme sürecini özelleştireceği için derse ilgi ve katılımı da yüksekmiş olur. Bununla beraber ters yüz edilmiş eğitim modelinin bazı sorunlara yol aşabileceği de değerlendirilir.  Bu sorunları ters yüz öğrenmenin dezavantajları başlığı altında incelersek şunları sıralayabiliriz:

  • Öğrencilerinin video dersi izlememe olasılığı ve derslere hazırlıksız gelmeleri,
  • Okul ve öğrenci bazında teknolojik olanaklara bağlı kalınması,
  • Öğretmenlerin ders kazanımlarına uygun video ders içeriği hazırlayamaması,
  • Öğrencinin öğretmene soru sorumaması ve sınıf içi etkileşimin düşük kalması,
  • Grup çalışmalarını olanaksız kılması.

Buradaki tüm sorunlar, etkin bir analiz ve ölçme-değerlendirme ile çözülebilir sorunlardır. Ayrıca yukarıdaki bazı sorunlar örgün eğitimde de sıkça karşılaşılan sorunlar arasındadır. Örneğin, bazı öğrencilerinin derse hazırlıksız gelmeleri, yüz yüze yapılan derslerde de ortaya çıkar.

Bir önceki dersin konularını ve kazanımlarını kavramayan öğrenciler, örgün eğitiminde de karşılaşılan sorunların merkezinde yer alır. Yine öğretmenlerin video ders hazırlayamama durumu da çözümsüz değildir. Buna yönelik okul ve Milli Eğitim Bakanlıkları aracılığıyla kazanımları içeren video ders bilgi ve materyalleri hazırlanabilir. Ayrıca öğretmenler arası iş birliği ve zümre toplantıları aracılığıyla da öğretmenlerin içerik geliştirmesi sağlanır.

Ters Yüz Eğitim Modeli ile Örgün Eğitimin Karşılaştırması

Pandemi sürecinde önce online eğitime daha sonra da hibrit eğitime geçilmişti. Eğitim dünyasında yaşanan bu gelişmeler, ters yüz eğitim modelinin de tekrar gündeme getirilmesine aracılık etti. Bununla beraber ters yüz eğitim modelinin tamamen uygulanması gibi bir seçeneğe henüz sıcak bakılmıyor. Üniversiteler bunun tam tersi adımları atsa da (bknz: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi https://www.egitim.net/ters-yuz-ogrenme-modeli-hayata-gecirildi/) ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde böyle bir eğitim modeline geçilmesi zor gözüküyor. Bunun nedeni ise kalıplaşan eğitim modeli olan örgün eğitiminin sistemleşmiş olmasıdır.

Ters yüz sınıf modelinin önündeki engellerden biri olan örgün eğitim, yüz yüze eğitim koşullarını içerir. Geleneksel bir anlayış olarak yüz yüze eğitimin her zaman daha verimli bir öğrenmeye aracılık ettiği üzerinde durulur. Örgün eğitim, etkileşimi mümkün kılsa da bazı bireyselleştirilmiş öğrenme yöntemlerinin de önünü keser.

Harmanlanmış eğitim çeşitlerinden biri olarak ters yüz öğrenme de kalıplaşmış örgün eğitimden olumsuz yönde etkilenir. Bununla beraber ters yüz eğitim, örgün eğitim koşullarının tamamen ortadan kalkmasını içermez. Harmanlanmış bir eğitim modeli sunmasından ötürü hem online hem de yüz yüze öğrenmeyi sağlar. Öğrenciler yüz yüze yürütülen derse gelmeden önce video dersleri izleyerek dersin odak konusuna hazırlanmış olurlar. Aslında bu yolla sınıf içi etkinliklere ve tartışmalara da yeteri kadar zaman kalır. Fakat, ters yüz edilmiş öğrenme modeli, tüm avantajlarına rağmen örgün eğitim ile desteklenmediği sürece henüz gündeme alınmayacağını da belirtmiş olalım.

Ters yüz öğrenme modeli nedir, esasen ne iş yarar sorularını yanıtladık. Eğitim dünyası ile ilgili gelişmeleri ve kavramları öğrenmek isterseniz web sitemizi takibe alabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.