Seramik Kursu

Seramik Nedir?

Seramik sanatının ana malzemesi olan seramik katı bir maddedir. Bu madde, inorganik bileşenlerden oluşur. Günlük hayatta daha çok earthenware (toprak eşya), seramik heykel, porselen ve tuğla formunda karşılaşılan bu madde geleneksel seramik ve ileri teknolojik seramik olarak gruplandırılır. Genel olarak seramik için yapılan tanım çok yüksek sıcaklıkta pişirilmiş toprak şeklindedir.  Seramik hem bir endüstri materyali hem de sanat materyalidir. Seramik kurslarında verilen seramik eğitimi seramiğin sanat yönüne ilgi duyanlara hitap eder.

Seramik Sanatı Nedir?

Seramik, kolay deforme olmayıp dış etmenlerden kolay etkilenmez. Kolay temizlenebilmesi, renklendirilebilmesi ve doğa dostu olması da seramik şekillendirmenin bir sanat çeşidi olmasında etkili olmuştur. Seramiğin sanat boyutu seramik çamuru üzerinde elle şekillendirme teknikleriyle süsleme yapılmasıdır.

El sanatları arasında yer alan seramik sanatında kabartma, oyma gibi süsleme teknikleri kullanılır. Günümüzde kullanılan teknik ise sırlama tekniğidir. Bu teknikle birlikte seramik sanatı örnekleri de şekillenmiştir.

Seramik Sanatı Nasıl Yapılır?

Üniversitelerin Güzel Sanatlar fakültelerinde Seramik ve Cam Bölümü okuyanlar ve seramik kursu ile seramik biçimlendirme eğitimi alanlar seramik sanatı yapabilecek yeterliliğe sahip olur. Sanatın yapılışında bilginin yanı sıra el becerilerine sahip olmak önem taşır. Seramiğin yapılışında seramiğin kullanım alanı doğrultusunda farklılık gösterir. Genel olarak seramiğin yapılışı adım adım şöyledir:

  • Kilin hamur haline getirilmesi
  • Çamurda homojen karışım elde edilmesi
  • Temel şekillendirme yöntemleriyle çamura şekil verilmesi
  • Kurutma, fırınlama ve sırlama işlemlerinin tamamlanması

Seramik Kursu Nedir?

Seramik kursu, seramik atölyesi adıyla hizmet veren kurslardır. Seramik kursu seramik üzerine düzenlenen eğitim programıdır. Seramik heykel kursu veya seramik boyama kursu şeklinde eğitim programlarıyla da hizmet veren kurslarda seramik sanatının tüm incelikleri gösterilir. Seramik kursu online eğitim olarak da düzenlenir. Zaman ve mekân konusunda rahatlık tanıyan online eğitimlerde malzemelerin nasıl pratik şekilde kullanılacağına dair ipuçları paylaşılır.

Seramik kursu ücretsiz olarak da verilir. Seramik sanatının ana vatanı Kütahya olsa da ücretsiz seramik kursu İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere pek çok şehirde verilir. Seramik kursuna kimler katılabilir konusunda özel bir ön koşul yoktur. Hemen her yaş grubu sanata ilgi duyar. Hayal gücü geniş el becerisi olan ve çamur şekillendirme için istek duyan herkes seramik kursuna katılım sağlayabilir.

Seramik Kursu Ders İçerikleri

Seramik kursunda seramik ve seramik sanatına dair her konuda detaylara değinilir. Seramik şekillendirme malzemeleri detaylıca anlatılır ve seramik şekillendirme teknikleri üzerinde durulur. Seramik kursu ile seramik dersi alan katılımcılar seramik sanatına dair şu konularda bilgi ve beceriye sahip olur:

  • Plastik çamur yoğurma
  • Sıvama, sucuk ve döküm yöntemlerini kullanarak seramik şekillendirme
  • Farklı seramik şekillendirme yöntemleri ile yarı mamul hazırlama
  • Pano şekillendirme ve sır hazırlama işlemi yapma
  • Seramik boyama
  • Seramik hamuru yapma

Seramik derslerinde üzerinde durulan ana konu başlıkları ise şu şekildedir:

  • Çimdik ve pinçik yöntemi
  • Sucuk ve fitil yöntemi
  • Plaka yöntemi
  • Şablon yöntemi
  • İç boşaltma yöntemi

Seramik Kursunda Eğitim Alanlar Nerede Çalışabilir?

Seramik çömlek kursu seramik sanatını yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmayı sağlar. Kurs sonunda katılımı gösteren belge de verilir. Yeterliliğin göstergesi olan belge sayesinde diğer koşulların da sağlanması durumunda seramik atölyesi kurmak mümkün olur. Seramik imal işçisi olarak çini ve porselen üretim fabrikalarında çalışmak isteyenlerin seramik kursunun yanı sıra Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Serbest Seramik Şekillendirme Kursu adıyla eğitim veren kurslara katılması gereklidir.

Seramik şekillendirme kursu, kişisel gelişim ve hobi kursları arasında oldukça popülerdir. Seramik sektörünün Türkiye’nin hızlı ilerleyen sektörlerden biri olması kursun aynı zamanda değerli bir meslek edindirme kursu olduğunun göstergesidir. Seramik kursu sayesinde seramik ve seramik sanatı hakkında detaylı bilgi edinmek mümkün olur.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.