Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeKestane Yetiştiriciliği Kursu Sertifika Programı

Kestane Nasıl Bir Meyvedir?

Kestane çok yıllık bir bitki çeşididir. Onlarca farklı türü bulunan kestane hem çiğ olarak hem de pişirilerek tüketilir. Bir ağaçtan 150 kg kestane alınabilir. Kestane üretiminde iyi gelir vardır. İklim ve toprak koşullarının uygun olması ve tüketimin yoğun olması nedeniyle Türkiye’de kestane yetiştiriciliği yaygındır. Kestane yetiştiriciliğinin en az fire ile yüksek verimle yapılması için kestane yetiştiriciliği eğitimi almak önem taşır.

Kestane Yetiştiriciliği Kursu Süresi

Kestane yetiştiriciliği kursu eğitim programının süresi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplamda 176 saat olarak belirlenmiştir.

Kestane Yetiştiriciliği Kursu Nedir?

Kestane yetiştiriciliği eğitimi, bahçecilik alanında düzenlenen bir eğitim programıdır. Meslek edindirme kursları arasında bulunan kestane yetiştiriciliği kursu tarım sektöründe bazı işletmeler tarafından kurumsal eğitim olarak da verilir. Eğitim sonunda kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan ve bireylere meslek elemanı olarak çalışma fırsatı sunan sertifika verilir.

Zaman zaman Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığının halk eğitim merkezleri ile iş birliği kapsamında da düzenlenir. Kurs programında; kursiyerlerin bilinçli olarak kestane üretimi yapabilmesi amaçlanır. Eğitim programının sonunda düzenlenen sertifika sınavına konu olan ve mesleki yeterlilik kazandıran kestane yetiştiriciliği eğitimi ders içerikleri şöyledir:

  • Üretim Teknikleri
  • Toprak Hazırlığı
  • Gübreleme
  • Kültürel Bakım
  • Bitki Zararlıları ve Kestane Hastalıkları Mücadele Yöntemleri
  • Kestane Yetiştiriciliği

Kestane Yetiştiriciliği Kursuna Kimler Katılabilir?

Kestane yetiştiriciliği kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir eğitimdir. En az ilkokul mezunu olmak kursa katılmak için yeterli olacaktır; fakat tarım işletmelerine istihdamda en az lise mezunlarına öncelik tanınır. Mesleği yapmaya engel bedensel, ruhsal sorunu olan kişilerin kestane yetiştiriciliği sertifika programına katılmamaları gerekir.

Online Kestane Yetiştiriciliği Kursu Var Mı?

Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Kestane yetiştiriciliği kursu da online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online eğitim programına katılabilir.

Online Kestane Yetiştiriciliği Kursu Faydalı Mıdır?

Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.

Kestane Yetiştiriciliği Kursu Kazanımları

Kestane yetiştiriciliği kursu ile kursiyerlerin tarım sektöründe çalışabilecek yeterliliğe sahip olmasını amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak verilen eğitim sayesinde şu sorular yanıt bulmuş olur:

  • Kestanenin botanik özellikleri nelerdir?
  • Kestane nerede yetişir?
  • Kestane nasıl ekilir?
  • Kestane toprağı nasıl olmalı?
  • Kestane nasıl bir iklimde yetişir?
  • Kestane üretiminde sulama, ilaçlama ve budama işlemleri nasıl yapılır?
  • Kestane toplama zamanı nedir?
  • Kestane nasıl depolanır ve muhafaza edilir?
  • Kestane nasıl pazara hazırlanır?
  • Kestane hastalık ve zararlıları nelerdir?
  • Kestane kanseri nedir?

Kestane yetiştiriciliği sertifika programı tamamlandığında kursiyerler, kestane ekim dikim ortamı hazırlayabilme, kestane için uygun gübreleme tekniklerini uygulayabilme ve kestane hastalık ve zararlıları ile mücadele etme yetisine sahip olurlar.

Kestane Yetiştiriciliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için kestane yetiştiriciliği sertifikası eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika sınavı geçerlilik puanı 100 puan üzerinden en az 45 puan olarak belirlenmiştir.

Kestane Yetiştiriciliği Belgesi Ne İşe Yarar?

Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin konu hakkında bilgi sahibi olduğunun göstergesidir. Kestane yetiştiriciliği sertifikası, bireyin kestane üretiminde meslek elemanı olarak çalışabileceğini gösterir. Tüm sektörlerde mesleki eğitim alan bireyler öncelikli olarak istihdam edilir. Kestane yetiştiriciliği sertifikası olanlar da tarım sektöründe öncelikli olarak istihdam edilirler. Genellikle katılımcıların amacı katılım belgesi veya sertifika almak değil, kestane üretim sürecine tam anlamıyla hakim olarak daha verimli üretim yapabilmektir.

Kestane Yetiştiriciliği Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı kestane yetiştiriciliği sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir.

Kestane yetiştiriciliği sertifikası ile tarım sektöründe çalışmak ister misiniz? Bilgi formunu doldurarak kurs programı hakkında daha fazla bilgiye sahip olun.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.