Ana SayfaBlogEğitimÖğretmenler İçin Rehber: Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi

Öğretmenler İçin Rehber: Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi

Mesleki gelişim söz konusu olduğunda genellikle bunun öğretmenler için de önemli olduğu düşünülmez. Özellikle öğrencilere öğretmenlerin bilmediği bir şey olması hatta sürekli dersle ilgili işlerinin olmaması fikri garip gelir. Oysa öğretmenlerin mesleki gelişimi için yatırım yapması kritik önem taşır. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? Gelin bu konuya açıklık getirelim.

Öğretmenlerin Mesleki Gelişim Eğitimleri

Öğretmenler eğitim sisteminin kilit noktasıdır. Bir öğretmenin kendisine emanet edilen çocukları geleceğe hazırlaması için yalnızca teorik bilgileri aktarması yeterli değildir. Öğretmenlerin teorik bilgileri hangi bilgilerle destekleyerek nasıl anlattığı da önem taşır. Öğretmenlere yönelik eğitimler tam da bu noktada devreye girer.

Öğretmenlerin mesleki gelişimi yalnızca bakanlığa bağlı hizmet veren eğitim kurumlarının düzenlediği sertifika programlarına bağlı değildir. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Gelişimi Destekleme Daire Başkanlığı, öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlayabilme amacı taşır. Kurumda hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında verilen eğitimler şunlardır:

  • Göreve ilk defa atanan öğretmenlerin adaylık eğitimleri,
  • Uzman öğretmen eğitimleri,
  • Başöğretmen eğitimleri,
  • İntibak eğitimleri,
  • Bilgilendirme amacı taşıyan konferans, panel, sempozyum vb. eğitimler.

MEB bu kuruma ek olarak Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) portalını geliştirmiştir. Portal üzerinden verilen öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimleri şöyledir:

  • İklim Değişikliği ve Çevre Eğitimi Semineri
  • Atık Yönetimi ve Sıfır Atık Semineri
  • Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hakları Semineri
  • Kütüphane Organizasyonu ve Kullanımı Semineri
  • İlk Yardım Uzaktan Eğitimi Semineri
  • Geçici Koruma Statüsündeki Çocuklara Rehberlik Hizmetleri Semineri
  • Geçici Koruma Altındaki Çocuklarla Psikolojik Danışma Becerileri Semineri
  • İngilizce Dil Sistemi Öğretim Becerilerinin Geliştirilmesi Semineri
  • Dijital Becerilerin Geliştirilmesi Semineri
  • Etkinlik Temelli Ders Tasarımı

Portalda aynı zamanda bilgi ve deneyim paylaşımıyla öğretmenler arası etkileşimin artırılması sağlanır.

öğretmenlerin alması gereken sertifikalar

Öğretmenlerin Alması Gereken Sertifikalar Hangileridir?

Yazımızın bu aşamasına kadar MEB tarafından, devlet okullarında görev yapan öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitimlere değindik. Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin şahsi olarak katılarak gelişim sağlayabilecekleri eğitim programları da vardır. Bu eğitimlerin sonunda verilen kurs bitirme sertifikaları öğretmenler için güçlü bir özgeçmiş anlamına gelir. Öğretmenlerin alması gereken eğitimler şunlardır:

Kişisel Gelişim Eğitimleri

Öğretmenlerin mesleki tartışmalarda ve akran çatışması gibi durumlarda olaylara farklı yönden bakabilmesi gerekir. Ayrıca eğitimde yaş grubuna göre anlatım teknikleri uygulaması önemlidir. Beden dili eğitimi, satranç, topluluk önünde konuşma eğitimi, etkili sunum teknikleri eğitimi öğretmenler için faydalı olabilecek eğitimlerden birkaçıdır.

Eğitmen Eğitimi

Lise eğitim kademesinde hizmet veren veya yetişkinlere eğitim veren öğretmenlerin eğitimen eğitimine katılması eğitim sürecinin başarılı olmasında avantaj sağlar. Eğiticinin eğitimi olarak da adlandırılan eğitim programı, öğretmenlerin;

  • Eğitmenlik becerilerini geliştirmelerine,
  • Sınıf yönetimi daha etkin yapmalarına,
  • İlgi çekici sunumlar yapabilmelerine olanak tanır.

Robotik Kodlama ve STEAM Eğitimi

Dijitalleşmenin hızlı bir ivme kazandığı günümüzde eğitimin her kademesinde bilgisayar temelli öğrenme gerekli hale gelmiştir. Robotik kodlama ve STEAM eğitimi de bu gerekliliğin sonucunda düzenlenen eğitimlerdir. Sıfırdan ileri seviyeye robotik kodlama eğitimlerine katılan öğretmenler, geleneksel ezberci öğretim yöntemden uzaklaşır. Böylece çocukların eleştirel düşünme, yaratıcılık, soyut düşünme gibi 21. yüzyıl becerileri kazanmasını sağlayabilir. Özellikle de fen ve matematik derslerinin öğretmenlerinin robotik kodlama ve STEAM eğitimine katılmaları mesleki gelişimleri için faydalı olur.

Oyun Terapisi Eğitimi

Öğretmenlerin mesleki gelişimi için faydalı olan eğitimlerden biri de psikoloji eğitimlerinden biri olan oyun terapisi eğitimidir. Oyun terapisi eğitimi, esasında ruh sağlığı profesyonellerinin uzmanlık kazanmak amacıyla katıldığı eğitimlerden biridir. Sertifikaya sahip olup oyun terapi uygulayıcı olarak çalışabilmek için de ruh sağlığı ile ilgili bölümlerden mezun olmak gereklidir. Ancak okul öncesi öğretmenlerinin bu eğitime katılması bilgi edinmek açısından faydalı olur.

Hızlı Okuma Eğitimi

Hızlı okuma, kısa sürede anlayarak okumayı sağlayan teknikler; hızlı okuma eğitimi ise bu tekniklerin aktarıldığı eğitim programıdır. Hızlı okuma sertifikası, öğretmenlerin alması gereken sertifikalar listelerinde başı çeker. Nitekim bu eğitimde öğretilen teknikleri uygulayan öğretmenler çocukların sınavda süre yetmeyecek endişesinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

Temel Pedagoji Eğitimi

Eğitim fakültesinden mezun olan her bireyin temel pedagoji eğitimi alması gerekir. Eğitim programında, öğretmenler için kritik önem taşıyan şu konular ele alınır:

  • Mahremiyet eğitimi,
  • Öz güven eğitimi,
  • Sorumluluk eğitimi,
  • Sınır eğitimi.

P4C Eğitimi (Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi)

Öğretmenlerin mesleki gelişimi için avantajlı olabilen eğitim programlarından biri de çocuklar için felsefe eğitimidir. Çocuklar için felsefe yaklaşımının öğrenildiğini gösteren sertifika devlet okulunda görev yapan öğretmenlerin ders dışı egzersiz genelgesine göre kurs açmasına olanak tanır. Özel sektörde ise etüt merkezlerinde çalışma fırsatı oluşturur.

İşaret Dili Eğitimi

Öğretmenlerin her öğrenciyle sağlıklı iletişim kurabilmesi gerekir. İşaret dili eğitimine katılan bir öğretmen, işitme engelli öğrencileriyle rahatlıkla iletişim kurabilir. Eğitim sertifikası da ek ücret, görevde yükselme gibi avantajlar sağlar.

Özel Eğitim Kursu

Özel eğitim kursu da öğretmenlere yönelik olarak düzenlenen eğitim programlarından biridir. Kurs programında öğretmenlerin özel gereksinimi olan çocuklara karşı farkındalık kazanması sağlanır. Eğitim sertifikası da ek ücret, görevde yükselme gibi avantajlar sağlar.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim portalı olarak öğretmenlerin mesleki gelişimi nasıl olur konusuna açıklık getirdik. Hem MEB mesleki gelişim faaliyetleri hem de bir öğretmenin alması gereken sertifikalar üzerinde durduk. Bizce mesleki gelişim eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişim için de eğitim alınması faydalı olur. Ayrıca öğretmenlerin güncel konuları ve trendleri takip etmesi önem taşır. Öğretmenlerle ilgili içerikler ilginizi çekiyorsa en çok atanan öğretmenlikler yazımızı da okumanızı öneririz. 

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.