Ana SayfaBlogNe İş Yapar?İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?

İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?

Sözel bölüm öğrencileri için ilahiyat iş imkanları, bir başka ifadeyle ilahiyat okuyunca ne olunur merak konusudur. Ne iş yapar yazı dizimizde bu konuya da açıklık getirerek ilahiyat mezunları ne iş yapar konusuna açıklık getiriyoruz. İşte detaylar 👇

İlahiyat Ne İş Yapar?

İlahiyat bölümü mezunu için geçerli ilahiyat meslekleri ve bu mesleklerdeki görev tanımlarına kapsamlı olarak değineceğiz. Yalnız bu noktada eğitim süresi yanıtı belirleyen bir detaydır. Bu nedenle ilahiyat fakültesi ile ilahiyat meslek yüksekokulu mezunu için iş tanımının ne olduğunu ayrı ele alacağız. Böylece 2 yıllık ilahiyat ile 4 yıllık arasındaki fark ortaya çıkmış olacaktır; fakat öncesinde genel olarak ilahiyat bölümü hakkında bilgi verelim.

İlahiyat bölümü hem 2 yıllık hem de 4 yıllık eğitim verilen bir bölümdür. Bölümün amacı din öğretilerini kazandırmaktır. Bölümde Kur’an-ı Kerim tarihi ile Kur’an ilimleri gibi konular üzerinde durulur. Aynı zamanda Kur’an’ı yorumlanma yöntemleri öğretilir. İlahiyat bölümünün temelini Kur’an okuma, tefsir ve hadis dersleri oluşturur. İlahiyat mezunun bir kişi din işlerinde uzman konumunda çalışma imkanına sahip olur.

2 Yıllık İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?

İlahiyat okumak isteyip çok yüksek puan alamayan kişiler ilahiyat ön lisans programını tercih edebilirler. 2 yıllık bölüm mezunları için çalışma alanı 4 yıllık mezunların çalışma alanından farklı değildir. Mezunlar Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilirler. İlahiyat bölümünü 2 yıllık okuyanların dezavantajı din işlerinde 4 yıllık ilahiyat bölümünden mezun olanlara öncelik tanınmasıdır. Kamuda derece ve maaş da 4 yıllık mezunlarından daha düşük olur.

Açıköğretim İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?

Açık öğretim fakültesi sayesinde açıktan birçok bölümü okuyarak meslek sahibi olmak mümkündür. Açık öğretim bölümlerine ilahiyat da dahildir. Açık öğretimde ilahiyat okuyanların çalışma alanı ve iş tanımı, örgün öğretim mezunları için geçerli olduğu gibi Diyanet’e bağlı kurum ve kuruluşlardır. Açıktan ilahiyat okuyanların dezavantajı, örgün öğretim mezunlarına öncelik tanınmasıdır.

4 yıllık ilahiyat mezunları ne iş yapar

4 Yıllık İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?

Yazımızın bu aşamasına kadar ilahiyat bölümünün hakkında bilgi verip mezunların çalışma alanlarına işaret ettik. İlahiyat okuyunca ne olunur konusunu biraz daha detaylandıracak olursak mezunlar imam hatip liselerinde meslek dersleri öğretmeni ve Arapça öğretmeni olarak çalışabilirler. Aynı zamanda ilahiyatçı unvanı ile din hizmetleri alanında danışmanlık yapabilirler.

Osmanlıca ve Arapça dillerinde uzmanlaşan ilahiyatçılar Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne bağlı arşivlerde veya özel arşivlerde çalışabilirler. Lisansüstü eğitim alan mezunların, ilahiyat fakültelerinde öğretim elemanı olmaları da mümkündür. İlahiyat bölümlerinden mezun olan kişiler; Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında görev yapabilirler.

İlahiyat bölümlerinden mezun olan kişiler; müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur’an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin unvanlarıyla çalışırlar. İlahiyat iş imkanları biraz önce belirttiğimiz üzere geniştir. Bununla birlikte mezunlar çoğunlukla camiler ve Kur’an kursu verilen kurumlardır.

Mezunlar, ilahiyat fakültelerinde aldıkları eğitimi iş dışındaki yaşamlarında da kullanabilirler. İlahiyatçıların toplumda din konusunda yol gösterici olarak görüldüğü açıktır. Nitekim İslam dinini öğrenmek isteyen kişilerin ilk danışacakları kişiler ilahiyatçılardır. Müftülük yapan bir ilahiyat mezunu ile imamlık yapan veya Kur’an Kursu öğreticisi olarak çalışan mezunların görevleri küçük farklılıklar gösterir.

Müftünün Görevleri

  • Toplumu İslamiyet hakkında bilgilendirmek,
  • Din hizmetlerini düzenlemek ve denetlemek,
  • Diyanet işleri başkanlığını temsil etmek,
  • Din hizmetlerini denetlemek,
  • Dini günlerde verilecek fitre oranını tespit etmek,
  • Caminin açılma ve kapanma saatlerini belirlemek,
  • Fetva ya da vaaz vereceği konuyu belirlemek.

İmamın Görevleri

  • Cemaate namaz kıldırmak,
  • Ezan okumak,
  • Dini konular hakkında müminlere bilgi vermek,
  • Cami içinde düzen sağlamak,
  • Hutbe okumak.

Müezzinin Görevleri

  • Camilerde ezan okumak,
  • Sala vermek,
  • Namazlarda tesbih ve selam duaları okutmak.

Kur’an Kursu Öğreticisinin Görevleri

  • Hafızlık Eğitim Programına göre hafızlık çalıştırmak,
  • Kurs ortamının imanın gerektirdiği gibi temiz ve düzenli olmasını sağlamak,
  • Müftülük tarafından organize edilen seminerlere ve eğitimlere katılmak,
  • Öğrencilerin yiyecek ve içecek işlerini düzenlemek,
  • Namaz sureleri ve dualarını ezberleterek meal öğretmek.
  • Öğrencilere siyer, ibadet, ahlak ve itikat öğretmek.

Din Hizmetleri Uzmanının Görevleri

  • Din hizmetlerinin sunulmasına yönelik araştırma yapmak,
  • Aile ve dini rehberlik büro veya merkezlerinde görev almak,
  • Manevi danışmanlık hizmeti sunmak,
  • Vaaz ve irşat (doğru yolu gösterme) faaliyetlerinde bulunmak.

Vaizlerin Görevleri

  • İrşat ve rehberlik hizmeti sunmak,
  • Müftülükçe belirlenen yerlerde takrir (yerleştirme) yöntemiyle vaaz vermek,
  • Proje ve rapor hazırlayıp amire sunmak,
  • Seminer, panel, sempozyum gibi toplantılara katılmak,
  • Hutbe metni hazırlamak,
  • Vaaz görevinden muaf tutmak.

İlahiyat Okuyanlar Din Kültürü Öğretmeni Olabiliyor Mu?

İlahiyat mezunlarının en çok merak ettiği konu din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışıp çalışamayacaklarıdır. Dinlerin “bilimsel bir tutumla” incelendiği bir bölüm olan ilahiyattan mezun olmak, kişileri din alanında uzman konumuna yerleştirir. Bu durum, bölüm mezunları için din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olma hakkı olduğu sonucunu doğurur. Ne var ki bu önerme tartışmalara sebebiyet vermiştir.

Geçmiş dönemlerde ilahiyat mezunları formasyon almak suretiyle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışabiliyorlardı. Bu durumu değiştiren, bir din kültürü öğretmeni tarafından Danıştay’a açılan dava olmuştur. İlahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanmasının iptali yönündeki talep ile açılan davada, itiraz incelendiğinde hukuk devleti ile eşitlik ilkelerine aykırılık tespit edildi.

Millî Eğitim Bakanlığı karara itiraz etse de karar kesinleşti. Mezunlar yalnızca imam hatip liselerinde meslek dersleri öğretmeni ve Arapça öğretmeni olarak çalışabilirler şeklinde karar verildi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafınca yapılan değişikliğe göre ise şu dersleri aldığını belgelendiren kişiler ikinci öncelikli olarak din kültürü ve öğretmenliği yapabilirler:

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Ortaokullarda ve Liselerde Okutulan din, ahlak ve değerler alanındaki dersler
İmam Hatip Ortaokullarında okutulan Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dinî Bilgiler dersleri
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri
Temel İslam Bilimleri dersleri
Osmanlı Türkçesi
Arapça
Türk İslam Sanatları dersleri

Hüsn-i Hat Yazı Çeşitleri
Türk İslam Sanatı Tarihi

İlahiyat Maaşları Nasıldır?

İlahiyat mezunlarının birkaç farklı mesleki unvan ile çalışabileceklerine değinmiştir. İlahiyat mezunları maaşları bu mesleki unvanlara göre farklılık gösterir. Aynı zamanda yazımızın başında da belirtiğimiz üzere 2 yıllık mezunların maaşları ile 4 yılık mezunların maaşları arasında da farklılık vardır.

Maaş durumu, evli ve bekar olma durumlarına göre değişiklik gösterir. İmam ve müezzin maaşları başlangıç için asgari ücrettir. Vaiz maaşları daha yüksektir. İlahiyat öğretmen maaşları 2022 yılında %40 oranında zamlanmıştır. Ayrıca maaşlar Öğretmen Meslek Kanunu kapsamında uzman öğretmen ve başöğretmen maaşı olarak ayrılmıştır.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim haber portalı olarak hangi mezuniyetin kişilere nasıl avantajlar sağlayacağına değinerek bölümleri okuyan kişiler için gelecek öngörüsü oluşturmayı hedefliyoruz. Bu defa da ilahiyat mezunları ne iş yapar konusuna açıklık getirmek istedik. Bölümden mezun olanların kamu sektörüne atanmasının yüksek olasılık taşıdığının; fakat alımın süreklilik göstermeyebileceğinin altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz. Daha farklı meslekler hakkında da bilgi edinmek isterseniz ‘Ne iş yapar’ yazı dizimizi inceleyebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.