Ana SayfaBlogGeleceğin Meslekleri Nelerdir?

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Teknolojinin devrimsel gelişmeleri başlattığı günümüzde, özellikle de meslek önerileri arayışındakiler geleceğin meslekleri nelerdir sorusuna yanıt arıyor. Biz de geleceğin en iyi meslekleri hakkında ipuçları paylaştık.

Gelecekte ön plana çıkması muhtemel mesleklere değinmeden önce geleceğin mesleği nedir konusuna açıklık getirelim. Geleceğin mesleği olarak ifade edilen meslek grupları, gelecekte ihtiyaç duyulması ve çok kazandırması olasılığı yüksek mesleklerdir. Yazımızda gelecekte popüler olabileceğinden bahsettiğimiz meslekler, fütüristlerin farklı disiplinlerden ve gerçekçi planlardan faydalanarak multidisipliner yaklaşımla sunduğu öngörülerdir.

Gelecekte Hangi Meslekler Öne Çıkacak?

İş dünyasında manuel sistemlere otomasyonlara; eğitim dünyasında statik sistem dinamik sistemlere dönüştü. Bu durum meslek piyasasını da dönüştürdü. Değişim tüm alanlarda devam ederken geleceğe ilişkin öngörüler ortaya kondu. Alanında otoritelerin fikirleri alınarak oluşturulan Dünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri raporuna göre gelecekte şu meslekler en popüler meslekler arasında yer alacaklar:

  • Veri Bilimci
  • Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Uzmanlığı
  • Büyük Veri Uzmanlığı
  • Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanlığı
  • Proses Otomasyon Uzmanlığı
  • İş Geliştirme Uzmanlığı
  • Dijital Dönüşüm Uzmanlığı
  • Bilgi Güvenliği Analistliği
  • Yazılım ve Uygulama Geliştiriciliği
  • Nesnelerin İnterneti (Iot) Uzmanlığı
  • Proje Yöneticiliği
  • İşletme Hizmetleri ve Yönetim Müdürlüğü
  • Veri Tabanı ve Ağ Uzmanlığı
  • Robotik Mühendisliği
  • Stratejik Danışmanlık
  • Yönetim ve Organizasyon Analistliği
  • Fintech Mühendisliği
  • Organizasyonel Gelişim Uzmanlığı
  • Risk Yönetimi Uzmanlığı

Alanında otoriteler birçok mesleği yakın geleceğin meslekleri arasında değerlendirmiştir. Günümüzde ihtiyaç duyulan ve önümüzdeki 10 yılda gözde meslek olacak meslekler şunlardır:

  • Robotik Mühendisliği
  • Büyük Veri Uzmanlığı
  • Kuantum Bilgisayar Programcılığı
  • Yapay Zekâ Sağlık Teknisyeni
  • Giyilebilir Teknoloji Mühendisliği
  • Blockchain Geliştiriciliği
  • Drone Pilotluğu
  • Sentetik Biyoloji Uzmanlığı
  • E- Spor Koçluğu
  • 3D Biyoyazıcı Mühendisliği
  • Çocuk Yardımcı Botu Programcılığı
  • Ekoloji uzmanlığı
  • Genetik

Dünya Ekonomik Forumu Mesleklerin Geleceği Raporu, günümüzün ve geleceğin yetkinliklerini ise şu şekilde belirlemiştir:

20202025
Karmaşık problem çözmeAnalitik düşünme ve inovatif olma
Eleştirel düşünmeAktif öğrenme ve öğretim teknolojileri
YaratıcılıkKarmaşık problem çözme
İnsan yönetimiEleştirel düşünme ve analiz
Başkalarıyla koordine çalışmaYaratıcılık orijinallik ve girişimcilik
Duygusal zekâLiderlik ve sosyal etkileme gücü
Yargı ve karar vermeTeknoloji kullanımı
Servis yönelimiTeknoloji tasarımı
Müzakere yönetimiStresle başa çıkma
Bilişsel esneklikMuhakeme ve fikre dönüştürme
Türkiye'de geleceğin meslekleri nelerdir

Türkiye’de Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Yeni meslekler ortaya çıkmasındaki nedenin teknolojideki gelişmeler ve dijital dönüşüm olduğu açıktır. Türkiye’nin Endüstri 4.0’ın getirdiği yenilikleri tam anlamıyla yakalamış olduğunu söylemek yanlış olur. Nitekim Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2021 Raporu, dijitalleşme hızının 5 üzerinden 3,24 olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda geleceğin meslekleri nelerdir sorusunun yanıtı globalden farklılık gösterebilir.

Dünyanın dördüncü sanayi devrimiyle gelen teknolojileri günlük hayata ve iş dünyasına nasıl uyarlandığı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye biraz geriden gelmektedir. Bununla birlikte yerli ve milli yazılımlara verilen önem ve “akıllı toplum” olma yolunda atılan adımlar umut vericidir. Ülkemiz için önümüzdeki 5 yılın meslekleri listesinde yerini alabilecek meslekler şunlardır:

Siber Güvenlik Uzmanlığı

Siber güvenlik son yıllarda önem kazanan alanlardan biridir. Hem bireysel hem kurumsal olarak siber güvenliğin sağlanması bilgi güvenliği için kritik önem taşır. Her geçen gün veri sızıntısı haberlerindeki artış siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyacın artacağının göstergesidir.

Siber güvenlik uzmanı pozisyonunda çalışmak için üniversitelerde siber güvenlik veya ilgili alanlarda okumuş olmak gereklidir. Ağ ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışanların mezun olduğu bölümler genellikle bilgisayar mühendisliği, elektrik/ elektronik mühendisliği ve bilgisayar programcılığı şeklindedir. Siber güvenlik uzmanının görevi bağlı bulunduğu işletmede siber saldırı olasılığını ortadan kaldırmak ve veri güvenliği sağlamak üzere çalışmalar yapmaktır.

İnsan Kaynakları Uzmanlığı

İnsan kaynakları uzmanlığı günümüzde en geçerli meslekler arasında bulunur. Bunun önümüzdeki yıllarda devam etmesi olasılığı yüksektir. Yapay zekanın yansımalarından olan İK otomasyonları aksini akla getirse de insan kaynakları alanında uzman seviyesindeki kişilere ihtiyaç artacaktır.

İnsan kaynakları uzmanı olmak için alanda deneyim kazanmak önem taşır; fakat bunun için de eğitim almak gerekir. Nitekim insan kaynakları eğitimi veren kurumlar da son yıllarda popülerleşmiştir. İş gücü analisti veya veri analisti gibi unvanlarla çalışabilecek insan kaynakları uzmanı olabilmek için; iktisat, sosyoloji, çalışma ekonomisi gibi bölümlerden mezun olup İK eğitimi almak gereklidir. Bu unvana sahip olan kişilerin temel sorumluluğu bağlı bulundukları kurumlardaki insan kaynağını en yüksek verimi alabilecek şekilde yönetmektir.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı

İşletmelerin vizyonunuz nedir sorusuna verdikleri yanıt dijital dönüşümü gerçekleştirmektir. Bu vizyonu gerçekleştirmek için pek çok işletme geleneksel pazarlama yöntemleri yerine dijital pazarlama araçlarını kullanmayı tercih eder. Dijital pazarlama uzmanlığı Türkiye’deki yetenek dönüşümünün göstergesi sayılabilecek bir meslektir. Nitekim dijital dünyada kurumsal varlığı güçlendiren bir dijital pazarlama uzmanı olmak için diploma veya sertifika gerekli değildir.

21. yüzyıl becerilerine ve SEO (Search Engine Optimization/ Arama Motoru Optimizasyonu) ile SEM (Search Engine Marketing/ Aama Motoru Pazarlaması) bilgisine sahip olmak dijital pazarlama uzmanı olmak için yeterlidir. Bu meslekte önemli olan beceri ve dijital okuryazarlığın gelişmiş olmasıdır.

Yazılım Geliştiriciliği (Yazılım Geliştirme Uzmanlığı)

Hemen her alanda büyük kolaylık sağlayan bir yazılım bulmak mümkündür. Bunu sağlayan yazılım geliştiricileridir. Yazılım geliştiriciliği kaybolması mümkün olmayan bir meslektir. İş dünyasında yazılım geliştiricilerine olan ihtiyaç her zaman vardır. Dolayısıyla bu mesleği 10 yıl sonra geleceğin meslekleri arasında da görebilirsiniz.

Mekatronik Mühendisliği

Geleceği olan bölümler arayışındaysanız 4 yıllık bir lisans bölümü olan Mekatronik Mühendisliği bölümünü tercih edebilirsiniz. Mekatronik Mühendisliği; makine, elektronik ve yazılım alanlarını kapsayan bir meslektir. Bu mesleği icra etmek için sayısal becerilerin güçlü olması önem taşır. Günümüzde bu meslek için bölüm okuyan kişilerin kendi alanlarında çalışmaları pek mümkün olmayabilir; fakat ilerleyen yıllarda mekatronik mühendisliği popülerliğini artıracaktır.

Genetik Mühendisliği

Dünyanın hiçbir ülkesinde doğrudan genetik mühendisliği adıyla açılmış bir lisans programı yoktur. Genetik mühendisliği yapmak isteyenlerin Moleküler Biyoloji ve Genetik okuması gerekir. Bölüme olan talep DNA ile ilgili araştırmalardaki artışın da etkisiyle son yıllarda artış göstermiştir. Ne var ki bu bölümden mezun olanlar daha çok yurt dışında yüksek gelirle istihdam fırsatı yakalayabilir. Dolayısıyla mesleğin en fazla beyin göçü veren mesleklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun Geliştiriciliği

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayımlanan Dijital Oyunlar Raporuna göre, köklü bir geçmişe sahip olan dijital oyun sektörü hızlı büyüyen bir endüstri haline gelmiştir. Dünya oyun sektörünün 159 milyar dolara ulaşması oyun geliştiricilerine olan talebi de açıklar. Oyun yazılımcılığı olarak da ifade edilen oyun geliştiriciliği mesleği için yazılım alanında eğitim almak ve programlama dillerini öğrenmek önem taşır.

Gelecekte Kaybolacak Meslekler Nelerdir?

Yapay zekâ teknolojisi ve robotik alanda gerçekleşen gelişmelerle birlikte bazı mesleklerin kaybolacağı endişesi ortaya çıkmıştır. Öyle ki, bilgi teknolojileri tüm meslekleri şekillendirmeye başlamıştır. Elbette “yapay zekâ meslekleri ele geçirecek” şeklinde önermede bulunmak doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle de kreatif işleri yapanlar için (ressam, yazar, tasarımcı) yapay zekanın böyle bir etkisinin olması pek de mümkün değildir. Bununla birlikte uzmanların öngörülerine göre şu mesleklerin risk altında olduğunu belirtebiliriz:

  • Sigorta çalışanları
  • Finans analistleri
  • Çiftçiler
  • Şoför ve pilotlar
  • Banka çalışanları

Özetle;

Dünya değişirken yeni meslekler türemiş ve bazı meslek grupları kaybolma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Biz de bu gerçekten hareketle geleceğin meslekleri nelerdir sorusunu hem dünya hem de Türkiye bazında yanıtlamaya çalıştık.  Bu sayede, özellikle de seçilebilecek meslekler arayışında olup hangi mesleklerin geleceği var öğrenmeye çalışan kişilere yardımcı olmak istedik.

Paylaştığımız bilgiler ışığında en popüler mesleklerin yazılım ve bilişim alanında olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda akademik eğitimin yanı sıra bilişim kursları tarafından verilen eğitimleri alarak da kendinizi geliştirmenizi öneririz. Meslek tercihi yaparken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Meslek Seçimi Nasıl Yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.