Ana SayfaBlogHangisi Daha İyi?Adil Bir Sıralama: En İyi Hukuk Fakülteleri

Adil Bir Sıralama: En İyi Hukuk Fakülteleri

Çalışma yaşamınızda temas ettiğiniz her insan için adaleti sağlamak veya adaletin sağlanmasına aracı olmak sizce de muhteşem bir haz yaratmaz mı? Saygın bir hukuk mesleğine sahip olmak istiyorsanız; fakat hukuk fakültesi en iyi üniversite hangisi bilmiyorsanız doğru sayfadasınız. Mezun ve öğrenci yorumlarını, taban puanlarını, akademik kadroyu ve barolar birliği tarafınca yapılan açıklamaları dikkate alarak en iyi hukuk fakülteleri listesi oluşturduk.

Türkiye’deki En İyi Hukuk Üniversiteleri

Türkiye’de, ülkenin adalet sistemi için avukat yetiştiren 91 hukuk fakültesi mevcut. Bu üniversitelerin başarısının en önemli göstergesi taban puanıdır. Bu bağlamda en yüksek taban puanına göre en iyi 10 hukuk fakültesi listesi şöyle:

ÜniversiteBölüm AdıTaban Puanı
Koç ÜniversitesiHukuk (Burslu)530,685
Galatasaray ÜniversitesiHukuk528,448
İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiHukuk (Burslu)520,224
TOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiHukuk (Burslu)509,852
İstanbul ÜniversitesiHukuk (UOLP/ Uluslararası Ortak Lisans Programı) (Ücretli)504,601
Yeditepe ÜniversitesiHukuk (Burslu)503,396
Özyeğin ÜniversitesiHukuk (Burslu)496,637
İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiHukuk (%50 İnd.)492,336
Boğaziçi ÜniversitesiHukuk491,727
Altınbaş ÜniversitesiHukuk (UOLP)(Burslu)      486,500

Hukuk fakülteleri için ‘en iyi’leri belirleyen unsurlardan biri de Türkiye Barolar Birliği’nin hukuk eğitimi ve öğretimindeki standartları belirlemek amacıyla yaptığı ölçme değerlendirme çalışmalarıdır. Bu çalışma, Türkiye’deki tüm hukuk fakültelerindeki dekanların katılımıyla yapılır.

Araştırma kapsamında fakülte dekanlarına akademik kadro, fiziki kapasite/kütüphane olanakları, eğitim öğretim faaliyetleri, yayınlar ve etkinlikler başlıklarında sorular yöneltilmiştir. En güncel araştırma 2017 yılında yapılan araştırmadır. Barolar Birliği araştırması kapsamında en başarılı hukuk fakülteleri şunlardır:

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Türkiye Barolar Birliği’nin 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye’nin en iyi hukuk fakültesi 1874’te kurulmuş olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesidir. Nitelikli akademik kadroya sahip olan fakülte, en köklü geçmişi olan hukuk fakültesidir. Fakültedeki kütüphane yabancı hukuk literatürü bakımından da zengindir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, araştırma ve bilimsel üretimde öncüdür. Akademik kadrosu en iyi hukuk fakülteleri arasında ilk sırada yer alan üniversite de 197 öğretim elemanına sahip olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesidir.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk hukuk okuludur. 57 akademisyenin görev yaptığı fakülte, dört binadan oluşmaktadır. Fakültede öğrencilere deneyim kazandıran duruşma salonu da vardır. Fakültede dünya standartlarında bir kütüphanenin bulunması da hukuk öğrencileri için önemli bir detaydır. Fakültenin yayımladığı bir hukuk dergisi de vardır.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi de listenin ilk 2 üniversitesi gibi köklü bir fakültedir. Fakülte, güçlü ve zengin akademik kadrosuyla başarıyı garantiler. Öğrencilere sunulan imkanlar da fakülteyi en iyiler arasına yerleştirmeyi başarmıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye’deki en iyi hukuk eğitimini verme iddiasında bulunan bir üniversitedir. Yapılan araştırma da bu iddiayı doğrular nitelikte. En prestijli devlet üniversitelerinin başında gelen Dokuz Eylül Üniversitesi, 7 kürsüye sahiptir. 50.000’e yaklaşan kitap koleksiyonu ve süreli yayınları da fakültenin başarı nedenlerinden biridir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarından biridir.

Barolar Birliği’nin araştırmasında 100 puanın üzerinde puan alan (yüksek puandan düşük puana) diğer hukuk fakülteleri şunlardır:

  • Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Araştırma sonucunda en yüksek puana sahip olan ilk 5 üniversite devlet üniversitesidir. En iyi özel hukuk fakülteleri arasında ilk sırada gelen üniversite Bahçeşehir Üniversitesidir. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi, ABD’de avukatlık yapma imkânı ve ABD’de 5 eyalette baro sınavına girme hakkı sunar. Bu üniversitenin hukuk öğrencileri; sempozyumlar, konferanslar, eğitim çalışmaları ile “öğrencilik yıllarında meslekî atmosferi soluma” fırsatına sahip olur. Üniversitede “Avrupa Uluslararası Kurumlar ve Mahkemeler” etkinliği kapsamında yapılan ziyaretler ve ulusal ve uluslararası farazî dava yarışmaları da fakülteyi ‘en iyiler’ listesine yerleştiren özelliklerdir.

en iyi hukuk fakülteleri

Dünyanın En İyi Hukuk Fakülteleri

Yazımızın bu aşamasına kadar hukuk fakültesinde en iyi üniversiteler listesini Türkiye için oluşturmuştuk. Gelelim dünya çapındaki en iyilere. Aşağıdaki üniversiteler; akademik itibar, ilk kez Baro sınavını geçme oranı (ABD’deki hukuk fakülteleri için) ve hukuk derecesi sayısı doğrultusunda belirlenmiş en iyi hukuk fakültelerinin bulunduğu üniversitelerdir:

  • Harvard Üniversitesi
  • Oxford Üniversitesi
  • Cambridge Üniversitesi
  • Yale Üniversitesi
  • Stanford Üniversitesi
  • New York Üniversitesi
  • Columbia Üniversitesi

Yurt dışındaki en iyi hukuk fakülteleri arasında ilk sırada yer alan Harvard Üniversitesi, Amerika’nın en prestijli hukuk fakültesine sahiptir. Üniversitenin iş bulma oranı %90 olarak belirlenmiştir. Dünyanın en büyük akademik hukuk kütüphanesi Harvard Üniversitesindedir. Amerika’nın 19. başkanı Rutherford B. Hayes ve 44. başkanı Barack Obama Harvard mezunudur.

Hukuk Fakülteleri Hakkında SSS

Hukuk Okumak Zor Mu?

Zorluk göreceli bir kavramdır. Bununla birlikte öğrencilerin ve mezunların yorumlarına göre hukuk okumak zordur. Hatta “hukuk okumak, hukuk kazanmaktan daha zordur” şeklinde söylemlerle karşılaşmak mümkün.

Hukuk Kazanmak İçin En Az Kaç Puan Gerekir?

Hukuk kazanmak için yoğun bir çalışma temposuna girmek gerekir. Hukuk fakültesinde en yüksek taban puan vakıf üniversitesinde 530,68 olmuştur. Devlet üniversitesinde ise taban puan 528,45’tir. Hukuk fakültelerine giriş için gereken başarısı sırası ilk 100 bindir.

Hukuk Fakültesinde Kaç Yıl Kalma Hakkı Var?

Hukuk fakültesi öğrenim süresi 4 yıldır. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanuna göre 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıldır. Üniversite verilen süre zarfında tamamlanmazsa öğrencilik hakkı kaybedilir. Öğrencilik hakkının kaybedilmesi, üniversite ile ilişiğin kesilmesi değil, öğrencilik statüsünün kaybedilmesi demektir.

Özetle;

Avukat, savcı, hâkim ve kaymakam olmak isteyenler için hukuk fakülteleri karşılaştırma sonuçlarına göre en iyi hukuk fakülteleri sıralaması oluşturduk. Taban puanına göre öne çıkan üniversite, bir vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi olurken; barolar birliği en iyi hukuk fakülteleri listesinde (2017) öne çıkan üniversite İstanbul Üniversitesi olmuştur. Hukuk fakültesi okuyacaksanız önünüzde dört seneyi kapsayan uzun bir süreç var. Bu sürecin sonunda savcı olmak isterseniz sürece ilişkin detayları aktardığımız şu yazımızı da okumanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.