Ana SayfaBlogEkonomi Mezunu Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

Ne iş yaptığı en çok merak edilen departmanlardan biri de ekonomi departmanıdır. Az çok herkesin kafasına ekonomi ile ilgili genel uygulamalar gelse de bu alanda çalışanlar bilgi birikimlerine bağlı olarak pek çok farklı işle uğraşırlar. Bu birimin başlıca çalışan kitlesi ise ekonomi bölüm mezunlarıdır. Biz de yazımızda ekonomi mezunu ne iş yapar ve nerelerde çalışabilir sorusunu yanıtlayacağız. İşte bölüm mezunlarına dair merak edilenler ve cevapları👇

Ekonomi Bölüm Mezunu Ne İş Yapar?

Ekonomi bölüm mezunlarının yaptıkları işlere göz atmadan önce mezunların okudukları bölüm hakkında bilgiler verelim. Eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan ekonomi bölümü; finans, istatistik ve ekonomi uygulamaları üzerine bir lisans programıdır. Bölüm mezunları, 4 yıllık eğitim sürecinde ekonomi yönetimi ile mikro-makro ekonomi politikaları hakkında gerekli bilgileri öğrenmiş olurlar.

Bölüm mezunları, aldıkları eğitim neticesinde ekonomi ve sayısal verileri analiz etme yeteneği kazanırlar. Bu yetkinliklerini de başta finans ve ekonomi alanı olmak üzere diğer pek çok farklı sektörde kullanma imkânına sahip olurlar. Peki bölüm mezunlarının dahi merak ettiği bir soru olarak ekonomi mezunlarının yapabilecekleri işler ve görevler hakkında neler diyebiliriz?

Öncelikle ekonomi alanının sosyal bilim dallarından biri olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu da demektir ki diğer pek çok sosyal bilim dalı gibi ekonomi bilimi de ucu bucağı olmayan birçok konuyu içine alır. Ayrıca ekonomi alanı disiplinlerarası çalışmalarda da en çok kullanılan bilim dallarından biridir. Mezunlar, direkt ekonomi ve finans alanında çalışabilecekleri gibi ekonominin ayak bastığı hemen hemen çoğu iş alanında da çalışmayı tercih edebilirler.

Ekonomi mezunlarının yaptıkları işlere göz atarsak ise şunu net olarak söyleyebiliriz. Ekonomi bölümü mezunları, temel olarak ekonomi bilgi ve verilerini analiz ederek çalıştıkları kuruma fayda sağlarlar. Bununla beraber ekonomi mezunları, çalıştıkları birime veya iş dalına bağlı olarak finans alanına dair tavsiyelerde bulunurlar. Genel olarak ekonomi bölüm mezununun yaptıkları işlere dair şöyle bir sıralama yapmak mümkündür:

  • Ekonomi piyasasını ve fiyat politikalarını takip eder.
  • Piyasayı gözlemleyip bilgi ve verileri analiz eder.
  • Analiz ettiği verileri raporlar ve dosya hâlinde kuruma sunar.
  • Günlük, haftalık ve aylık olarak piyasa, bütçe ve gelir-gider dengesini analiz ederek denetler.
  • Sektör ve iş analizi yaparak kurumun mali durumunu ele alır.
  • Kısa ve uzun vadeli bütçe ve finans planlamaları yaparak kurumun mali işlerini kontrol eder.
  • Diğer departman ve birimler ile iş birliği hâlinde kurumun mali işlerinin planlamasını yapar.

Yukarıdaki işler, ekonomi mezununun çalışacağı iş alanına göre değişebilir niteliktir. Bununla birlikte özel sektörde çalışan bir ekonomi bölüm mezununun iş tanımında çoğunlukla bu görevlere yer verilir.

Ekonomist Ne İş Yapar?

Ekonomi bölüm mezunlarının hedefleyebilecekleri mesleklerden biri ekonomistliktir. Ekonomistler, çoğunlukla ekonomi, iktisat, finans, muhasebe ve istatistik gibi ilgili bölümlerden mezundurlar. Ekonomist olmak için ilgili bölüm eğitimlerini tamamlamak dışında sayısal analiz yeteneği, ekonomi gündemini takip etmeye ilgi duymak, aktarma becerisine sahip olmak ve iktisat ile beraber siyasi tarih okumaları da yapmak gerekir. Ayrıca küresel finans alanını değerlendirip piyasaları analiz etmek için de İngilizce bilmek gerekecektir. Tüm bu mesleki gereklilikler, ekonomist olarak piyasa gündemini etkin şekilde değerlendirmeyi içerir. Peki ekonomist unvanına sahip kişiler nerelerde çalışabilirler?

Ekonomistleri daha çok televizyon ekranlarındaki tartışma programlarından tanıyor olabilirsiniz. Bu da ekonomistlerin siyaset bilimciler gibi danışman veya bağımsız çalışabilme durumundan kaynaklıdır. Danışman olarak çalışan ekonomistler, sık sık ekonomi gündemini analiz etmek ve değerlendirme amacıyla kitle iletişim araçlarını kullanırlar. Böylece esas işleri olan gündemi takip ederek çıkarımlarda bulunma görevini de yerine getirirler.

Ayrıca danışmanlık kapsamında pek çok kuruma, şirkete ve kişiye de gerekli bilgi ve verileri sunarak finans ile ilgili tavsiyelerde bulunur. Buradan da hareketle diyebiliriz ki ekonomistler çoğunlukla özel sektörde çalışma imkanına sahiptir. Şu anda ekonomist unvanı ile kamu kurumlarına atama söz konusu değildir. Bununla beraber ekonomi mezunları belli başlı kamu memur unvanlarına sahip olarak ilgili kurumlarda görev alabilirler? Gelin şimdi mezunların çalışabileceği iş alanları başlığı altında bu kurumlara göz atalım.

Ekonomi Mezunu İş Alanları Nelerdir?

Ekonomi mezunlarının pek çok alanda çalışabileceğinden söz etmiştik. Şimdi bunu biraz daha açalım. Öncelikle ekonomi bölüm mezunlarının başlıca çalışma alanlarından söz açalım. Ekonomi bölüm mezunları genellikle bankacılık, dış ticaret, denetçilik, mali müşavirlik ve ithalat-ihracat alanlarında çalışmayı önceledikleri bilinir. Genel olarak ekonomi bölümü mezunlarının çalışabilecekleri iş alanları şu şekildedir:

  • Bilişim
  • Enerji
  • Telekomünikasyon  
  • Sigortacılık
  • Perakende
  • İnşaat
  • Gıda
  • Sağlık
  • Bankalar
  • Otel İşletmeleri
  • Holdingler

Peki yukarıdaki iş alanlarında çalışabilen ekonomi mezunları, hangi birime bağlı olarak işlerini yerine getirirler? Mezunlar, finans departmanı haricinde ticaret, satış- pazarlama, stratejik planlama-yönetim, muhasebe, insan kaynakları ve üretim yönetimi departmanlarında görev alırlar. Ayrıca mezunların ilgili iş alanlarındaki üstlendikleri pozisyon adları da şöyledir:

  • Finans Uzmanı
  • ERP Uzmanı
  • Bütçe ve Mali İşler Sorumlusu
  • Kurumsal İletişim Uzmanı
  • Satış-Pazarlama Uzmanı-Müdürü
  • Muhasebe Elemanı
  • İnsan Kaynakları Sorumlusu
  • Üretim Yönetimi Uzmanı
  • İş Geliştirme Uzmanı
  • Yatırım Uzmanı
  • Bölge Müdürü
  • İthalat-İhracat Uzmanı

Saydığımız tüm iş alanları dışında ekonomi mezunlarının akademik kariyer yapabilecekleri de unutulmamalıdır. Ekonomi mezunları başta kendi bölümleri olmak üzere sosyal bilim alanındaki pek çok alanda lisansüstü eğitime kabul alabilirler. Yüksek lisans yaparken akademik dergilerde kendi uzmanlıklarına dayalı makaleler yayımlayabilirler.

Aynı zamanda aldıkları bilim uzmanı unvanıyla da ekonomi ve finans alanında iş bulma olanaklarını artırmış olurlar. Ekonomi alanında mezun olanlar için pek fazla bilinmeyen bir diğer kariyer yolu ise ekonomi muhabirliği ve ekonomi haber editörlüğüdür. Özellikle internet haberciliğinin artığı bir dönemde, spesifik olarak ekonomi alanında uzmanlaşan haber editörleri aranıyor. Özellikle bankacılık, sermaye piyasası ve kripto para konularında bilgi ve fikir sahibi kişiler, haber editörü olarak tercih edilmeye daha yakın oluyorlar. Merak edilen nerelerde çalışabilir sorusunu da yanıtladığımıza göre Türkiye ekonomi şartlarında en çok merak edilen sorulardan birine de yanıt verelim: Ekonomi mezunları ne kadar maaş alırlar?

Ekonomi Mezunu Maaşları Ne Kadardır?

Ekonomi mezunlarına dair merak edilen sorulardan biri de alınan maaştır. Ekonomi mezunları için yapılan işler değiştiği gibi alınan maaş da değişkendir. Ekonomi mezunları, kamu kurumlarında düz memurluk kadrolarına atanabildikleri gibi aranan şartları karşılamaları durumunda mali müşavir ve denetçi olarak da çalışabilirler. Denetçi olarak çalışabilen ekonomi mezunları da asgari ücretin üzerinde maaş alırlar. Denetçi maaşları 2022 yılı itibariyle en az 10 bin TL’dir.

Genellikle özel sektöre yönelen bölüm mezunlarının aldıkları maaş ise oldukça değişkendir. Yeni mezun olmuş ekonomi bölüm mezunları için de durum pek içler açısı değildir. Genellikle mezunlar, asgari ücret ve asgari ücretin biraz üstünde maaş alırlar. Holdinglerde ve finans kuruluşlarında görev alanlar ise 2022 yılında en az 7.000 TL’nin üstünde gelir elde ederler.

Ekonomi mezunları ne iş yapar, maaşları ne kadardır ve nerelerde çalışabilirler sorularını cevapladık. Tüm bu bilgiler ışığında umarız finans ve ekonomi alanında öne çıkarıcı işlere imza atmış olursunuz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.