Ana SayfaBlogArıcılık Nerede Yapılır?

Arıcılık Nerede Yapılır?

Türkiye’nin dünya genelinde ön sıralarda olduğu alanlardan biri de arıcılıktır. Türkiye, arıcılık için elverişli bir ülke olmakla birlikte arıcılık faaliyetleri özellikle belirli bölgelerde yoğundur. Peki, Türkiye’de arıcılık nerede yapılır? Sizler için arıcılık en çok hangi bölgede yapılır gibi konulara açıklık getirdik.

Arıların geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Dolayısıyla arıcılığın kökenleri de eskiye dayanır; fakat son yıllarda üretim tekniklerindeki gelişmelerle birlikte arıcılık yaygınlaşmıştır. Türkiye’nin, nektar ve polen sağlama bakımından zengin floral yapısıyla birlikte hemen her bölgede arıcılık yapılmaya başlanmıştır. Öyle ki dünyada arıcılıkta ve bal üretiminde ülkemiz ön sıralarda yer almaktadır.

Arıcılık En Çok Hangi Bölgede Yapılır?

Arıcılık emek harcanmasını gerektiren bir süreçtir. Bu sürecin verimli sonuçlanmasını belirleyen birçok unsur söz konusudur. Verimi belirleyen en önemli unsur ise bölge ve yer seçimidir. Arıcılığın verimli sonuç verebilmesi için bölgenin hangi özelliklere sahip olup hangi durumların kesinlikle olmaması gerektiğini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Arıcılık İçin UygunArıcılık İçin Uygun Değil
Nektar ve polen kaynağı zenginYoğun tarım ilacı kullanımı
Temiz su kaynakları yakınYoğun arıcılık faaaliyetleri (nektar sayısı bakımından)
Bal çeşidi (çiçek balı, çam balı, kestane balı vb.) için uygun bitkinin bulunduğu bölgeSu baskını ve sel riski yoğun
İzoleRüzgarlı
Yazın gölgelik, kışın güneşlikYerleşim alanına yakın
 Aşırı sıcak veya aşırı gölge

Karadeniz’de hem geleneksel yöntemlerle hem de modern tekniklerle arıcılık faaliyetleri devam etmektedir. Ege Bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi de arıcılığa elverişlidir. Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde arıcılık yaygın değildir. Arıcılık için bölge seçiminde bal çeşidi de önemlidir.

Arıcılık Nerede Yaygındır?

Türkiye, arıcılık için gereken üç koşulu sağlayan bir ülkedir: İklim, bitki örtüsü ve nektar kaynağı. Ayrıca 22 ana arı ırkının ana vatanıdır. Tüm bu koşullar sayesinde Türkiye arıcılıkta dünyada söz sahibi ülkelerden biri olmuştur. Öyle ki TÜİK Arıcılık Raporu’na göre Türkiye, bal üretiminin dünya genelinde en çok yapıldığı ikinci ülke; kovan varlığının en fazla olduğu üçüncü ülkedir.

Kovan varlığının en çok olduğu şehirlerimiz; Muğla, Ordu, Adana, Mersin, İzmir, Aydın ve sivas’tır. Bal üretiminin en çok olduğu şehirlerimiz ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas, Aydın, Balıkesir ve Siirt’tir. Arıcılık faaliyetleri özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde (Ordu, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Giresun) ön plandadır.

Bal üretiminde önde gelen ilk 5 şehrimiz(ton)
Ordu17213
Adana12.172
Muğla6.104
Sivas5.471
Aydın3.643
Kovan varlığında ilk 5 şehir
Muğla900.583
Ordu573.375
Adana481.557
Mersin290.795
İzmir273.949

İstanbul’da Arıcılık Nerede Yapılır?

İstanbul’da kovan sayısı ve yıllık bal üretiminde önde gelen ilçe Beykoz’dur. Devlet Destekli Kayıtlı Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kaydı bulunan 400’ü aşkın arıcı vardır. İstanbul’daki arıcılar kovanlarını Şile, Sarıyer, Kartal gibi ormanlık alanlarda bırakır.

Antalya’da Arıcılık Nerede Yapılır?

Antalya, bal üretimi ve kovan varlığı bakımından ön sıralarda gelen bir ülke değildir; fakat hem sabit arıcılık hem de gezginci arıcılık için uygun bölgeleri de vardır. Manavgat’taki bal ormanı çiçek türleri zenginliği sayesinde arıcıların gözdesidir.

Bursa’da Arıcılık Nerede Yapılır?

Bursa, apiturizm uygulamalarının yaygın olduğu bir şehirdir. Şehirdeki bazı odunsu bitki türleri bal üretimi için potansiyel olduğunun göstergesidir.

Ankara’da Arıcılık Nerede Yapılır?

Başkent Ankara, arıcılık eğitimlerinin yoğun olduğu bir şehirdir. Ülkemizdeki ana arı üretiminin yüzde 65’i Kahramankazan’da kurulmuştur. Ankara’da çok sayıda endemik bitki türü vardır. Dolayısıyla Ankara arıcılık yapılan yerler arasında bulunur. Aynı zamanda en kaliteli bal üretim noktalarından biridir.

Özetle;

Arıcılık faaliyetlerinin Türkiye’de nerede yapıldığını merak edenler ve arıcılığa yeni başlayanlar için arıcılık nerede yapılır sorusunu yanıtladık. Ek olarak Türkiye’de arıcılık faaliyetleri bulunan yerleri paylaştık. Bu sayede Türkiye’de arıcılık haritası çıkarmış olduk.

Genel olarak arıcılığın,  Türkiye’de arıcılık nerelerde yapılır sorusunun tek bir şehir ile yanıtlanamayacak kadar yaygın olduğu sonucuna ulaşmış olduk. Ülkemizde arıcılık ve bal üretimi konusunda detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız arıcılık eğitimi almanızı öneririz. Bu sayede siz de sıfırdan arıcılık yaparak yüksek verim ve yüksek gelir elde edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.