Ana SayfaBlogAnestezi Teknikeri Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Anestezi Teknikeri Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Sağlık alanı ile ilgili meslekler ülkemizde epey merak görüyor. Biz de bu merakı gidermek adına ön lisans sağlık bölümlerinden de biri olan anestezi alanını konu edineceğiz. İçeriğimizde anestezi teknikeri ne iş yapar sorusundan hareketle meslek çalışanlarının nerede görev alabileceklerini ve ne kadar kazanabileceklerini irdeleyeceğiz.

Anestezi Teknikeri Nasıl Olunur?

Anestezi teknikerliği bilindiği üzere anestezi uzmanlarına yardımcı meslek kategorisindedir. Ön lisans anestezi bölümü mezunları, anestezi teknikeri unvanına sahip olarak ilgili kurumlarda görevlerini yerine getirirler. Peki anestezi teknikeri olmak yalnızca 2 yıllık eğitime mi bağlıdır?

Anestezi teknikeri olmanın yolunu elbette 2 yıllık anestezi bölümü açar. Fakat bölümü bitirmek tek başına yeterli değildir. Anestezi teknikeri olmak için mesleğin gerektirdiklerine aşinalık gerekir. Bu bakımdan anestezi işini ele alacak kişilerin; hızlı karar verme ve eyleme geçebilme becerisine, fen bilimleri alanı ile ilgili mesleki bilgilere açık olmaları ve iletişim becerileri edinmeleri şarttır. Özellikle ameliyathanelerde ekip ile iletişim kurarak hastaya dair bilgiler sunmak için mutlaka iletişim  becerilerine sahip olmak gerekir. Yine meslek gereği dikkatli hareket etmek ve hızlı karar vermek de önemsenen mesleki nitelikler arasındadır.

Saydığımız niteliklerden bazıları 2 yıllık eğitim sürecinde geliştirilebilir özelliğe sahiptir. Örneğin, alan ile ilgili kariyer hedefi olan bir anestezi bölüm öğrencisi, tıp ve fen bilimlerini içeren derslere de hazırlıklıdır. Bölüm de söz konusu alanları içeren dersler sunarak öğrencinin bu konuda bilgilenmesine aracılık eder. İletişim becerileri de geliştirilebilir mesleki nitelikler arasındadır. Özellikle staj deneyimi aracılığıyla mesleği yakında tanıma aşamasında ekip içi iletişimin nasıl hızlı şekilde kurulması gerektiği anlaşılır. Şimdi, mesleki bilgi ve yetkinlik elde etmede önemli bir aşama olarak görülen anestezi stajını ele alalım ve stajyerlerin bu aşamada ne iş yaptıklarına bakalım.

Anestezi Teknikeri Stajda Ne İş Yapar?

Anestezi teknikeri olma yolunda önemli adımlardan biri de staj deneyimidir. Ön lisans anestezi bölümüne yer veren bazı üniversiteler staj uygulama dersi aracılığıyla öğrencilerin anestezi işini tanımalarına önayak olurlar. Anestezi öğrencileri, 2 yıllık eğitimin üçüncü ya da dördüncü yarıyılında staj dersi alırlar.

Anestezi bölüm öğrencileri, staj sürecinde anestezi uzmanı ya da anestezi teknikeri ile muhatap olurlar. Bölüm öğrencileri, çoğunlukla Araştırma ve Uygulama Hastanelerinde görev alarak stajlarını tamamlarlar. Staj süresi ise 1 ay (30 gün) olarak belirlenir. Bu süre zarfından anestezi stajyerlerinin görevi, anestezi makinesinin kullanımı ile yardımcı ekipmanlarının kullanım detaylarını öğrenmektir. Bununla birlikte etkin bir staj deneyimi için entübasyon, damar yolu açma, hasta gözlemlemeleri ve sıvılar hakkında bilgi edinme aşamalarının tümünü tamamlamak gerekir. Staj süresince anestezi uzmanına ya da teknikerine yönelik sorular yöneltmek ve hastaların durumlarına yönelik raporları incelemek de faydalı bir staj deneyimi yaratacaktır.

Anestezi Teknikeri Görevleri Nelerdir?

Anestezi teknikerinin başlıca görevi, anestezi uzmanının sorumluluğu altında narkoz işlemlerini ele almaktır. Bu kapsamda meslek mensupları, anestezi işlemine aracılık eden cihazların bakımından temizliğinden ve sterilizasyonundan sorumlu olurlar. Ameliyat öncesi, anestezi cihazlarını ve ameliyat masasını kontrol eder. Anestezi uzmanının olmadığı zamanlarda da ameliyat olacak hastaları kontrol ederek hasta dosyalarını inceler. Anestezi yönünden eksik olan tetkikleri tamamlanmasına aracılık ederler. Herhangi bir olumsuz sonuç durumunda ise anestezi uzmanı ile iletişime geçer. Meslek elemanlarının görevlerine yer veren Sağlık Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmeliğinde de anestezi teknikerinin görevleri şu şekildedir:

  • Anestezi uygulamasında kullanılacak bütün cihaz ve ekipmanlarını kontrol etmek,
  • Tüm cihaz ve ekipmanları anestezi uygulamasına hazır hâle getirmek,
  • Merkezi gaz kaynaklarının bağlantılarının doğruluğunu, oksijen, azot protoksit tüplerinin doluluğunu ve bağlantılarını kontrol etmek,
  • Uygulanacak anestezi yöntemine göre gerekli ilaç ve malzemeleri hazırlamak,
  • Anestezi cihazındaki arızaları, anestezide kullanılan tüm yardımcı ilaç ve malzeme ihtiyacını anestezi uzmanına haber vermek,
  • Anestezi uygulamaları ve monitörizasyon için hastayı hazır hâle getirmek,
  • Anestezi uygulamasında hastaya dair anestezi kayıtlarını tutmak,
  • Anestezinin güvenli bir şekilde uygulanması ve sonlandırılması adına anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına yardımcı olmak,
  • Hasta ve anestezi işlemine ait takip bilgilerini anesteziyoloji veya reanimasyon uzmanı ile paylaşmak,
  • Anestezinin sonlandırılması ile beraber hastanın derlenme odasına güvenli bir şekilde sevk edilmesine yardımcı olmak,
  • Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı sorumluluğunda ameliyata giren hastayı entübe etmek,
  • Acil durumlarda tabip sorumluluğunda hastaları da entübe etmek,
  • Tabip sorumluluğunda parenteral girişimleri yapmak, hastayı gerekli ilaç ve sıvıları da uygun parenteral girişim ile uygulamak.

Görüldüğü üzere anestezi teknikeri, ameliyatlarda görev alarak cerrahi müdahale öncesinde vücudun belli bölümlerine ya da tümüne ağrıya duyarsız hâle getirici anestezi verir. Yine teknikerler, cihazlardan ve ilgili ekipmanlardan da sorumlu olarak herhangi bir hata ya da arıza durumunda anestezi uzmanına haber verirler. Anestezi teknikerlerinin görevlerini irdelediğimize göre şimdi de anestezi teknikeri nerede çalışır sorusuna cevap verelim.

Anestezi Teknikeri Nerelerde Çalışabilir?

Anestezi teknikerinin çalışma alanları, hastanelerdir. Teknikerler, atama şartlarını karşılamaları durumunda kamu hastanelerinde görev alırlar. Bununla birlikte meslek elemanlarının çalışma alanları sadece kamu hastaneleri ile sınırlı değildir.

Özel sektöre bağlı hastaneler ile birlikte özel tıp merkezleri de anestezi mezunlarının çalışabileceği alanlardır. Kamuda çalışmak isteyen mezunların ise KPSS yolundan geçmeleri şarttır. Mezunlar KPSS ve diğer atama şartlarını karşılamaları durumunda devlet, devlet üniversite hastanelerine ve eğitim-araştırma hastanelerine atanmış olurlar. Anestezi uygulaması cerrahi ön müdahale öncesi en çok önemsenen uygulamalardan biri olduğu için hem kamu hem de özel sektörde iş bulmak zor değildir. Bununla birlikte kamudaki alımların da anestezi bölüm mezunlarını memnun etmediği ortadadır.

Anestezi Teknikeri Maaşları Ne Kadardır?

Mesleğe yönelik merak edilen sorulardan biri de meslek elemanlarının ne kadar kazandığıdır. Anestezi teknikerinin maaşının belirleyen temel unsurlar ise çalışılan sektör ve iş deneyimidir. Buna bağlı olarak da anestezi teknikerlerinin aldıkları maaşlar birbirlerinden farklılık gösterir. Maaşlara dair genel bir değerlendirme yaparsak ise şunları söyleyebiliriz.

Sektör fark etmeksizin anestezi teknikerleri, asgari ücretin üstünde maaş alırlar. Özel sektörde anestezi teknikeri maaşlarının epey farklılık gösterdiğini söylemek mümkündür. Bununla birlikte genel olarak anestezi teknikerleri, 2023 yılında en az 10 bin TL maaş alırlar. Kıdem durumuna göre de 10 bin TL’nin üstüne çıkan bir maaş durumu söz konusudur. Kamudaki anestezi maaşlarının da 10 bin TL ve üzerinde olduğunu söylemek gerekir. Bununla beraber eş, çocuk ve kıdem gibi durumlardan ötürü maaşın artması da mümkündür.

Sağlık ile ilgili mesleklerden biri olarak merak edilen anestezi teknikerliğini ele aldık. Farklı mesleklere dair nasıl olunur ve ne iş yapar sorularının cevaplarını öğrenmek istiyorsanız meslekler yazı dizimizi takip edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.