Ana SayfaHaberlerAile Danışmanlığı Sertifikası MEB Onaylı Mı Olmalı Üniversite Onaylı Mı?

Aile Danışmanlığı Sertifikası MEB Onaylı Mı Olmalı Üniversite Onaylı Mı?

Aile danışmanı olmak üzere sertifika almak isteyenler MEB onayı ve üniversite onayı olmak üzere iki tür onay ile karşılaşıyor. Peki, aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı mı olmalı üniversite onaylı mı? Sertifikasyon sürecinin ardından hayal kırıklığı yaşamamak için bu konuda bilinçli olmak kritik önem taşıyor.

Aile danışmanlığı hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla aile danışmanlarına ihtiyaç artarken aile danışmanlığı popüler bir meslek haline geldi. Topluma hizmet eden veya ruh sağlığı alanında çalışan kişiler aile danışmanlığı sertifikasını aldığında ekstra bir unvan kazanmış oluyor.

Üniversitelerin sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, tıp, hemşirelik, sosyoloji, sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlar aile danışmanlığı eğitiminin öncesinde MEB onaylı sertifika ve üniversite onaylı sertifika kavramlarıyla tanışıyor. Sertifikanın üzerinde MEB onayı bulunması da üniversite onayı bulunması da sertifikanın şu özelliğine işaret ediyor: E-devlet üzerinden sorgulanabilirlik.

Milli Eğitim Temel Kanuna göre e-devlet üzerinden sorgulanabilen sertifikalar yasal geçerlilik taşıyor. Resmi nitelikteki sertifikalar tüm Türkiye’de iş yerleri tarafından zorunlu olarak kabul ediliyor. Onayın hangi kurumdan verildiği ise sertifikanın kabul edileceği sektörü belirliyor.

Devlette Aile Danışmanlığı Sertifikası Geçerli Mi?

Aile danışmanlığı eğitim sürecini tamamlayanlar aile danışmanlığı sertifikasını aldıklarında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren aile danışmanlık merkezlerinin danışman kadrosunda yerini alabiliyor. Ne var ki aile danışmanlığı devlet kurumlarında istihdamı sağlanan bir meslek değil. Bakanlığın ilgili sayfasında da “Bakanlığımız aile danışmanlığı sertifikası olanları aile danışmanı adı altında bir kadro için istihdam etmemektedir.” ifadesi yer alıyor.

Aile danışmanlığı kadrosu kamu kurumlarında açılmıyor; fakat bu durumun ne kadar süre devam edeceğine yönelik kesin bir bilgi de bulunmuyor. Üstelik bazı büyükşehir belediyelerinde aile danışmanlığı hizmeti verilebiliyor. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almanın önemi tam da bu noktada devreye giriyor. Aile danışmanlığı sertifikasındaki MEB onayı, sertifika sahipleri için olası kamu alımlarına yönelik fırsat oluşturuyor. Yönetmelikte değişiklik yapılmadığı sürece Milli Eğitim Bakanlığı onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile üniversite onaylı sertifika arasında bir farklılık bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler