Ana SayfaBlogHangisi Daha İyi?Üniversite Adayları Buraya: En İyi Vakıf Üniversiteleri

Üniversite Adayları Buraya: En İyi Vakıf Üniversiteleri

Rüştünü ispat etmiş köklü üniversitelerin kalabalığından veya istemediğiniz bölümünü okumaya mecbur hissetmekten kaçınıyorsanız vakıf üniversiteleri iyi bir tercih olacaktır. Peki, en iyi vakıf üniversitesi hangisi? URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından yayımlanan 2022-2023 eğitim yılı en iyi vakıf üniversiteleri listesine göre yanıt Koç Üniversitesi. Sıralamaya giren diğer üniversiteler ve Koç Üniversitesi hakkında bilgi edinmek için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Türkiye’nin En İyi Vakıf Üniversiteleri

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü, yükseköğretim kurumlarının akademik başarısını ölçümlediği araştırmayı URAP raporu olarak yayımlar. Raporda başarı göstergesi kabul edilen unsurlar şöyledir:

  • Makale puanı
  • Atıf puanı
  • Bilimsel doküman puanı
  • Doktora puanı
  • Öğretim üyesi/ öğrenci puanı
  • Uluslararası iş birliği puanı
  • Yurt içi iş birliği puanı
  • TÜBİTAK proje puanı

Türkiye’nin en iyi vakıf üniversiteleri sıralaması tablomuzda ilk 10 vakıf üniversitesinin aldığı toplam puanı görebilirsiniz.

ÜniversiteToplam Puan
Koç Üniversitesi1.097
Sabancı Üniversitesi987,9
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi944,9
Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi806,6
Acıbadem Üniversitesi797,0
Çankaya Üniversitesi768,8
İstanbul Medipol Üniversitesi712,8
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi707,8
Özyeğin Üniversitesi654,5
Hasan Kalyoncu Üniversitesi585,9
Koç Üniversitesi

En başarılı vakıf üniversiteleri arasında sayılanve sıralamanın başında yer alan üniversiteler hakkındaki genel bilgiler şöyle:

1.Koç Üniversitesi

19 bini aşkın mezun veren Koç Üniversitesinde 22 lisans programı, 43 yüksek lisans programı ve 30 doktora programı vardır. Türkiye’de öğretim üyesi başına en fazla makale yayınlama oranı sahip üniversite Koç Üniversitesidir. 132 adet araştırma laboratuvarı bulunan üniversite, bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Üniversitenin, yurt dışındaki 240’tan fazla üniversiteyle değişim anlaşması vardır.

2.Sabancı Üniversitesi

Türkiye’de liberal bilimler tarzı eğitim veren ilk yükseköğretim kurumu olarak kurulmuştur. 16 bini aşkın mezun veren üniversitede 11 lisans programı, 52 yüksek lisans programı, 17 doktora programı vardır. Üniversitede teknopark için de dijital kampüs için de oldukça geniş bir alan ayrılmıştır.

3.İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

Başkent Ankara’daki Bilkent Üniversitesi de en kaliteli vakıf üniversiteleri arasında sayılan bir üniversitedir. Üniversitede 29 lisans, 40 yüksek lisans ve 24 doktora programı vardır. 161 laboratuvar ve bilimsel yayınlar da üniversitenin başarısının bir parçasıdır.

4.Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi

İstanbul’daki en iyi vakıf üniversitelerinden biri olan Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi, dünyanın sağlık alanında en saygın kuruluşlarının yer aldığı üniversiteler ile iş birliği içindedir. Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı OSCE salonları ve beceri laboratuvarı Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesindedir. Öğrencilerin hastanelerde birebir pratik yapabilmesi de üniversitenin sağlık alanında öne çıkmasını sağlamıştır.

Mühendislikte En İyi Vakıf Üniversiteleri

Üniversite tercihinde bölüm seçimi kritik önem taşır. Üniversitelerin birçoğu özellikle belli alanlarda rüştünü ispat etmiştir. Örneğin, endüstri mühendisliği için iyi vakıf üniversiteleri araştırması yaptığınızda URAP listesinin ilk 3’ünde yer alan üniversiteler karşınıza çıkar. Bu üniversiteleri “mühendislikte en iyi” yapan özellikleri bünyesindeki araştırma laboratuvarları ve araştırma merkezleri, araştırma alanındaki çeşitlilik ve aldıkları ödüllerdir. Mühendislik alanında öne çıkan diğer vakıf üniversiteleri ise şunlardır:

  • TOBB Üniversitesi (bilgisayar mühendisliği)
  • Bahçeşehir Üniversitesi (yazılım mühendisliği)
  • Özyeğin Üniversitesi (makine mühendisliği)
  • Yeditepe Üniversitesi (kimya mühendisliği)

Sağlıkta En İyi Vakıf Üniversiteleri

Üniversitelerin bazıları laboratuvarları, yayınları, ödülleri ve simülasyon eğitimleriyle sağlık alanında öne çıkmıştır. Geleceğin sağlık profesyonellerini yetiştiren en iyi vakıf üniversiteleri şunlardır:

  • Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  • Acıbadem Üniversitesi
  • İstanbul Medipol Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi

Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ise psikolojide en iyi vakıf üniversiteleri sayılır.

Vakıf Üniversiteleri Hakkında SSS

Vakıf Üniversitesi Nedir?

Vakıf üniversitesi, özel kişi veya kuruluşlara ait olan ve eğitim öğretim faaliyetlerini özel kaynaklar sayesinde gerçekleştiren üniversitelerdir. Vakıf üniversiteleri, devlet yardımı ve vergi indiriminden yararlanmalarına rağmen devlet üniversitesi niteliği taşımaz. Vakıf üniversitelerinin özel üniversitelerden farklı yönü kâr amacı gütmemeleridir.

Vakıf Üniversiteleri Paralı Mı?

Vakıf üniversiteleri paralıdır. Vakıf üniversitesinde okuyan bir öğrenci, ücreti ödemezse ders kayıtlarını yapamaz ve kaydın yapılmadığı dönemdeki haklarından yararlanamaz. Burs puanıyla öğrenim hakkı kazanan öğrenciler ücret ödemez; fakat başarısızlık durumunda burs kesintisiyle karşılaşırlar.

Vakıf Üniversiteleri Tercih Edilir Mi?

Vakıf üniversitelerinin; daha fazla öğretim görevlisi, uluslararası öğrenci değişim programlarına katılma şansı, burs imkânı, bireysel öğrenci takibi, geniş kariyer networkü ve iş imkanları gibi avantajları vardır. Bu avantajlar vakıf üniversitelerini tercih edilebilir kılar. Ancak vakıf üniversitelerinde okumak için ücret ödemek veya burs kazanmak gerekir.

Vakıf Üniversiteleri Nereye Bağlı?

Vakıf üniversiteleri yükseköğretim kurumudur. Hem eğitim öğretim hem de idari, mali, ekonomik konularda denetlenir. Bağlı olduğu kurum Yükseköğretim Kuruludur.

Özetle;

En iyi vakıf üniversiteleri arayışındaki üniversite adayı okuyucularımız için en iyi 10 vakıf üniversitesi listesi hazırladık ve merak edilenleri yazdık. Üniversite tercihinizi yaparken konumunuzu, üniversitenin sunduğu tüm imkanları göz önünde bulundurmanızı öneririz. Üniversiteler kategori sayfamızda birçok üniversite hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz. Eğitim için yeterli puana, bütçeye veya zamana sahip değilseniz meslek edindirme kurslarına katılarak sertifika edinerek hızlıca iş dünyasına atılabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.