Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeKantin Açma Belgesi Eğitimi (Kantin İşletmeciliği Kursu)

Kantin Açma Belgesi Eğitimi (Kantin İşletmeciliği Kursu)

Kantin İşletmeciliği Nedir?

Genellikle okul ve hastane dahilinde hizmet veren kantinler, kantin işletmecileri tarafından hizmete açılır. Okul, hastane ve yurt gibi insan sayısının fazla olduğu yerlerde, kantin ve büfeler aracılığıyla yeme-içme hizmeti verilir. Kantin işletmecilerin yetkisi dahilinde açılan ve işletilen kantinler, belli başlı adımların izlenmesiyle kurulur. Kantin işletmeciliği mesleğini yasal olarak yerine getirmek için kantin açma belgesi, kantincilik kalfa belgesi, kantincilik ustalık belgesi veya kantin iş yeri açma belgelerinden birine sahip olmak gerekir. Kantin işletmeciliği kursu ise kantin işletmenliğine dair bilgiler sunmakla birlikte yapılan sınavlara hazırlık sürecini de kursiyere ulaştırır.

Kantincilik Belgesi Kursu Nedir?

Kantincilik belgesi kursu olarak ifade edilen kurs, ilgili belgeleri alma yolunda adaya bilgiler sunan bir programdır. Resmi olarak belirlenen yerlerde kantin faaliyetlerini yürütmek için belge ve belgelere ulaşmak için de sınavlara katılmak gerekir. Kantin işletmeciliği kursu, alan ile ilgili gerekli bilgileri edinmek ve belge için lazım olan kalfalık, ustalık veya kantin açma belge sınavlarından geçer not almaya yöneliktir. Kantinci olmak isteyenler, alacakları belge öncesinde meslek ile alakalı bilgileri edinerek mesleki yeterliliklerini kanıtlarlar. Genel olarak kantin işletmeciliği kursu adıyla verilen eğitimler de belgeden önce bilgi edinmenin yolunu açar.

Kantin işletmeciliği kursu genel ders içerikleri şöyledir:

  • Kantin İşletmeciliği Nedir?
  • Kantincilikte İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İş Hayatında Etkili İletişim
  • Kantin Ortamında Hijyen ve Sanitasyon
  • Mutfaktaki Araç ve Gereçler
  • Kişisel Hijyen İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • İşletme Yönetimi
  • Bulaşık Yıkama
  • Çöp Atımı
  • Kantincilik İşi İçin Gerekli İş Planlamaları

Kantin belgesi alma yolunda faydalı meslek bilgilerini sunan eğitim, kalfalık ve ustalık sınavlarına hazırlanmayı da kolaylaştırır.

Online Kantin İşletmeciliği Kursu Var mı?

Genel olarak kantin işletmeciliğine dair eğitim veren kurumların sayısı azdır. Eğitimi veren kurumların çoğu da fiziki ortam dahilinde eğitim sunar. Bundan dolayı da online kantin belgesi kursu henüz eğitim arenasındaki yerini almamıştır.

Kantin İşletmeciliği Kursuna Kimler Katılabilir?

Kamu veya özel sektör kurumlarında kantin açmak isteyenler, meslek yeterliliklerini tanımlamak amacıyla eğitime katılabilirler. Özellikle kantin işletmeye dair bilgi ve fikir sahibi olmayanlar, aldıkları eğitimle bilgi edinebilirler. Yine kalfalık veya ustalık belgesi olarak kantin açmak isteyen kişiler de eğitim aracılığıyla gerekli bilgilere ulaşabilirler.

Kantin İşletmeciliği Kursu Ne İşe Yarar?

Kantin işletmeciliği eğitimi, kantinci olmak isteyenlerin başvurabileceği meslek edindirme kurslarından biridir. Kurs, işletmecilik bilgisi ile birlikte esas olarak kantin ortamında İSG kurallarının nasıl uygulandığına değinilir. Bu bakımdan kurs, meslek için gerekli olan koşul ve hazırlıklara yönelik ön bilgileri kursiyerlere ulaştırır. Kantin işletmeciliği kursunu bitirenler, aldıkları sertifika ile mesleki yeterliliklerini kanıtlarlar. Bununla birlikte kurs tek başına yeterli olmayacağı için kantincilik kalfa ve ustalık belgeleri muhakkak alınır. Kurs da bu belgelerin sınav aşamasına dair kursiyeri bilgilendirir. Olası ölçme-değerlendirme sorularına yönelik bazı püf noktaları açıklar. Genel olarak kurs süreci, kantin ortamında çalışmanın detaylarını açıklığa kavuşturur. Bununla birlikte ilgili sınavlara hazırlanmayı kolaylaştırarak kursiyerin belge almasına önayak olur.

Kantincilik Belgesi Nasıl Alınır?

Kantin belgesi kurs programını bitirenler, esas olarak kantincilik belgesi alarak mesleğe adım atarlar. Kantinci olmak isteyenler öncelikle kalfalık belgesi, daha sonra da mesleki ustalık belgesi alarak kantincilik ile ilgili ihalelere katılma hakkı elde ederler.  Her iki belge için de MEB’in düzenlediği sınavlara katılmak gerekir. İlgili sınavlara katılan adaylar, teorik ve uygulamalı sınav ile karşılaşırlar. Genel olarak uygulamalı sınavlarda; hijyen ve sanitasyon, soğuk sandviç yapımı, hamburger yapımı, ürün hazırlama, tost yapımı ile çöp ve atık yönetimi ile ilgili kriterlerin ne denli karşılandığı ölçülür. Sınavlarda, kişisel hijyen ve İSG kuralları da önemli yer tutar. Yine kantincinin temel işlerinden olan yiyecek-içecek hazırlama sürecine dair bilinmesi gerekenler de uygulamalı sınavda yer alır.

Kantincilik Kursu Kazanımları

Kantincilik kursunu tamamlayan kursiyerler;

  • Kantin işletmeciliğinin ne olduğunu,
  • Kantin işletmecisi ve kantin iş yeri açmak için gerekli olan koşulları,
  • Kantin işletme yönetiminin nasıl uygulandığını,
  • Kantin kurulacak yerin İSG ve hijyen koşullarının neler olması gerektiğini,
  • Kişisel hijyende işletmecinin dikkat etmesi gerekenleri,
  • Çöp toplama, atma ve atık yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini,
  • Bulaşık yıkama ve genel temizliğin nasıl yapılacağını,
  • Kantin iş yerinde izlenmesi gereken yasal koşulları,
  • Kantin işletmeciliğinde iş planlarının nasıl hazırlanacağını öğrenmiş olurlar.

Kantinci Ne İş Yapar?

Özel ve kamu sektörü dahilinde çalışabilen kantinciler sıklıkla okul, hastane, fabrika, eğitim kurumları ve yurtlarda iş bulurlar. Kantinci aynı zamanda bir işletmeci olarak da işletmesini nasıl ayakta tutabileceğini hesap eder. Bu bakımdan kantincilerin işletme yönetimi bilgilerine sahip olmaları da gerekir. Yasalarca kantin işletmesinin tek yetkilisi olarak günlük iş planlamasını yapar ve asıl işine odaklanır.

Kantincinin temel görevi de yeme-içme akışının ilgili yerde devam etmesini sağlamaktır.  Buna yönelik de çalıştığı yerdeki kişilerin yiyecek-içecek ve servis ihtiyaçlarını karşılar. Ayrıca kantinci gerekli yiyecek-içecek hazırlama ve sunma işlemleri dışında işletme ile alakalı muhasebe işlemlerini de ele alır. Ön muhasebe gerektiren fatura, makbuz ve ticari belgeleri düzenler. Genel olarak kantin işletmecisi, aldığı kalfalık ve ustalık belgesi gereğince meslek için gerekli olan koşulları sağlar. Bu  koşulları sağlamakla birlikte gerekli iş adımlarını ve uygulamalarını da yerine getirir.  

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.