Ana SayfaHaberlerOkullarda "Görgü Kuralları" Müfredat Kapsamına Alındı

Okullarda “Görgü Kuralları” Müfredat Kapsamına Alındı

Ortaokullarda “görgü kuralları ve nezaket”, liselerde “adabımuaşeret” isimli seçmeli derslerin müfredatı hazırlandı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda “adabımuaşeret” müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını liselerde “adabımuaşeret”, ortaokullarda ise “görgü kuralları ve nezaket” olarak belirledi.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan “adabımuaşeret” dersinin, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan “görgü kuralları ve nezaket” dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.

Ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak “görgü kuralları ve nezaket” dersi ile öğrencilerin iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark ederek ilişkilerinde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranmaları amaçlandı.

Ders, iki düzeyde 72 saatlik öğretim programını içeriyor.

Dersin birinci düzeyindeki müfredat, “görgü ve nezaket”, “ailede görgü kuralları ve nezaket”, “okul ortamında görgü kuralları ve nezaket”, “toplum içinde görgü kuralları ve nezaket” olmak üzere 4 üniteden oluştu.

Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise “görgü ve nezaket”, “kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket”, “çevrede görgü kuralları ve nezaket”, “dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket”, “farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket” olmak üzere 5 ünite yer aldı.

“Görgü ve nezaket” ünitesinde örnek olaylar anlatılacak. “Ailede görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde öğrencilerin aile içi iletişimde görgü kurallarına uyması, nazik olması, kişisel bakımına özen göstermesi ve sofra adabına uygun davranması amaçlandı.

“Okul ortamında görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde, öğrencilerin iletişim kurarken nazik olması, ortak kullanım alanlarının temizliğine özen göstermesi, akranlarına yardım etmesi, milli ve manevi değerlere saygı göstermesi hedeflendi.

“Toplum içinde görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde, öğrencilerin toplumsal alanda nezaketli olmasının, toplum içerisinde iletişim kurduğu kişiye uygun hitap şeklini tercih etmesinin, başkalarının haklarına saygı göstermesinin önemini fark etmesi hedeflendi.

“Kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde öğrencilerin, görgü ve nezaketin önemini kavraması ve empati becerisine sahip bireylerin toplumsal birlikteliğe sağlayacağı katkıları fark etmesi sağlanacak; “çevrede görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde ise öğrencilerin çevresindeki sorunlara projeler üretmesi sağlanacak.

“Dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde öğrencilerin dijital iletişim araçlarını kullanırken nezaket ifadeleri kullanmanın önemini kavramaları ve buna uygun davranışları sergilemelerine dönük içerik hazırlandı. Dijital iletişimin aile içi iletişimi engellememesi gerektiği üzerinde durulacak olan derslerde, dijital ortamlarda zamanı verimli kullanmanın önemi vurgulanacak.

“Farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket” ünitesinde öğrencilerin farklı kültürlerdeki görgü kuralları ve nezaket ifadelerini tanıması ve saygı duyması amaçlandı.

Liselerde drama, gözlem, tartışma gibi etkinlikler düzenlenecek

Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programı içeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı.

Adabımuaşeret dersi öğretim programı, Türk kültürü ve toplumsal gelişmelere göre görgü ve nezaket kurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlandı.

Adabımuaşeret dersinde, ziyade drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilerek öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkân tanınacak. Ders ile öğrencilerin görgü, nezaket ve zarafeti içselleştirmeleri sağlanacak.

Ders, 7 ünitede anlatılacak

7 Üniteden oluşan müfredatta “edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet ve nezaket” kavramlarını ve farklı kültürlerden adabımuaşeret ile ilgili örnekleri tanımaları hedeflendi.

“Kişisel tutum ve adabımuaşeret” adlı ikinci ünite ile öğrencilerin, güven verici davranışları ayırt etmeleri ve iyiliğin önemini anlamalarının yanı sıra kişisel bakım ve temizlik kuralları ve ortama uygun giyinmenin önemi anlatılacak.

“Ailede adabımuaşeret” ünitesinde, aile içi ilişkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur’an-ı Kerim ve sünnette anne babaya hürmet, akrabalık ilişkilerinde adabımuaşeret, sevinç ve üzüntüde aile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve “sılayırahim” kavramının önemi üzerinde durulacak.

Programın en kapsamlı ünitesi olan “toplumda adabımuaşeret” isimli dördüncü ünitede,adabımuaşeretin önemine yer verildi. “İletişimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret” ünitesinde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret de anlatıldı.

“Doğal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında adabımuaşeret” adlı altıncı ünitede çevre dostu projeler gibi uygulamalara değinildi. “İş ve meslek hayatında adabımuaşeret” adlı son ünitede ise beden diline önem verme gibi davranışların önemi üzerinde duruldu.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/okullarda-gorgu-kurallari-mufredat-kapsamina-alindi/3079169

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler