Ana SayfaHaberlerMEB Yaklaşık 500 Bin İlk Yardımcı Yetiştirecek

MEB Yaklaşık 500 Bin İlk Yardımcı Yetiştirecek

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özellikle okullardaki acil durumlar için yıl sonunda kadar 100 bin personel, 350 bin öğrenci ve 36 bin veliye ilk yardım eğitimi verilmesine yönelik hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Özer, ilk yardım eğitimlerinin afet ve acil durumlarda can kaybının önlemesi için önem taşıdığını vurguladı. Doğru zamanda bilinçli yapılan ilk yardım uygulamalarının hayat kurtardığına ve iyileşmeyi hızlandırdığına dikkat çeken Özer, “Hayatımızın her alanında yaralanmalar ve hayati tehlike oluşturan durumlarla karşılaşma olasılığımız vardır. Toplumun ilk yardımın önemi konusunda farkındalık kazanması ve ilk yardım eğitimi alması hayati önem taşır.” dedi.

Bakanlığın ilk yardım eğitim faaliyetleri sayesinde sağlıklı şartların oluşturulmasının, amaçlandığını belirten Özer, “Ülkemizde lider ve yenilikçi ilk yardım eğitimi vizyonuyla faaliyet yürütüyoruz.” sözlerini kullandı.

İlk yardım eğitimlerinin, 81 il milli eğitim müdürlüğünde ve İstanbul’da Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen toplam 82 ilk yardım eğitim merkezi ve 63 ek sınıf olmak üzere 145 sınıfta 725 ilk yardım eğitmeni tarafından verildiğini kaydeden Özer, şunları söyledi:

Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamında, 45 bin öğretmenin ilk yardım eğitimi alarak acil durumlarda etkin müdahale edebilmeleri sağlandı. Bakanlıkça ulusal ölçekte sürdürülen ‘Çocuklarımız İlk Yardımla Daha Güvende Projesi’ kapsamında ‘görevimiz ilk yardım’ sloganı ile 260 bin öğretmene ilk yardım eğitimi verilen süreç devam ediyor. Bu proje sayesinde 119 bin 85 öğretmene ‘Avrupa İlk Yardım Sertifikası’ akreditasyonuna sahip ‘Türk Kızılay İlk Yardımcı Sertifikası’ verildi. Bu kapsamda, toplamda 174 bin 545 personelin ilk yardımcı olması sağlanarak acil durumlarda müdahale edebilme bilgi ve becerisine sahip olmaları sağlandı. ‘Temel Eğitimde 10.000 Okul’ Projesi kapsamında 41 bin 567 öğretmene ilk yardım kursu, 187 bin 746 öğrenci ve 18 bin 226 veliye ise ilk yardım semineri verildi. Bakanlık merkez teşkilatı personelinin tamamına ve pansiyonlu okullar, okul öncesi eğitim okulları ve özel eğitim okullarında görev yapan öğretmenlere yönelik ilk yardım eğitimleri planlıyoruz.”

100 bin personel ilk yardım eğitimi alacak

Özer, Millî Eğitim Bakanlığının ilk yardım eğitimi hakkındaki hedeflerinden şöyle bahsetti: “2022 yılı sonu hedefimiz, 100 bin personelin ilk yardım bilgisine sahip olması. 2022 itibarıyla ilk yardım eğitim sınıfını 160, ilk yardım eğitmenini ise 800’e yükselteceğiz, Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi kapsamında 350 bin öğrenci ve 36 bin veliye ilk yardım eğitimi vereceğiz. 2023 sonu hedefimiz ise 260 bin personelin ilk yardım eğitim programını tamamlayarak okullardaki acil durumlar karşısında hazırlıklı olmalarını sağlamak.”

Bakanlık ve Türkiye Kızılay Derneği ile yapılan iş birliğinin geliştirilmesi için protokol çalışması hazırlığı da yaptıklarını vurgulayan Özer, 81 ildeki ilk yardım eğitim merkezi ve Türk Kızılay Derneğinin ilk yardım eğitim merkezinin ortak çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

İlk yardım müdahalesi örnekleri

Ek olarak ilk yardım eğitimi alan ilk yardımcıların, acil durumlar karşısındaki etkin müdahaleleri de dikkati çekti. Bu müdahaleler arasında kamuoyuna da yansıyan olaylar şöyle:

Muş’ta nefes yoluna şeker kaçan 12 yaşındaki öğrenciye, ilk yardım eğitimi alan sınıf öğretmeni “heimlich manevrası” ile müdahale etti ve hayat kurtardı.

Gaziantep’te öğrencilerin nefes yoluna yiyecek kaçması oluşan boğulma vakasına okul öğretmenleri müdahale etti.

Bursa’da soluk yoluna para kaçan öğrenciyi öğretmeni, Eskişehir’de boğazına kuru üzüm kaçan öğretmeni ise meslektaşları kurtardı.

Kahramanmaraş’ta nefes yoluna ceviz tıkanan öğrenci, nöbetçi öğretmenin heimlich manevrası” sayesinde kurtarıldı.

Konya’da nefes borusuna şeker kaçması nedeniyle nefessiz kalan öğrenciye nöbetçi öğretmen müdahale etti.

Siirt’te top oynadığı sırada yere düşüp bilincini kaybeden öğrenciye öğretmen müdahale ederek nefes almasını sağladı.

İstanbul’da tip 1 diyabet hastalığı olan ve kan şekeri düşmesi nedeniyle fenalaşan öğrenciye öğretmeni müdahale etti ve durumun kötüye gitmesini önledi.

Kars’ta epilepsi nöbeti geçiren personele, ambulans gelinceye kadar öğretmenin müdahalesi ile yardımcı olundu.

Yozgat’ta, dengesini kaybederek düşünce bilincini kaybeden öğrenciye öğretmeni müdahale etti.

İlk yardım eğitici eğitimi sırasında genel ilk yardım bilgilerinin yanı sıra pek çok farklı konuda materyaller üzerinden uygulamalı eğitimler veriliyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/meb-okullardaki-acil-durumlar-icin-yaklasik-500-bin-ilk-yardimci-daha-yetistirecek/2644519

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler