Ana SayfaBlogGirişimci Olmak İsteyenlere Özel: Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci Olmak İsteyenlere Özel: Girişimci Nasıl Olunur?

Son yıllarda girişimciliğe teşvik amaçlı pek çok içerik bombardımanı ile karşılaşıyoruz. Kimisi girişimciliği överken ölçüyü kaçırıyor kimisi de girişimciliğinin ülkemizde uygulanmaya müsait olmadığını vurguluyor. Peki gerçekte durum ne? Türkiye’de girişimci olmak için izlenecek yol tümden kapalı mı? Girişimci olmak için istenen öncelik para mı? Yazımızda girişimci nasıl olunur sorusuna yanıt verirken Türkiye’deki duruma da değineceğiz.

İyi Bir Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci doğulur mu olunur mu sorusuna aşinasınızdır. Öncelikle bu soruya yanıt verelim. Pek çok meslek gibi girişimcilik işi de yolda öğrenilir. Girişimci olmak için gerekli olan nitelikler, doğuştan gelen kişisel özellikler olabilir ama bu nitelikler geliştirmeye açık niteliklerdir. Örneğin, girişimcilik için iletişim becerileri önemli bir yetkinliktir. Sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olmak, doğuştan getirilen bir beceri değildir. Girişimci olmak isteyenler, iletişim becerilerini geliştirerek gerekli süreçlerde kendilerini öne çıkarırlar.

Girişimcilik her şeyden önce belli bir konuda emek vermeyi içerir. Başarılı girişimcilerin çoğu çalışma azmine ve hedefine sahiptir. İşte bu basit gibi görülen durum, girişimcilik konusunu geliştirmeyi ve ilerletmeyi beraberinde getirir. Netice olarak da ortaya girişimcilik budur denilen işler ortaya çıkar. Peki iyi bir girişimci nasıl olunur sorusuna ne gibi cevaplar verebiliriz?

Öncelikle girişimci olmak için eğitimlerin gerekli olup olmadığına değinelim. Girişimcilik mesleği için üniversite eğitimi zorunlu değildir. Bununla birlikte hedeflenen işin en iyi şekilde temsil edilmesi için yapılması gerekenleri bilmek gerekir. Örneğin, revaçta olan girişimcilik uygulamalarından biri yazılım ve teknolojidir. Bu alanlarda girişimcilik faaliyeti yürütmek ve bir ekip oluşturmak için işin altyapısını bilmek gerekir.

Yani yazılım işinde neler yapılabilir, yazılımcı ekibi nasıl kurulur ve sektörde nasıl kâr elde edilir? Bu sorulara yanıt vermek için bilgi birikiminin olması şarttır. Üniversite eğitimi olmasa bile çeşitli kurslar ve kendi kendine öğrenme yollarıyla ilgili konu dahilinde bilgi kazanılır. Peki bu aşamadan sonra girişimci adayının kendi işini nasıl kurması gerekir?

Girişimci adayı, ilgili iş hakkında bilgi birikimine ve bir ekibe sahip olarak kendi yolunu açabilir. Bundan dolayı da girişimci adayının öyle ya da böyle iletişim konusunda kendini geliştirmesi gerekir. Ayrıca sektördeki durumu analiz etmek için de analiz etme yetkinliklerini kullanması beklenir. Elbette girişimci her işi tek başına yapmaz. İyi bir girişimin arkasında çoğu kez güçlü bir ekip mevcuttur. Girişimci ise bu ekibi, iş planı dahilinde yönetmeyi başararak girişimcilik yetkinliğini gösterir.

Özetle iyi bir girişimci, aşağıdaki unsurlara özellikle dikkat ederek yolunu berraklaştırır:

  • İşin Yapılma ve Planlama Aşaması Hakkında Bilgiler Edinmek,
  • Girişimcilik İşinin Kısa ve Uzun Vadeli Hedeflerini Belirlemek,
  • Hedefler Doğrultusunda Para ve Bütçe Yönetimi Yapmak,
  • Girişimcilik İşinin Hitap Edeceği Hedef Kitleyi Tespit Etmek,
  • İkna ve İletişim Becerileri Üzerine Yoğun Mesai Harcamak,
  • Dijital Pazarlama ve İçerik Pazarlamasını Sonuna Kadar Kullanmak.

Genç Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimciliğe erken yaşlarda başlamak, yolun başında doğru ve yanlışı görüp devam edebilmeyi sağlar. Ülkemizde de teşviklerle desteklenen genç girişimcilik, yalnızca teşviklerle yerine getirilebilecek bir iş değildir.

Genç girişimci ruhu diyebileceğimiz durum için meraklı olmak, araştırmak ve ilgili iş hakkında misyon ve vizyona sahip olmak gerekir. Bununla birlikte ülkemizde çoğunlukla empoze edilen heves kırmaya da direnmek lazımdır. İşte bu özellik, girişimcilik ruhu olarak tarif edilen şeydir. Fakat bu demek değildir ki girişimci adayı, yürüdüğü yolda kimseyi dinlemez. Tersine, genç girişimciler ilerletmek istedikleri işe karar verirler ve işin gerekliliklerini tamamlamak için iletişim ağlarını genişletirler.

Burada önemli olan girişimcilik işine yönelik belli bir hedef oluşturmak ve o hedefe uygun adımları uygulamaktır. Söz konusu uygulamalar, çoğunlukla işin ehli kişilere başvurmaktan geçer. Yine bir ekip oluşturarak ilerlemek de farklı gözlerle analiz etmeyi kolaylaştırır. Şimdi, Türkiye’deki genç girişimci desteğinden bahsedelim.

Ülkemizde genç girişimciliğe verilen destekler bazı şartları içerir. İlgili şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • Yasal süreç dahilinde girişimcilik faaliyetine başlamak,
  • Kendi işinde bilfiil çalışmak,
  • 18 yaşını doldurmak, 29 yaşını doldurmamak,
  • Ticari, zirai veya mesleki faaliyet aracılığıyla ilk kez gelir vergisi mükellefiyetinin tesis olması,
  • Adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurmak,
  • Mevcut bir işletme ya da mesleki girişime sonradan ortak olmama.

Yukarıdaki şartlar genel olarak sıralanmakta olup özel kurumların başvuru şartları daha farklı olabilmektedir. Genç girişimcilik hakkında dikkat edilmesi gerekenlere ve destek şartlarına göz attığımıza göre kadın girişimciliğe de giriş yapma vakti geliyor.

Kadın Girişimci Nasıl Olunur?

Öncelikle Türkiye’de kadın girişimcilere yönelik çeşitli desteklerin verildiğini not düşelim. Kadın girişimciler, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve buna bağlı teşviklerin az olması sebebiyle geride kalsalar da seslerini duyuruyorlar. Örneğin, ülkemizdeki kadın girişimci adaylarına örnek teşvik eden Trendyol kurucusu Demet Mutlu gibi. Üstelik Trendyol şimdi, Güçlü Kadınlar Programı aracılığıyla %50 işletme payı sahibi kadınları ve kooperatifleri de destekliyor.

Örnekleri çoğaltmak mümkün olsa da konumuzun odak noktasına geri dönelim. Kadın girişimci olmak için belirlenen bir bölüm veya eğitim kademesi yoktur. Bununla beraber uzun soluklu girişimcilik projeleri için stratejik düşünme, analiz yetkinliği, araştırma becerisi ve ikna becerileri, önemli unsurlardır. Bundan dolayı kadın girişimcilerin, eğitim yoluyla kendilerini geliştirmeleri öne çıkarıcı bir nitelik olacaktır.

Ülkemizde kadın girişimcilere destek amacıyla verilen teşvikler ise şöyledir:

  • KOSGEB Kadın Girişimci Destek Programı
  • Özel Bankaların Kadın Girişimcileri Destekleme Paketleri
  • Hepsiburada Kadın Girişimci Online Mağaza Açma Desteği
  • Trendyol Güçlü Kadınlar Programı
  • Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Kadın Kooperatiflerini Güçlendirme Desteği
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • KAGİDER
  • Belediyeler- Kadın Emeğini Değerlendirme Destekleri

Kadın girişimcilik destek seçenekleri fazlaymış izlenimi yaratabilir. Asıl önemli olan ise teşviklerle beraber kadınların motivasyonu yükseltmek ve onların toplumsal alanlarda görünürlüğünü artırmaktır. Peki ülkemizdeki kadın girişimciler çoğunlukla hangi alanlarda kendilerini gösteriyorlar?

Online alışverişe olan teşvik ve ilgi neticesinde e-ticaret alanında girişimcilik faaliyetlerin arttığı gözlemleniyor. Türkiye’deki kadın girişimciler de e-ticaret üzerinden satış, pazarlama ve marka faaliyetlerine yöneliyorlar. Örneğin, ülkemizdeki popüler e-ticaret sitelerinden biri olan Hepsiburada’nın kurucusu Hanzade Doğan Boyner ve alanında öne çıkan Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim gibi.

Kadın girişimcilerin bir kısmı, sermayeleri aracılığıyla girişimcilik faaliyetlerinde yer alırken kimileri de yeterli deneyime sahip olarak alana giriyorlar. Örneğin; uzun yıllar pazarlama müdürü olarak çalışan Aslı Aksoy, deneyim ve gözlemleri ışığında memleketi Muğla’da kuşkonmaz ihracatçısı oldu. Buradan hareketle şunu diyebiliriz ki girişimci olmak isteyen birinin, paradan önce gözlem ve analiz yeterliliğe sahip olması gerekir. Bununla birlikte yeterli sermaye, girişimci adayının ve girişimcilik işinin teminat altına alınması için olmazsa olmazlardandır. En önemlisi de gözlem ve analizlerden oluşan bir misyon ve vizyondur. Başarılı girişimcilerin çoğunda bulunan bu özellikler, Türkiye’deki kafası karışık girişimci adaylarına da ışık olacaktır.

Yazımızda girişimci nasıl olunur ve Türkiye’de girişimcilik yolu nereden geçer sorusunu yanıtladık. Birbirinden görev tanımına sahip diğer meslekler hakkında da bilgi almak isterseniz meslekler yazı dizimize göz atabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.