Ana SayfaBlogDünyanın 7 Harikası Nelerdir?

Dünyanın 7 Harikası Nelerdir?

Halen eğitim öğretim sürecindeyseniz hangisi dünyanın 7 harikası adı verilen yapılardan biri değildir şeklinde bir soruyla karşılaşmanız mümkündür. Öyle ki yaptığımız araştırmalarla pek çok öğretmenin bu konuyu ödev konusu olarak seçtiğini gördük. Bu yazımızda yetişkinler için de merak konusu olan dünyanın 7 harikası nelerdir sorusunun detaylı yanıtını bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!

Dünyanın 7 harikası listesine geçmeden önce listenin 2007 yılında yeniden yapılandırılması nedeniyle dünyanın 7 harikası olarak ifade edilen yapıları eski ve yeni olarak ayırdığımızı belirtmeliyiz.

Dünyanın Eski 7 Harikası

Dünyanın yedi harikası kavramı, MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılmıştır. İnsanlar tarafından oluşturulan olağanüstü güzel ve etkileyici yapılar dünyanın 7 harikası olarak adlandırılmıştır. Dünyanın yedi harikaları ne yazık ki harap olmuş veya yok olmuştur. Ayakta kalan yalnızca Mısır’da bulunan, Khufu piramidi ve büyük piramit olarak da bilinen Keops piramidi olmuştur. Antik dünyanın 7 harikası şunlardır:

  1. Keops Piramidi – Mısır
  2. Babil’in Asma Bahçeleri – Irak
  3. Artemis Tapınağı– Türkiye
  4. İskenderiye Feneri – Mısır
  5. Halikarnas Mozolesi – Türkiye
  6. Zeus Heykeli – Yunanistan
  7. Rodos Heykeli – Yunanistan

Dünyanın Yeni 7 Harikası

7 harikadan yalnızca Keops piramitleri kalmıştır. Bunun üzerine 2007 yılında İsviçre’de kurulan New 7 Wonders adlı kuruluş tarafından Dünya Harikalarını seçmek için kampanya başlatılmıştır. Bu kampanya kapsamında 200 anıt arasından seçilen dünyanın yeni 7 harikası şunlardır:

1.Machu Picchu – Peru

UNESCO Dünya Mirası Lİstesi’nde yer alan Machu Picchu yapılan oylamayla listeye dahil olmuştur. MS 1420-1430 yılları arasında inşa edilmiş olduğu tespit edilen Machu Picchu, yüksek bir tepede olması sayesinde çığ ve toprak kayması gibi doğal afetlerden etkilenmemiştir.

Konum: And Dağları

Yükseklik: 2.430 m

Machu Picchu antik kenti

2.Çin Seddi

MÖ. 7 yy’da inşa edilmeye başlandığı ve restorasyonlarla beraber 2000 yıllık süreçte tamamlandığı bilinen Çin Seddi, yapılan oylamayla dünyanın harikaları arasında ikinci seçilmiştir. 21.296 km uzunluğuyla dünyanın en uzun duvarı unvanına sahip olan yapı Çin sınırları içindedir. Moğollara karşı inşa edilen Çin Seddi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. 289 kilometre yükseklikten gözle görülebilmesi dikkat çekicidir. Yaygın kanının aksine uzaydan görünmesi mümkün değildir. Çin Seddi’nin en yüksek noktası Heita Dağı üzerindedir.

Konum: Çin

Yükseklik: 30 m

Çin Seddi
Çin Seddi

3.Kurtarıcı İsa Heykeli – Brezilya

Kurtarıcı İsa, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde bulunan bir heykeldir. Yapımına Brezilya’nın kuruluşunun 100. yılı şerefine başlanan heykelin yapımı 9 yılda tamamlanmıştır. Heitor da Silva Costa tarafından tasarlanan heykel 635 ton ağırlığındadır. Kurtarıcı İsa heykeli, Hristiyanlığın en önemli sembollerinden biri olması ve dünyanın 7 harikası yarışmasında listeye girmiş olması nedeniyle her yıl turist akınına uğramaktadır.

Konum: Rio de Janeiro

Yükseklik: 38 m

Kurtarıcı İsa Heykeli

4.Chichen Itza Piramidi – Meksika

MS 9. ve 10. yüzyıllarda Maya kabilesi Itzá tarafından geliştirilen Chichén Itzá, dikkat astronomi bilimi açısından çekici özelliklere sahiptir. Piramidin 364 basamaklı oluşu güneş yılındaki gün sayısını ifade eder. Chichen Itza’daki en önemli yapı Kulkulan tapınağıdır. Meksika’nın en çok ziyaretçi çeken noktası Chichen Itza bölgesidir.

Konum: Cancun

Chichén Itzá

5.Tac Mahal – Hindistan

Dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri 2007 yılında dünyanın yedi harikası arasında sayılan Tac Mahal’dır. İslam türbe mimarisinin önemli eserlerinden biridir. Yapının milyonlarca ziyaretçi akınına uğramasının nedeni sadece yapısal özellikleri değildir. 1632 yılında inşa dildiği bilinen eser, Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştır. Türbe bakımlı bahçeleri ve etrafındaki uzun bir çeşmesiyle adeta görsel bir şölen gibidir.  

Konum: Agra

Yükseklik: 73 metre

tac mahal
Tac Mahal

6.Kolezyum

Roma’nın en çok turist çeken yerlerinden biri, 2007 yılında dünya harikaları listesinde giren Kolzyum’dur. Roma İmparatorluğu’nun ikonik sembolü olan Kolezyum, oval bir amfitiyatrodur. Dikkat çeken özelliği on binlerce insanın dakikalar içinde çıkış yapabilecek şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Konum: Roma

Yükseklik: 48 metre

Kolezyum

7.Petra Antik Kenti – Ürdün

Petra antik kenti, Ürdün için bir hazinedir. M.Ö 400’lü yıllarda inşa edildiği bilinen antik kent 1812 yılında keşfedilmiştir. Antik kentin inşa edildiği dönemde Nebati halkının başkenti olduğu belirlenmiştir. Kayalara oyulmuş görünümüyle dikkat çeken antik kent de ziyaretçilerin akınına uğrayan yerlerden biridir.

Konum: Lut Gölü ve Akabe Körfezi arasında

Petra antik kenti

Dünyanın yeni 7 harikasının onur üyesi: Keops Piramitleri- Mısır

Gize’yi çevreleyen antik kentteki en eski ve en büyük piramit Khufu (firavun khufu  adını almış) piramidi ya da büyük piramit olarak da bilinen Keops piramididir. Binlerce yıldır piramidin yükseklik rekoru kırılamamıştır. Piramitlerin inşasının 20 yıldan uzun sürede tamamlandığı tahmin edilmektedir.

Konum: Mısır

Yükseklik: 146,7

Dünyanın 7 yeni harikasının seçiminde aday olarak gösterilen diğer yapı ve antik şehirler ise şunlardır:

  • Atina Kutsal Kayası
  • El Hamra Sarayı
  • Angkor Vat
  • Paskalya adası heykelleri
  • Eyfel kulesi
  • Ayasofya camii
  • Kiyomizu tapınağı
  • Kremlin ve kızıl meydan
  • Neuschwanstein şatosu
  • Giza piramitleri
  • Özgürlük heykeli
  • Sydney opera binası
  • Timbuktu

Dünyanın 7 Harikası Hakkında Merak Edilen Sorular

Dünyanın Kaç Harikası Var?

Dünyanın yeni 7 harikası 100 milyon kişi tarafından 6 yıl boyunca oylama yapılarak belirlenmiştir. UNESCO, “halkın şahsi görüşleri” olması nedeniyle oylama sonucu kabul etmediğini, eski listenin halen geçerli olduğunu belirtmiştir. Yine de birçok platformda dünyanın 7 harikası listesi yeni yapılardan derlenmiştir. Ayakta kalmayı başlayan Keops piramitleri de dünyanın sekizinci harikası kabul edilir.

Dünyanın 7 Harikası Hangi Ülkelerde?

Dünyanın 7 harikası ve nerede oldukları her zaman insanlar için merak konusudur. Nitekim dünyanın en çok ziyaret edilen yerleri de bu yapılardır. Milyonlarca gezgini buluşturan bu görkemli yapılar Orta Doğu’dan Asya’ya dünyanın farklı kıtalarında farklı ülkelerdedir. Dünyanın yeni 7 harikasının bulunduğu ülkeler şunlardır:

  • Peru
  • Çin
  • Ürdün
  • Hindistan
  • Brezilya
  • Meksika
  • İtalya

Türkiye’deki Dünyanın 7 Harikası Nelerdir?

Halikarnas mozolesi ve Artemis tapınağı dünyanın 7 harikası listesine dahil olmuştur; fakat yeni listede Türkiye’ye ait bir yapı yoktur. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alan Artemis tapınağından yalnızca bir sütun kalmıştır. Artemis tapınağından iki heykel Selçuk’ta bulunan Efes Müzesi’nde sergilenmektedir.       Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Halikarnas mozolesi de zarar görmüştür. Mevcut parçalar koruma altındadır.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim portalı olarak araştırma ödevlerinin konusu olan dünyanın 7 harikası nelerdir sorusunu yanıtladık. Ayrıca 7 dünya harikası hakkında merak edilen soruları yanıtladık. Yazımızı sonlandırırken altını çizmeliyiz ki tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan her yapıyı dünyanın yedi harikası veya başka bir listede olmasa da korumalıyız.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.