Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeDiş Hekimi Asistanlığı Kursu

Diş Hekimi Asistanlığı Kursu

Diş Hekimi Asistanlığı Nedir?

Sekreterlik, niş alanları olan bir meslek dalıdır. Bu alanlardan biri de diş hekimi asistanlığıdır. Diş hekim asistanı, diş hekimini asiste etmekle sorumlu yardımcı personeldir. Hastane ve özel kliniklerde diş hekimi yardımcı personeli olarak çalışan diş hekimi asistanı, klasik sekretarya işlerine ek olarak tedavi sürecinde diş hekimi ile koordineli olarak hizmet verir.

Diş hekimi asistanı diş hekimine operasyonlar sırasında da muayene sırasında da yardımcı olur. Hekim ile hastalar arasındaki iletişime aracılık eder. Diş hekimi asistanlarının görev ve sorumlulukları kapsamlıdır. Hastanın giriş çıkış işlemlerinin yapılması diş hekimi asistanlığı görev tanımının en önemli maddesidir. Diş hekimi asistanının görevleri genel olarak şunlardır:

  • Dental ve medikal hasta kaydı yapmak
  • Tedavi süreci için gerekli olan ekipman ve cihazları sterilize etmek
  • Tedavi öncesinde, hastaya uygulanacak tedaviye göre (kanal tedavisi, dolgu vb.) diş hekimliğinde ihtiyaç duyulan malzemeleri kullanıma hazırlamak
  • Tedavi öncesi gereken görüntüleme işlemleri için hastayı hazırlamak
  • Dental malzemeleri sipariş etmek
  • Tıbbi atıkları teslim etmek
  • Arıza durumunda ekipmanların bakımını sağlamak

Diş hekimi asistanları, kalite yönetim sistemi doğrultusunda hekim veya birim yöneticisi tarafından verilen sorumlulukları yerine getirir.

Diş Hekimi Asistanlığı Kursu Nedir?

Diş hekimi asistanlığı kursu, diş hekimi yanında çalışacak kalifiye personel yetiştiren bir meslek edindirme kursudur. MEB onaylı kurslar arasında en çok talep gören kurslardan biridir. Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun olmayıp diş hekimi asistanı olmak isteyen kişiler diş hekimi asistanlığı eğitimi alır.

Diş hekimi asistanlığı ve sekreterliği kursu, hem sürekli eğitim merkezi bulunan üniversiteler tarafından hem de özel sektörde hizmet veren eğitim kurumları tarafından düzenlenir. Eğitim programının amacı sektörde hizmet kalitesinin yükselmesini sağlamaktır. Diş asistanlığı kursu istihdama da önemli ölçüde katkı sağlar.

Diş hekim asistanlığı kursu yüz yüze eğitim şeklinde verildiği gibi uzaktan eğitim olarak da verilir. Uzaktan eğitimde ev konforunda zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın eğitim alınabilmesi özellikle de iş hayatında aktif olarak çalışanlar için avantaj sağlar.

Diş hekimi asistanlığı kursuna kimler katılabilir sorusunun spesifik yanıtı yoktur. Mezuniyet ön koşulu olmaksızın isteyen herkes kursa katılabilir. Diş hekimi asistanlığı kursuna en çok talep gösterenler, farklı alanlarda çalışmak isteyen sekreterler, sağlık sektöründe çalışanlar ve yeni meslek arayışında olan işsizlerdir.

Diş hekimi asistanı bilmesi gerekenler üzerinde detaylı olarak durulan eğitim sonrasında değerlendirme sınavı yapılır. Bu sınavda, önceden belirlenmiş olan başarı puanını almak gerekir. Sınavı başarıyla tamamlayanlar diş hekimi asistanlığı sertifikası almaya hak kazanır.

Diş Hekimi Asistanlığı Kursu Ders İçerikleri

Diş hekimi asistanı olmak isteyen bir kişinin; insan ilişkilerinin iyi olması, dijital okur yazarlığının olması, sonuç odaklı düşünebilmesi ve etkili iletişim becerilerine sahip olması gerekir. Asıl önemli olan ise diş hekimi asistanlığı konusunda bilgili olmasıdır. Diş hekimi asistanlığı kursunda gerekli bilgi aktarılır. Diş hekimi asistanlığı kursu ders konuları genel olarak şu şekildedir:

  • Etkili İletişim Teknikleri
  • İş ve Ekipman Hazırlığı
  • Sağlık Meslekleri Etiği
  • Sağlık Sektöründe İletişim
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Diş Hekimi Asistanlık Sertifikası Ne İşe Yarar?

Diş hekimi asistanlığı sertifika programı sonunda verilen diş hekimi asistanlık sertifikası, diş hekimi asistanı (diş hekimi sekreteri) unvanı kazandırır. Uluslararası alanda geçerliliği olan sertifika sayesinde sağlık sektöründe mesleği icra etmek mümkün olur.

Sağlık sektöründe farklı bir mesleği icra etmek isteyen kişilerin, özgeçmişine diş hekimi asistanlığı sertifikasına sahip olduğunu eklemesi rakipleri arasından sıyrılmasını sağlar. İşverenler sertifikadaki MEB onayını güvenilir bulur. Bu nedenle özellikle de MEB onaylı diş hekimliği asistanlık sertifikası daha kolay istihdam anlamına gelir.

Diş Hekimi Asistanı Nerelerde Çalışır?

Diş hekimi asistanlarının istihdam alanı oldukça geniştir. Nitekim diş hekimi asistanı iş ilanları sürekli olarak yenilenir. Diş hekimi asistanlığı kursu ile e devlet ile sorgulanabilen Milli eğitim Bakanlığı onaylı diş hekimi asistanı sertifikası alan kişiler devlet, üniversite ya da araştırma hastanelerinde (sözleşmeli) ve özel hastanelerde (kadrolu) çalışabilir. Diş hekimi asistanlarının diğer çalışma alanları şöyledir:

  • Poliklinikler
  • Tıbbi laboratuvarlar ve görüntüleme merkezleri
  • Diş hekimi muayenehaneleri
  • Panoramik görüntüleme merkezleri

Kamu sektöründe diş hekimi asistanı olarak çalışabilmek için; KPSS puanına sahip olmak, Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü mezunu olmak veya diş hekimi asistanlığı sertifikası almış olmak ve kasten işlenmiş suçlardan hüküm giymemiş olmak gerekir.

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Diş hekim asistanı olmak için gerekenler meslek yüksek okullarında Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun olmuş olmak veya diş hekimi asistanlığı sertifikası almış olmaktır. Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olanlar diş hekimliği eğitiminden muaftır.

Diş hekimi asistanlık sertifikası özel sektörde istihdamda kolaylık sağlar. Özel sektörde sınava tabi tutulmaksızın diş hekimi sekreteri olmak mümkündür; fakat kurumsal özel hastanelerde bilimsel yeterlilik sınavları uygulamak suretiyle istihdam gerçekleştirilmesi de olasıdır. Kamu sektöründe diş hekimi asistanlığı yapmak için diş hekimi asistanlığı sertifika programı ile belge almış olmak yeterli değildir. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı ile ilgili bölüm için açılan kadrolara başvuruda bulunmak gerekir.

MEB onaylı diş hekimi asistanlığı kursu, diş hekimi asistanı olmak isteyenlerin katılması gereken bir eğitim programıdır. En çok talep gören meslek edindirme kursları arasında yer alan bu eğitim programı sayesinde yeni bir meslek edinmek mümkün olur. Sağlık sektörü alanında çalışmak için diş hekimi asistanlığı eğitimi almak önemli bir yatırımdır.

Diş hekimlerini asiste eden bir diş hekimi asistanı olmak ister misiniz? Bilgi formunu doldurun, diş hekimi asistanlığı eğitim programı hakkında daha fazla bilgiye sahip olun.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.