Ana SayfaBlogÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ne İş Yapar? Maaş Ne Kadardır?

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ne İş Yapar? Maaş Ne Kadardır?

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, bir bölüm ve disiplinin genel adıdır. Kısaca ÇEKO olarak ifade edilen bölüm ile ilgili en merak edilen sorulardan birisi de bu bölümü okuyanların ne iş yaptıklarıdır. Biz de yazımızda çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunu ne iş yapar sorusundan hareketle maaş durumuna ve iş olanaklarına göz atacağız.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezunu Ne İş Yapar?

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunu 4 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra pek çok alanda çalışma olanağına sahiptir. Bununla birlikte mezunlar da dahil olmak üzere birçok kişi ÇEKO mezunlarının ne iş yapacaklarını bilmezler. Bunun temel nedeni ise bizzat alanın kendisinden kaynaklıdır. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri kavramı, adından da anlaşılacağı üzere iş hayatı ile ilgilidir. İşverenler ve çalışanlar tarafından şekillendirilen çalışma hayatını konu edinen ÇEKO; iş hayatını sosyo-ekonomik, örgüt sosyolojisi ve psikolojisi çerçevesinde ele alır.

ÇEKO’nun çok yönlü olması, aslında bu bölümden mezun olanlar için avantajdır. Şöyle ki çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölüm mezunları, insan kaynaklarından iş sağlığı ve güvenliğine uzmanlığına kadar uzanan geniş bir alanda çalışabilirler. Mezunların hangi işlerde meşgul olacağı da çalışacaklara alana göre netleşmiş olur. Genel şekliyle ise ÇEKO mezunları, iş hayatının odak noktasında olan konularda fikirlerini paylaşır. Bu kapsamda verimli ve etkin çalışma prensipleri geliştirilmesine destek sağlar. Ayrıca sosyal güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları ve iş hukukunun uygulanması konularında kendisinden bilgi ve fikir talep edilir.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunları, kendi alanlarında lisansüstü çalışmalara da katılabilirler. Çalışma sosyolojisi, örgüt psikolojisi, iş hayatı ve hukuku gibi konularda çalışarak çeşitli araştırmalar ve bilimsel yayınlar ortaya çıkarabilirler. Ayrıca ÇEKO alanı ile yakından ilişkili olan siyaset bilimi, iktisat, işletme, halkla ilişkiler ve sosyoloji alanlarında da yüksek lisans yapabilirler. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkilerinin kapsamına giren aşağıdaki konulara da göz atarak mezunların hangi işlerle ilgilenebilecekleri daha net kavrayabilirsiniz:

  • İş Hukuku
  • Genel ve Ön Muhasebe
  • Yönetim ve Organizasyon Süreci
  • Üretim İlişkileri Yönetimi
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Kamu ve Özel Sektör Maliyesi
  • Sosyal Politikalar
  • Örgüt Psikoloji Yönetimi
  • Personel Yönetimi

Şimdi, bu yazıyı okumanızın asıl nedeni olan çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanının iş imkanlarına bir göz atalım.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri İş Olanakları

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölüm mezunlarının pek çok alanda görev alabileceklerinden bahsettik. Yazımızda da yer vereceğimiz üzere bu alanların çoğu, iş hayatını etkileyen konuları barındırır. Örneğin; Çeko mezunları iş sendikalarında çalışabilirler. Kendi uzmanlık alanlarına göre sendika içinde çalışma ilişkilerine dayalı konularda danışmanlık verebilirler.

Mezunların bir başka çalışma alanı ise iş kamu sektörüdür. Bununla birlikte kamu kurumlarında çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkilerine ayrılan özel bir kadrodan söz edilemez. Mezunlar, düz memurluk dediğimiz kadrolara başvurarak büro personeli veya veri kontrol işletmeni olarak kamuda görev alabilirler. Yine ÇEKO mezunlarına da açık olan icra memurluğu atama şartlarını karşılayarak Sosyal Güvenlik Kurumunda işlerini yerine getirebilirler.

Bölüm mezunlarının başlıca çalışma alanlarını ve iş pozisyonlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İnsan Kaynakları,
  • Üretim Yönetimi,
  • Bankacılık,
  • Finans,
  • Sivil Toplum Kuruluşları,
  • Denetçilik,
  • Sosyal Güvenlik Uzmanlığı,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı,
  • Mali Müşavirlik,
  • İş Geliştirme Uzmanlığı,
  • Halkla İlişkiler,
  • Satış ve Pazarlama,
  • Kaymakamlık,
  • Satın Alma Uzmanlığı.

Mezunlar, kamu kurumları dışında çoğunlukla özel sektörde yer alırlar. Özel sektördeki iş imkanlarına bakıldığında ise finans ve bankacılık sektörünün daha ön plana çıktığı görülür. Ayrıca halkla ilişkiler ve insan kaynakları alanı da mezunlara kapılarını açan iş alanları arasındadırlar. Mezunlar, finans şirketlerinde ve bankalarda çalışabildikleri gibi insan kaynakları departmanında da çalışabilirler. Pek çok mezun, iş hayatı ve uygulamalarına dair edindikleri bilgileri direkt insan kaynakları departmanında kullanmayı tercih ediyorlar. İnsan kaynakları işe alımlarında da ÇEKO mezunlarına öncelik verildiği de biliniyor. İlgili alanlarda iş bulmayı kolaylaştırmak için ise mezuniyete ek olarak bazı niteliklere sahip olmak gerekiyor:

  • Planlama ve analiz yetkinliği,
  • İkna kabiliyetinin yüksek olması,
  • İletişim becerilerine sahip olma,
  • Ofis programlarını kullanma,
  • Takip, organizasyon ve sunum becerilerine sahip olma.

Farklı sektörlerde ÇEKO mezunlarını ilgilendiren genel nitelikler bu şekildedir. Bunlara ek olarak yabancı dil yetkinliği de önemsenen diğer nitelikler arasında yer alır.

ÇEKO mezunları bilindik iş alanları dışında akademisyenlik yolunu da tercih edebilirler. Yüksek lisans aşamasından başlamak üzere araştırma ve tez yazımını içeren adımlarla doktora düzeyinde eğitim alabilirler. ÇEKO çok yönlü bir alan olmasının dolayı mezunlar da bu durumdan faydalanarak disiplinlerarası çalışabilir ve farklı bölümde araştırma görevlisi veya öğretim üyesi kadrosuyla işe başlayabilirler.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Maaşı Ne Kadardır?

Bölüm mezunlarının nerelerde çalışabileceği ile birlikte ne kadar maaş aldıkları da merak konusudur. Açıkçası geniş bir alan olarak çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkilerinde geçerli olan maaşlar hakkında net bilgi yoktur. Mezunlar birçok alanda çalışabildikleri için maaş aralığı da epey değişkenlik gösterir. Bununla beraber ÇEKO maaşlarına dair birkaç şey söylemek mümkündür.

Çeko mezunları kamu sektöründe çalışmaları durumunda asgari ücretten yüksek maaş alırlar. Genellikle maaşlar, 6.000 TL ile 9.000 TL arasında değişir. Özel sektörde ise maaş ortalamasının asgari ücrete denk gelmesi söz konusudur. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri maaşlarının 2022 yılı itibariyle en az 6.000 TL olmakla birlikte bu rakam, kimi yerlerde asgari ücret düzeyinde de olabiliyor. Özellikle yeni mezun çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölüm mezunlarının asgari ücret ile işe başladıkları da biliniyor. Sosyal güvenlik ve iş sağlığı-güvenliği uzmanı olarak çalışan mezunların ise çok daha yüksek maaşlar aldığını söylemek mümkündür.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunu ne iş yapar sorusu eşliğinde alana dair merak edilen diğer sorulara yanıt verdik. Mesleklere ve yeni nesil iş alanlarına dair bilgi edinmek isterseniz meslekler yazı dizimizi takibe alabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.